Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Google popřel informace, že se stahuje z Číny, chce vyjednávat

Google popřel informace, že se stahuje z Číny, chce vyjednávat

18.01.2010 10:33
Autor: mediafax

ŠANGHAJ (MEDIAFAX) - Společnost Google (580 USD, -1,67%) popřela informace, že se stahuje z čínského trhu a ještě chce s čínskou vládou vyjednávat. Uvedla to v neděli agentura Reuters s tím, že Google nyní vstupuje již do druhého týdne velmi složitých vztahů s čínskou vládou.

Nejpopulárnější internetový vyhledávač na světě Google na počátku tohoto týdne prohlásil, že uvažuje o odchodu z čínského trhu poté, co musel čelit sofistikovanému internetovému útoku na svou síť, který měl za důsledek krádež intelektuálního vlastnictví.

Společnost také oznámila, že již nehodlá filtrovat obsah svého vyhledávače v čínštině a bude se pokoušet vyjednat možnost provozu legálního nefiltrovaného internetového vyhledávače. Pokud se to nepodaří, z trhu možná ale skutečně odejde.

Většina filtrů na stránkách google.cn nicméně ještě v neděli fungovala, i když kontrola při vyhledávání některých hesel, včetně události 4. června 1898 na náměstí Nebeského klidu, je podle agentury Reuters poněkud uvolněnější.

Prohlášení Googlu zaujalo velkou část z čínských 384 milionů uživatelů internetu. Čína je největší internetový trh na světě co do počtu uživatelů čínské blogy a lokální média citují nejmenované zdroje s tím, že Google se již rozhodl uzavřít svou pobočku v Číně.

Google to nicméně popřel s tím, že společnost stále ještě kontroluje svou vnitřní síť poté, co v polovině prosince čelila kybernetickému útoku. Kromě toho společnost uvedla, že v příštích několika týdnech hodlá jednat s čínskou vládou.

Čínské vedení se pokusilo bagatelizovat hrozbu Googlu, že z Číny odejde s tím, že existuje mnoho způsobů, jak problémy vyřešit. Pekingská vláda nicméně trvá na tom, že všechny zahraniční společnosti, včetně Googlu, musí dodržovat čínské zákony.

Podle agentury Reuters Google riskuje, že se stane dalším sporným bodem v čínsko-amerických vztazích, které již nyní zatěžují spory kolem směnného kurzu čínské měny, obchodní protekcionismus nebo americké dodávky zbraní na Tchaj-wan. Americká vláda navíc již nyní připravuje diplomatickou nótu kvůli útoku čínských hackerů na síť Googlu.

Washington se již dlouhou dobu obává čínských špionážních útoků přes internet. Poradní výbor amerického Kongresu v listopadu prohlásil, že čínská vláda se zřejmě snaží proniknout do amerických počítačů a získat data využitelná pro vojenské účely.

V roce 2006, kdy Google zahajoval provoz stránek google.cn s tím, že zavedl autocenzuru na vyhledávání některých hesel, uvedl, že z tohoto kroku budou profitovat obyvatelé Číny, protože se rozšíří jejich přístup k informacím. "Učinili jsme rozumné rozhodnutí, i když si nemůžeme být jisti, že se ukáže být tím nejlepším," prohlásil zástupce Googlu na slyšení před kongresovým výborem pro zahraniční záležitosti v roce 2006.

Rozhodnutí Googlu veřejně odmítnout cenzuru a obvinit čínské hackery z útoku a krádeže intelektuálního vlastnictví považují někteří analytici za smělý krok. "Dosud tady nebyla žádná společnost, která by vůči čínské vládě přijala veřejně tak silně konfrontační postoj," prohlásil James McGregor z poradenské společnosti Apco Worldwide.

Na druhou stranu to Googlu může přinést další komplikace bez ohledu na to, zda se rozhodne čínský trh opustit, či nikoliv. Analytik JPMorgan (43,68 USD, -2,26%) Dick Wei uvedl, že vztahy Googlu a čínské vlády jsou již nyní velmi poškozeny a pokud se firma rozhodne zůstat, může se stát terčem ještě přísnější regulace.

Analytik UBS (16,1 CHF, -2,66%) Wang Jinjin si také myslí, že vztahy Googlu se zadavateli reklamy byly poškozeny výhružkou, že společnost odejde z Číny a že inzerenti nyní budou dávat více přednost čínskému vyhledávači Baidu (467,68 USD, 0,74%), který čínskému trhu dominuje.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university