Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O'Neill: Země BRIC měly kromě Ruska

O'Neill: Země BRIC měly kromě Ruska "dobrou krizi"

19.01.2010 18:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlavní ekonom společnosti Goldman Sachs Jim O'Neill pro Financial Times Video uvedl, že země BRIC měly kromě Ruska „dobrou krizi“, v jádru proto, že začaly více věřit samy v sebe. Dříve bylo těžší říci, nakolik silné vlastně jsou, O'Neill například považoval Rusko a Brazílii zejména za producenty komodit. Krize však ukázala, že dovedou stát na vlastních nohou.

Jedním z důvodů, proč se tyto země s krizí dobře vypořádaly, může být podle ekonoma i to, že jsou zvyklé na více zásahů ze strany státu. Příkladem může být Brazílie, kde již před krizí byla běžná velká regulace bankovního sektoru, která dávala hranice tomu, „co je dobré a co je špatné“. V souvislosti s tím O'Neill uvádí, že již před krizí právě díky zemím BRIC uvažoval o tom, že pro dosažení úspěchu musí mít v ekonomice větší slovo stát.

V případě Ruska považuje za největší riziko budoucnosti to, že „bude pokračovat v tom, jak dělá věci v současnosti“. Má „hroznou demografickou situaci“, nadměrnou závislost na energii a ne zrovna nejlepší standardy v oblasti corporate governance. Pokud budou ceny ropy vysoko, Rusko může růst více, než se očekává. Aby ale i bez vysokých cen ropy rostlo o více než 4 – 5 %, musí provést hluboké reformy.

Největší riziko pro Brazílii znamená obrat k populističtější politice. Rizikem pro Čínu bude situace, kdy vláda zjistí, že je stále těžší a těžší kontrolovat životy jejích občanů s tím, jak jim roste bohatství. Indie musí „dělat víc, než jen mluvit“.

(Zdroj: FT Video)


Váš názor
  •  
    19.01.2010 20:23

    No je hezké, že už i hlavní ekonom Goldman Sachs přišel na to, že regulace je nutná k trvalé udržitelnosti. Ale jeho obavy o stavu Ruska bych nesdílel. Je jasné, že to tam mají kluci dobře spočítané. Bylo mraky hlasů, co měly obavy o jejich rozpočty při poklesu ceny ropy a nějak zapomněli, že Rusko má plusovou dluhovou službu, že má aktivní saldo běžného účtu a slušné rezervy, které jsou opět nutné jen k překonání období po výpadku spotřeby na Západě k najetí na Východě. Rozpočet tvořili na nějakých snad 55 dolarů a kde máme ropu dnes? A to Západ svůj propad v poptávce nezvrátil a Východ ještě nevyrovnal. To, že u nich doba k růstu bude trvat déle, než třeba v Číně je logické. Čína je výrobní zemí s nízkou ekonomickou základnou na obyvatele a Rusko je surovinovou s vyšší ekonomickou základnou na obyvatele. Tzn., že pokud dojde k výpadku spotřeby surovin na Západě dejmě tomu o 20%, tak ani 10% růst zbytku světa nemůže hned vyrovnat ceny surovin. A jejich výroba je závislá jak na vlastní spotřebě placené z části ze surovin a z části z vývozu partnerům, kteří jsou závislí na vývoji na Západě. Ale uvědomme si fakt, že brzy souhrná surovinová spotřeba světa v globále vyrovná spotřebu před krizí a to díky rozvojovým zemím. Vzpomeńme si, kde byly ceny surovin a buďme si jisti, že v rozvojovém světě je potřeba ropa k základnějším věcem, než na Západě, tudíš ani dosažení maxim jejich růst nazarazí a budou ještě růst nad svá dosažená maxima. Rusové patrně z části drží s Číňany dohody o vzájemné závislost a tak nelezou do zelí Číňanům v tom na čem vydělávají oni a naopak. Je tedy logické, že po výpadku spotřeby na Západě musel zákonitě Rusko postihnout hlubší propad ale jen za cenu mnohem větších výhod plynoucích ze surovinové budoucnosti. Částečně bude i zcela jistě natažena výroba po dohodách s Čínou a zvýší se produktivita. A co je důležité, že Rusko bude natahovat pracovní sílu z širokého okolí, takže o jejich demografii bych strach už neměl. Sami začínají rozjíždět programy na obnovu demografie a nutné ztráty, které musí krýt uplynulých 20 let nahradí cizinci. Předstírat 15 let mrtvolu není zas tak moc, abych vyhrál bank. V Rusku jsou zvyklí obětovat mnohem více.
    Ignác
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university