Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stiglitz: Toto není kapitalismus

Stiglitz: Toto není kapitalismus

22.01.2010 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Joseph Stiglitz v rozhovoru pro CNBC uvedl, že hledat příčiny krize je jako loupat cibuli. Začneme s tím, že finanční systém zklamal při alokaci rizika a kapitálu, ale můžeme se dále ptát, proč zklamal. Dostáváme se tak až ke způsobu odměňování ve finančních institucích.

Stiglitz podle svých slov pevně věří v tržní ekonomiku, ale „každá hra potřebuje pravidla a rozhodčí“. Pokud je nemá, systém nefunguje. Jednou z chyb bylo to, že s tím, jak se měnil systém, nepřicházela nová pravidla – příkladem jsou deriváty. Upozornil na to, že po Velké depresi nedošlo po dobu padesáti let k žádné větší finanční krizi. Pak ovšem Spojené státy, ale nejen ony, omezily regulaci, a během dalších třiceti let došlo po celém světě asi ke třiceti krizím. „Pokud toto není důkazem, pak již nevím, co jím je,“ dodává ekonom.

Stiglitz sdělil, že jako hlavní argument proti regulaci, který je slyšet znovu a znovu, lze uvést fakt, že poškozuje inovace. Na to podle něj můžeme správně odpovědět argumentem Paula Volckera, který říká, že je těžké najít jakýkoliv důkaz od někoho, kdo není z bankovnictví, který ukazuje spojitost mezi takzvanou finanční inovací a rostoucí produktivitou v ekonomice.

Za rostoucí problém ekonom považuje také to, že o peníze se nestarají jejich skuteční vlastníci. Pozorovat to lze zejména za posledních dvacet let. „Začalo to kapitalismem devatenáctého století, kdy ten, kdo vlastnil továrnu, nesl v případě pochybení také důsledky svých chyb. Dnes máme u většiny velkých firem manažery, kteří odejdou se spoustou peněz, když se daří a když ne, náklady nesou akcionáři. A je to ještě horší, protože ti, kteří do firem dávají peníze – například fondy, zase hospodaří s penězi někoho jiného. „To není kapitalismus a tak nemá fungovat ekonomika,“ uvedl na závěr rozhovoru Stiglitz.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  •  
    22.01.2010 14:45

    Nezapomeňte, že investiční bankovnictví byl v USA obor, který motivoval ke generování těch nejlepších mozků. Kdo si myslí, že dělaly školácké chyby, by se měl nad tímto faktem zamyslet. Ale na druhou stranu i oni se přepočítali. A to přímo osudově.
    ignác
  •  
    22.01.2010 14:42

    Tak i Stiglitzovi to už došlo. Teď ještě, jestli se v té cibuli doloupal až na začátek. A nebo jestli jen dělá, že mu to ještě nedošlo. Není to zas tak těžké k tomu dojít. Chce to jen fakta a přemýšlet. Začátek krize není v žádném případě aprioti v bankách a jejich údajné nezodpovědnosti. Banky jen reagovaly na jiné události a skoro by se dalo říct, že to dostaly Befehlem. Prakticky odměny bankéřům šly za to, že získávali čas. Banky nebyly příčinou krize, byly jen její součástí. A to proč byly prapůvodně zbaveny regulace? Prostě se někdo nechal unést klamným pocitem vítězství a vlákal se do pasti.
    ignác
    • ignác
      26.01.2010 14:36

      Teda tak tento rok už na nobelovku za ekonomii nemá žádný cizák nárok. Konečně u nás přistane třetí!
      Kalka.
    •  
      22.01.2010 15:21

      proc myslis, ze banky nejsou pricinou krize? vzdyt na bankach stoji a padaji cele jednotlive ekonomiky (v soucasne praxi a nejspis i teorii zabednenych ekonomu zaslepenych penezi).
      Azb
  • ono by stačilo
    22.01.2010 13:15

    Nastavit pravidla pro bankéře a správce fondů. Uděláš vyloženě minelu a přicházíš o celý majetek. Spolupodílnictví nejenom na ziscích ale i ztrátách. Pokud například za vytunelování IPB nikdo nesedí a nikdo nepřišel o majetek, pokud nikdo nesedí a nepřišel o majetek za Harvard, pokud jsou tak směšný tresty za tunely fondů a přitom manažeři berou obrovský dukáty, pak je něco špatně. Troufnu si říct, že je celý systém špatně. To samé lze napsat i o politicích. Pokud v době krize se rozhazuje ze státního bez trestně, pak je to svým způsobem krádež.
    tk69
  • vrátit se do kapitalismu 19. století
    22.01.2010 13:06

    ale také není řešením, a ani to není možné při dnešní podobě fondového průmyslu a bankovnictví, existenci bohaté střední třídy, úrovni lidských práv apod.... Jinak úroveň managementu korporací a správy cizích peněz není ideální, ale odpovídá poptávce. Může to být smutné, ale je to tak :) a státní regulace ? Nevím, jestli je to ta správná cesta, ale myslím že pak se o kapitalismu nedá mluvit už vůbec...a s tím máme zkušenosti zase my, a nejsou dobré...
    Bo
  • penize z niceho
    22.01.2010 13:02

    centralni banky nejdriv komercni bankam dovoli vytvaret penize z niceho, a pak se je snazi regulovat, to je trosku schizofrenie :-)
    SKF
  • Nadstavba
    22.01.2010 11:34

    A co obsah a význam tohoto slova? Pamatujete si na je vysokou frekvenci v jazyce před pár dekádami??
    Bondy
    • Re: Nadstavba
      22.01.2010 11:40

      to byla jen slovni bublina :)
      Azb
  • Ale co s tím?
    22.01.2010 11:28

    Myslím, že tento článek přesně popsal jádro celého problému. Nikdo reálně nic nevlastní, vše je schováno za virtuálními právními strukturami a tím je přerušená vazba odpovědnosti a trestu. Bohužel to není problém jenom finančního sektoru, ale dá se to aplikovat na fungování celé společnosti. A tam bude náraz krize mnohem bolestivější!!!
    Charón
  •  
    22.01.2010 9:22

    pokud je urokova sazba, nejdulezitejsi cena v ekonomice, manipulovana centralni planovaci instituci, tak to doopravdy neni trzni ekonomika ... :-)
    SKF
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data