Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ty tři opice jsou stále s námi

Ty tři opice jsou stále s námi

25.01.2010 15:37

Říká se v Indii (a s různými obměnami i jinde) taková povídka. Tři opice našly ořech, nechtěly se servat o to, která ho sní, ale zároveň nevěděly, jak ho spravedlivě rozdělit (zlomky opicím nejdou). Došly tedy za starým opičákem v očekávání toho, že ořech spravedlivě rozdělí. Ten jim ale namísto toho poradil, aby nyní potlačily touhu hodovat, uskromnily se a ořech zasadily. Vyroste jim strom, který jim všem dá ořechů dost. Poradil jim i, jak to udělat. Opice ho tedy zasadily. Jedna pak pravidelně zalévala, druhá plela a starala se o to, aby nic nestínilo, a třetí měla za úkol v noci hlídat, aby jim ořech se země nikdo nevyhrabal a nesnědl. Když ale ani po delší nic nevyrašilo, společnou prací vybudovaná soudržnost opic zase zmizela. Když se první dvě ujistily, že v zalévání a plení chyba nebyla, udeřily na třetí, že špatně hlídala. Ta ale triumfovala – moje chyba to jistě nebyla, hlídala jsem dobře, dokonce jsem každou noc ořech vyhrabala, abych ho zkontrolovala, jestli už klíčí.

Po každém ekonomickém oslabení, či dokonce krizi nastává nový růst, jehož nedílnou součástí jsou investice – tedy „semena zasazená v půdě“ od kterých čekáme, že za to, že je nyní nesníme, nám poskytnou o to více plodů v budoucnosti. Pečlivě je zaléváme a staráme se o ně. Pokud je ale začneme v naší nedočkavosti kontrolovat (tak jak to dneska zase povyrostlo), či dokonce povytahovat, vše zmaříme. Konkrétně se můžeme podívat například na následující graf – v něm je znázorněn vývoj meziročního růstu nominálního HDP USA a klíčové sazby Fed:

sazby 01_10

Zdroj: Natixis


Po roce 2000 je patrný prudký pokles sazeb – tedy snaha Fed o oživení slábnoucí ekonomiky, které se po nedlouhé době skutečně dostavuje. ALE – sazby dále klesají až do chvíle, kdy se nominální růst cca dostává na úroveň drženou před rokem 2000. Pak sazby opět rostou, nakrátko se drží blízko „standardu“ 90. let a pak již přilétají monetární vrtulníky hasící požár finanční krize. Například slovy známého kritika tohoto postupu Stevena Roache „notorický nafukovači bublin Alan Greenspan a Ben Bernanke“ udělali špatné závěry ohledně postbublinových strategií na počátku tohoto desetiletí. Poskytnutí přebytečné likvidity Federálním rezervním systémem v letech 2001 – 2003, které Bernanke schvaloval, hrálo klíčovou roli v nastavení prostředí pro osudný mix bublin na trhu s úvěry a realitami*. Kritizovat tak je možno jak sílu poklesu sazeb po roce 2000, tak dobu trvání období snížených sazeb. Oba tyto faktory pomohly k oživení, ale zároveň se projevily i na (ne)rovnováze trhů investičních aktiv. Zdůrazňovat, že v tuto chvíli tu máme déja vu jako vyšité, nemusím.

Alternativou samozřejmě bylo a je nesnižovat tolik a na tak dlouho, mít pomalejší oživení a (snad) i větší rovnováhu. Uvedená povídka poskytuje pro hodnocení tohoto dilema (kontrolovat/povytahovat, či ne) dobrou perspektivu (i když na toto její užití asi její tvůrci nemysleli). Nechci zde přitom prezentovat laciný odsudek strategie centrálních. Ale osobně jsem čekal, že masivní fiskální a zejména monetární stimul byl zejména zacílen na to, aby nedošlo k úplnému kolapsu systému, který po pádu Lehmanů reálně hrozil. Tedy že nebude pokračovat ještě dlouho poté, co byla krize odvrácena a čekalo nás „jen“ velmi pomalé, velmi bolestivé, ale také velmi ozdravné oživení. Místo toho možná již opět povytahujeme oživení jako ta opice s tím, že jenom svou nedočkavostí zmaříme to, co prostě potřebovalo svůj čas**.

Tato „kontrola a vytahování zasazených semen“ je nám ale asi natolik vlastní, že ani nyní ani před dávnými lety nešlo o nějaký ojedinělý exces, ale naopak o velmi typický jev. Stará indická bajka dokazuje, že to je něco, co nás nerozlučně doprovází již dlouho.


*Tento problém se dá uchopit i jako dilema, zda v globální ekonomice existuje (jen) hodně úspor, či hodně likvidity. Velmi zjednodušeně řečeno – první možnost je „přírodním“ jevem, se kterým by se systém měl vyrovnat (a který posouvá „vinu“ na stranu spořílků – tedy na stranu Asie a Německa). Druhá možnost je „chemická“, kdy centrální banky znečišťují systém svou (třeba dobře míněnou) snahou ho dolaďovat (a kde vina leží na straně Fed).

**Je ale férové alespoň krátce podotknout, že: Při zpětném pohledu se Alan Greenspan jednoznačně mýlil v tom, že je možné držet sazby (a následně i nezaměstnanost) nízko s tím, že monetární politika je schopná zamezit výrazným škodám v případě, že se na trhu vytvoří a praskne bublina. Ale: Pokud se nenecháme strhnout naší touhou stát se pobitvovým generálem, soudcem i katem v jedné osobě, musíme se zamýšlet nad tím, jestli sázka Fed byla obecně (!) tou správnou. Tj. jestli by většinou fungovala, nebo by většinou nefungovala a následný vývoj byl proto typický. To „většinou fungovala“ vnímejme například tak, že by byla provozována v prostředí striktnější/smysluplnější regulace finančních institucí. Zde již odpověď není tak jednoznačná, ale obávám se, že dojít až sem se mnoho generálů neobtěžuje.


Váš názor
  •  
    26.01.2010 8:47

    No, tvrdit, že za dnešním marasmem stojí "jen, především, značně" měnová politka FEDu, znamená degradovat všechny bankéře, ekonomy na blbce. Za špatné obchody (od hypoték po CDO, CSD) mohou ti, kteří opustili zdravý rozum a hrnuli na trh blbosti. Půjčovat někomu, kdo prokazateleně není schopen úvěr splatit je blbost, bez ohledu na úrokovou sazbu. Vzít 100 mizerných hypoték, a tvrdit, že dohormady jsou to A papíry - je podvod. Každý kdo si plánuje nějaký business plán by si měl vždy nasimulovat jak se tento plán bude chovat při zvýšení úrokových sazeb, při snížení tržeb a dalších PŘEDVIDATELNÝCH změnách okolního prostředí. Pokud to američní bankéři, investiční bankéři, hypotéční specialisté neudělali a nalhávali sobě i okolí, nejsou to profíci, ale blbci ženoucí se za vysokými bonusy. Lékařsky patří mezi psychopaty.
    Aleš Müller
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data