Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Povinné minimální rezervy

Povinné minimální rezervy

14.01.2010 9:42

Úterní akt čínské centrální banky, kterým zvýšila povinné minimální rezervy z patnácti na patnáct a půl procenta, nám poskytuje příležitost pohovořit krátce o tomto nástroji bankovnictví, který nám dokazuje, že bankéři nejsou jenom ztělesněním ďábla na zemi, ale byli taktéž schopni vytvořit geniální a životaschopný systém tvorby peněz v ekonomice. Všem, kterým je tato problematika již známa, se omlouvám, že budu tak trochu nudit, ale nástroj povinných minimálních rezerv je tak nádherný příklad kombinace matematiky s reálným životem, že si nemohu odpustit se u něj na chvíli zastavit.

Povinné minimální rezervy již svým názvem poměrně přesně popisují sama sebe. Uložíte-li si u banky sto korun na běžný účet nebo termínovaný depozit, banka má povinnost z této sumy určité procento deponovat bezúročně u své centrální banky. V případě ČNB to jsou dvě procenta, tj. dvě koruny, v případě čínské centrální banky od včerejška patnáct a půl. Tato na první pohled zanedbatelná, svými důsledky však podstatná, povinnost má za následek fakt, že v ekonomice nevzniká úvěrovacím procesem nekonečné množství volných prostředků. V dnešní době virtuálních peněz, které nikdy neopustí bilance bank a databáze jejich mainframů, nic nebrání tomu, aby se vašich sto korun primárního depozita během velmi krátké doby zmultiplikovalo na (v českém případě) pět tisíc korun ve formě peněžní zásoby. Nebýt minimálních rezerv, byla by tato částka neomezená. Všechno funguje na velmi jednoduchém principu. Vaše stovka slouží bance jako zdroj k úvěrům. Obratem ruky ji dostane například podnikatel, který za ně nakoupí výpočetní techniku. Stovku převede firmě, která počítače prodává a ta je opět obratem ruky poukáže svému zaměstnanci na účet u jiné banky jakožto mzdu. Z ničeho nic už není v bankovním systému stovka jedna, ale stovky dvě. Tento proces se může opakovat donekonečna. Povinné minimální rezervy slouží jako určitá brzda. Při každé obrátce se totiž příslušné procento z objemu převede na účet centrální banky, takže proces tvorby peněz konverguje ke konečnému číslu. V případě stokoruny na počátku a dvouprocentní výši povinných minimálních rezerv to je výše zmíněných pět tisíc korun.

Něco tak krásně jednoduchého a přitom perfektně funkčního bychom jen velmi těžko hledali v jakémkoliv jiném ekonomickém kontextu. Změníte pouhé jedno číslo a systém se postará sám o sebe. Čínská centrální banka toto číslo změnila směrem nahoru a dá se proto očekávat, že následná reakce ve formě utlumení uvěrovacího procesu se dostaví co nevidět. Propad cen komodit a akcií, který následoval po uveřejnění tohoto kroku, jenom dokazuje, jakým hybným faktorem je čínská ekonomika pro náš současný svět.


Váš názor
  •  
    14.01.2010 13:55

    tak nevím,ale právě toto,co autor popsal, nám vykládali kdysi na VŠE ,ale před nedávnem jsem si přečetl od doc. Jílka/býv.pracovník ČNB/ Peníze a měnová politika,který říká něco jiného ohledně vlivu PMR, banky údajně můžou poskytovat úvěry ,aniž by přijaly byť jediný vklad,takže na úvěrovou aktivitu to nemá vůbec žádný vliv,jak jsou PMR potom nastaveny,jedinou omezující podmínkou pro banky při poskytování úvěru je dodržování kapitálové přiměřenosti,tak pak závisí na rizikovém ohodnocení aktiv
    AMOLADOS
  •  
    14.01.2010 13:27

    system je to perfenkne "funkcni", az na to nakonec povede ke krachu svetoveho financninho systemu, ... rezervy jsou ciste fiktivni
    FAZ
  •  
    14.01.2010 13:25

    to je hezky popis systemu fractional (fictional) reserve banking a vytvareni inflace (novych penez out-of-thin-air), okradani stradatelu, to vse pod laskavym dohledem centralnich bank, .... uz se tesim na ten den, kdy cela tato pyramidova hra zkrachuje ... :-)
    SKF
  • Síla instrumentu
    14.01.2010 12:31

    Dodal bych, že změna povinných minimálních rezerv má mnohem větší účinek, než změna úrokové sazby
    Jan Dvořák
  •  
    14.01.2010 11:09

    Hezké shrnutí Dušane, jen s výhradou ohledně bezúročného deponování u centrální banky. Některé centrální banky tyto peníze komerčním bankám úročí - např. ČNB.
    PV
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university