Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poradkyně Obamy: Spojené státy by měly zvážit další stimulační balík

Poradkyně Obamy: Spojené státy by měly zvážit další stimulační balík

07.07.2009 17:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozšířeno o reakci Pimco: Spojené státy by měly zvážit přípravu druhého stimulačního balíku pro podporu ekonomiky, zaměřeného zejména na infrastrukturní projekty. První plán je sice „poblíž“ cílů administrativy, ale jeho efekty se projevují pomaleji, jeho hlavní výsledky by měly být viditelné až ve 3Q a 4Q letošního roku. Uvedla to členka poradního týmu amerického prezidenta Obamy pro otázky krize, Laura Tysonová.

Její komentář kontrastuje se slovy viceprezidenta Joea Bidena a dalšího poradce prezidenta Obamy Austana Goolsbee, podle kterých je „předčasné“ nyní diskutovat o novém stimulačním plánu, který by navázal na první balík v objemu 787 miliard amerických dolarů, právě proto, že jeho opatření ještě nedosáhla hlavních efektů. Vláda přesto podle agentury Bloomberg čelí kritice, že tento první balík byl přijat pozdě a umožnil tak nezaměstnanosti vylétnout na 26leté maximum.

Prezident USA Barack Obama uvedl na přelomu měsíce, že další stimulační plán zatím není zapotřebí, ačkoli očekává, že nezaměstnanost se přehoupne přes 10 %. Když prezident v únoru podepisoval první podpůrný plán, jeho poradci předpovídali, že pomůže udržet nezaměstnanost pod 8 procenty. Ta se v červnu zvýšila na 9,5 %, nejvýše od srpna 1983. Ekonomika od prosince 2007 ztratila celkově 6,5 milionu pracovních míst. „Ekonomika je na tom hůře, než jsme předpokládali při podpisu prvního plánu,“ uvedla Tysonová, která dodala, že „máme přibližně o 2,5 milionů větší ztráty pracovních míst“.

Na schopnost americké administrativy „zvládnout ekonomiku“ útočili po posledních datech z trhu práce zejména republikáni, ale i demokraté jsou „zklamáni“, že fondy na podporu ekonomiky nebyly rozmístěny rychleji. Tysonová upozornila, že čínský stimulační plán v objemu 4 biliónů juanů (585 mld. USD) byl implementován rychleji, než americký balík. „Efekty podpůrného plánu jsou co do rozsahu blízko našich očekávání, ale neodpovídají jim v čase,“ uvedla Laura Tysonová. Přípravu dalšího stimulačního plánu teď může ohrozit zejména rostoucí vládní dluh, deficit státního rozpočtu má letos dosáhnout 13,6 % amerického HDP.

Zatímco nezaměstnanost pokračuje v růstu, podle ekonomů další makroukazatele naznačují, že stav největší světové ekonomiky se zlepšuje. Výroba klesla v posledním měsíci nejpomaleji od srpna 2008, prodeje domů se květnu vyvíjely příznivěji čtvrtý měsíc v řadě. Podle Tysonové, která je zároveň profesorkou na University of Columbia a byla také poradkyní Bílého domu pro ekonomiku za vlády Billa Clintona, ale nefunguje zejména trh práce. 

Na adresu amerického dolaru Tysonová uvedla, že obavy trhu z inflačního vývoje americké ekonomiky jsou přehnané. Podle ní dolar z dlouhodobého pohledu oslabí, ale bude to na obchodní bázi, nikoli cestou prudkého a nečekaného pádu. Fed má podle ní dostatek prostoru pro politiku sazeb blízko nuly, když inflační očekávání zůstávají pevně zakotvena. Ačkoli tempo propadu americké ekonomiky zpomalilo, podle Tysonové poslední data o nezaměstnanosti ukazují, že se ekonomika ještě nestabilizovala. Tysonová se zároveň neobává, že by Fed nebyl schopen udělat rychlé zásahy do své bilance, až nastane správný čas (na utahování měnové politiky). 

Na spekulace kolem druhého stimulačního balíku americké vlády reagoval také Paul McCulley ze společnosti Pimco. „Mám problém s tím bušit do stolu a vzývat další balík podpůrných opatření, ale když mi přiložíte pistoli ke spánku, nezbývá mi než říct – ano, ALE…“, uvedl Culley. To „ALE“ se týká především dopadů na veřejné finance Spojených států. „Musí to být v kontextu jasného plánu, doprovozeného fiskální zodpovědností, ne jen jako otřepaná fráze,“ řekl. McCulley spolu se svými kolegy z Pimco, která je manažerem největšího dluhopisového fondu na světě, již dříve apeloval na americkou vládu, aby kladla větší důraz na rozpočtovou zodpovědnost, když si půjčuje bezprecedentní sumy na podporu vzedmutí ekonomiky z nejhlubší recese za poslední půlstoletí. McCulley (52) zodpovídá v Pimco za oblast krátkodobých dluhopisů, do Pimca přišel v roce 1999 z pozice hlavního ekonoma pro USA v UBS Wartburg.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba