Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poradkyně Obamy: Spojené státy by měly zvážit další stimulační balík

Poradkyně Obamy: Spojené státy by měly zvážit další stimulační balík

07.07.2009 17:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozšířeno o reakci Pimco: Spojené státy by měly zvážit přípravu druhého stimulačního balíku pro podporu ekonomiky, zaměřeného zejména na infrastrukturní projekty. První plán je sice „poblíž“ cílů administrativy, ale jeho efekty se projevují pomaleji, jeho hlavní výsledky by měly být viditelné až ve 3Q a 4Q letošního roku. Uvedla to členka poradního týmu amerického prezidenta Obamy pro otázky krize, Laura Tysonová.

Její komentář kontrastuje se slovy viceprezidenta Joea Bidena a dalšího poradce prezidenta Obamy Austana Goolsbee, podle kterých je „předčasné“ nyní diskutovat o novém stimulačním plánu, který by navázal na první balík v objemu 787 miliard amerických dolarů, právě proto, že jeho opatření ještě nedosáhla hlavních efektů. Vláda přesto podle agentury Bloomberg čelí kritice, že tento první balík byl přijat pozdě a umožnil tak nezaměstnanosti vylétnout na 26leté maximum.

Prezident USA Barack Obama uvedl na přelomu měsíce, že další stimulační plán zatím není zapotřebí, ačkoli očekává, že nezaměstnanost se přehoupne přes 10 %. Když prezident v únoru podepisoval první podpůrný plán, jeho poradci předpovídali, že pomůže udržet nezaměstnanost pod 8 procenty. Ta se v červnu zvýšila na 9,5 %, nejvýše od srpna 1983. Ekonomika od prosince 2007 ztratila celkově 6,5 milionu pracovních míst. „Ekonomika je na tom hůře, než jsme předpokládali při podpisu prvního plánu,“ uvedla Tysonová, která dodala, že „máme přibližně o 2,5 milionů větší ztráty pracovních míst“.

Na schopnost americké administrativy „zvládnout ekonomiku“ útočili po posledních datech z trhu práce zejména republikáni, ale i demokraté jsou „zklamáni“, že fondy na podporu ekonomiky nebyly rozmístěny rychleji. Tysonová upozornila, že čínský stimulační plán v objemu 4 biliónů juanů (585 mld. USD) byl implementován rychleji, než americký balík. „Efekty podpůrného plánu jsou co do rozsahu blízko našich očekávání, ale neodpovídají jim v čase,“ uvedla Laura Tysonová. Přípravu dalšího stimulačního plánu teď může ohrozit zejména rostoucí vládní dluh, deficit státního rozpočtu má letos dosáhnout 13,6 % amerického HDP.

Zatímco nezaměstnanost pokračuje v růstu, podle ekonomů další makroukazatele naznačují, že stav největší světové ekonomiky se zlepšuje. Výroba klesla v posledním měsíci nejpomaleji od srpna 2008, prodeje domů se květnu vyvíjely příznivěji čtvrtý měsíc v řadě. Podle Tysonové, která je zároveň profesorkou na University of Columbia a byla také poradkyní Bílého domu pro ekonomiku za vlády Billa Clintona, ale nefunguje zejména trh práce. 

Na adresu amerického dolaru Tysonová uvedla, že obavy trhu z inflačního vývoje americké ekonomiky jsou přehnané. Podle ní dolar z dlouhodobého pohledu oslabí, ale bude to na obchodní bázi, nikoli cestou prudkého a nečekaného pádu. Fed má podle ní dostatek prostoru pro politiku sazeb blízko nuly, když inflační očekávání zůstávají pevně zakotvena. Ačkoli tempo propadu americké ekonomiky zpomalilo, podle Tysonové poslední data o nezaměstnanosti ukazují, že se ekonomika ještě nestabilizovala. Tysonová se zároveň neobává, že by Fed nebyl schopen udělat rychlé zásahy do své bilance, až nastane správný čas (na utahování měnové politiky). 

Na spekulace kolem druhého stimulačního balíku americké vlády reagoval také Paul McCulley ze společnosti Pimco. „Mám problém s tím bušit do stolu a vzývat další balík podpůrných opatření, ale když mi přiložíte pistoli ke spánku, nezbývá mi než říct – ano, ALE…“, uvedl Culley. To „ALE“ se týká především dopadů na veřejné finance Spojených států. „Musí to být v kontextu jasného plánu, doprovozeného fiskální zodpovědností, ne jen jako otřepaná fráze,“ řekl. McCulley spolu se svými kolegy z Pimco, která je manažerem největšího dluhopisového fondu na světě, již dříve apeloval na americkou vládu, aby kladla větší důraz na rozpočtovou zodpovědnost, když si půjčuje bezprecedentní sumy na podporu vzedmutí ekonomiky z nejhlubší recese za poslední půlstoletí. McCulley (52) zodpovídá v Pimco za oblast krátkodobých dluhopisů, do Pimca přišel v roce 1999 z pozice hlavního ekonoma pro USA v UBS Wartburg.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data