Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký profesor: USA dosáhly bankrotu. K uzavření fiskální mezery potřebují každoročně 14 % HDP, téměř celé příjmy rozpočtu

Americký profesor: USA dosáhly bankrotu. K uzavření fiskální mezery potřebují každoročně 14 % HDP, téměř celé příjmy rozpočtu

12.08.2010 12:44
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

„Žádné další zvýšení výdajů, žádné další snižování daní nepomůže Spojeným státům získat zdroje na splacení svých dluhů. Pro permanentní uzavření fiskální mezery potřebují od této chvíle každoročně 14 procent hrubého domácího produktu. To je v podstatě celá příjmová strana dnešního rozpočtu, jelikož federální příjmy dosahují 14,9 procenta HDP. Spojené státy jsou prostě v reálném bankrotu,“ uvádí ve svém komentáři pro agenturu Bloomberg profesor ekonomie na Bostonské univerzitě Laurence J. Kotlikoff.

Spojené státy musí podle profesora razantně zjednodušit a reformovat daňový systém, zdravotnictví, penzijní systém i finanční systém, z nichž každý je podle něho v „pořádném průšvihu“. To je podle Kotlikoffa však stále ještě ta dobrý zpráva, protože toto je možné. V červenci MMF zveřejnil výroční zprávu o americké hospodářské politice. Profesor z ní vybírá dva body, které říkají že „ke stabilizaci poměru dluhu k HDP budou potřeba výrazně vyšší než započtené úspory v rozpočtu“ a že „uzavření fiskální mezery vyžaduje permanentní roční zdroje v rozpočtu v rozsahu 14 procent HDP Spojených států". Fiskální mezeru definuje jako současnou hodnotu mezi projektovanými výdaji včetně těch na obsluhu oficiálního dluhu a projektovanými příjmy ve všech následujících letech.

Dnešní příjmy amerického rozpočtu činí 14,9 % HDP. „MMF tedy říká, že uzavření fiskální mezery na příjmové straně znamená bez obalu řečeno okamžité zdvojnásobení příjmových daní jak u osob tak firem a zdvojnásobení všech federálních daní,“ říká profesor. Takový krok by podle něj umožnil USA realizovat letošní přebytek rozpočtu na úrovni 5 % HDP místo 9% deficitu. „MMF říká, že takové přebytky Spojené státy musejí v příštích letech realizovat, pokud chtějí ovládnout vývoj dluhu. A také říká, že čím déle budou čekat, tím bolestnější následná náprava bude,“ uvedl profesor.

Rozpočtový výbor amerického Kongresu zveřejnil v červnu dlouhodobý výhled vývoje rozpočtu, který ukazuje na další problém. „Z jejich dat jsem spočetl fiskální mezeru 202 bilionů dolarů. To je více než 15násobek oficiálního dluhu,“ uvádí Kotlikoff. Rozdíl ale podle něj není překvapivý. „Kongres jednoduše po desítky let řadu výdajů kategorizuje do položek, které je drží mimo oficiální číslo dluhu,“ uvádí. „Příspěvky do sociálního systému Social Security FICA a benefity z něj by jednoduše měly být nazvány přijaté úvěry a splátky přijatých úvěrů. Fiskální mezera si na tuto schovávanou nehraje,“ říká Kotlikoff. CBO Kongresu, o jeho čísla se profesor opírá, mimo jiné dochází k závěru, že do konce letošního roku deficit USA naroste na 62 % HDP. Ještě varovnější je červnová zpráva Ministerstva financí a poradců administrativy prezidenta Baracka Obamy, která byla předána zákonodárcům amerického Kongresu. Ta očekává nárůst dluhu na letošních 13,6 bilionu amerických dolarů a do roku 2015 o další bezmála polovinu k 19,6 bilionu dolarů. Poměr dluhu k HDP má letos vystoupat na 93 % a do roku 2015 překročí 100% úroveň na hodnotu 102 procent produktu země (více v článku ZDE).

Další tlak očekává, až silné ročníky dojdou do důchodového věku a budou vyžadovat zdravotní a sociální příspěvky. „Americká ekonomika shromáždila 78 milionů babyboomers, jejich nároky ze sociálních a zdravotních programů překročí HDP na hlavu, roční výdaje s nimi spojené dosáhnou 4 bilionů dolarů. Ekonomika za dvacet let jistě bude silnější, než dnes. Ale ne dost,“ míní Kotlikoff. „Tak dopadne každý, kdo po desítky let provozuje ponzi schéma redistribucí příjmů mladých ke starým s příslibem, že až budou staří oni, bude dost mladých na pokračování této redistribuce,“ poznamenává Kotlikoff.

Spojené státy podle profesora mají ke zvládnutí fiskální mezery tři cesty: Astronomické zvýšení daní, astronomické osekání penzijního zajištění dnešních babyboomers a nebo astronomické tištění peněz na pokrytí těchto dluhů. „Zřejmě se dočkáme kombinace všech tří cest, která s sebou ponese vedle daní, úrokových měr a spotřebitelských cen také růst chudoby. Trh s dluhopisy se pak rozpadne, když obchodníci zjistí, že Řecko je jen slabý odvar USA,“ očekává profesor. „Jistě se najdou stoupenci Keynesovi doktríny, tvrdící, že další stimuly nedopadnou na naši schopnost se vypořádat s deficity v dlouhodobém horizontu. Fiskální mezera je ale jednoduše kreditní karta vlády s každoročním stržením úroků v rozsahu 14 procent HDP. Neplacení úroků bude vládám USA přičteno. Není místo pro další cesty bezbolestné nápravy,“ uzavírá profesor Kotlikoff.

Bývalý šéf Fedu Alan Greenspan se nechal nedávno slyšet, že předpoklad o široké, téměř neomezené, schopnosti americké vlády si půjčovat je chybný a země to brzy pocítí v podobě zvyšující se ceny za financování jejího rostoucího deficitu. „Doposud zůstávaly významně utlumeny typické faktory provázející rostoucí zadlužení, jako jsou akcelerace inflace a dlouhodobých úrokových sazeb. To živí chybné sebeuspokojení a pocit, že je vše v pořádku. Dlouhodobé sazby mohou razantně vzrůst, podobně jako tomu bylo během čtyř měsíců v letech 1979/80, kdy vzrostly o čtyři procenta,“ uvedl Greenspan (více v článku ZDE). Sázku na kolaps trhu s americkými vládními dluhopisy dnes vyslovil také autor černých labutí Nicolas Nassim Taleb. Podle něho by se "měli investoři vyhnout akciím, držet částečně hotovost a část zajistit proti inflaci".


Více o výzkumu a názorech profesora Kotlikoffa například na Wikipedii.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, CBO, MMF)


Váš názor
  • Deregulace?
    13.08.2010 18:11

    Opravdu chce někdo s finančních a ekonomických expertů deregulovat finanční trhy? To by ale bylo totéž jako amnestovat všechny recidivisty s argumentem, že svobodní občané si již pořádek zajistí... Někdo tady pracuje na zrodu nové totality, která se jako záchrance jistě brzy objeví...
    pje
  • K držbě hotovosti v USD
    13.08.2010 18:07

    K takové radě musí být silný žaludek a ohebná páteř, Mr. Roubini a další! Jakákoli hotovostní rezerva (to je totiž to, co lze držet a nevydat za statky) již nyní představuje ztráty ze záporných efektivních sazeb. Dále, s výjimkou rozhodnutí hegemona o anulování veřejného dluhu či o US státním bankrotu (to bohužel vzhledem ke stavu tamní demokracie a vzdělanosti nelze vyloučit) je inflační odpis dluhu jedinou možnou cestou, jak astronomické veřejné zadlužení snížit. A to je tu ještě bezprecedentní zadlužení soukromé, které bude v důsledku zájmu věřitelů oddalovat inflační exit, až to celé vypukne zcela bez možnosti ovlivnění byť i silnými globálními hráči (trendmakery). Bude veselo...
    pje
    • Re: K držbě hotovosti v USD
      13.08.2010 19:06

      Ale pánové, Taleb určitě nemyslí držet hotovost neustále, ale nekupovat akcie teď, když budou v budoucnu daleko levnější. A část zajistit proti inflaci - třeba nákupem orné půdy v severnějším mírném pásmu nebo šetřit na levnější zlato atp... ;-)
      Kalka.
  • To je mi ale objev!
    13.08.2010 17:53

    Nevím, za co platí ve světě a u nás finanční analytiky, když tito nejsou schopni vyhledat a zpracovat informace o vývoji veřejného a soukromého zadlužení USA a učinit z toho závěry. My, špatně placení vysokoškolští učitelé toto víme již dávno, neboť sledujeme nejen maistreamové, ale také alternativní zdroje a analýzy. Kdy už finanční nedoukové pochopí, že zdroje dat je nezbytné kontrolovat a srovnávat s jinými zdroji, má-li si člověk učinit realistický obraz o věci. Obsese šetrností, která postihla naši vládu, je známkou jisté informovanosti, avšak tragického nedostatku schopnosti multifaktorových analýz i jejich prostého zadání schopnějším...
    pje
    • Re: To je mi ale objev!
      20.01.2011 21:42

      Pokud to vite, tak davno, tak proc Jste stale "spatne placeny" ucitel? P.S. Nejsem financni analytik.
      vselimited
  •  
    13.08.2010 10:10

    Přidejte k tomu raketově akcelerující deficit obchodní bilance USA a je to dokonale smrtící koktejl. Jakákoli jiná země s těmito makroekonomickými ukazateli by se už zmítala v křečích a žádala o pomoc IMF. Jediné, co je drží nad vodou je pověst a nedostatek fantazie investorů = krach USA si zatím nikdo nedokáže přestavit. To se brzy změní. Hotovost je určitě možné částečně držet, ale určitě ne tu americkou, tu je třeba v každém případě dlužit :). Je také dobré si položit otázku, kam se vrtnou ty obrovské prostředky, které dnes řada zemí a investoru cpe do amerického vládního dluhu, až budou američané donuceni omezit půjčování, protože na těchto aktivech bude samozřejmě dobré sedět, až se to stane.
    Skeptik
  • aha, tak
    12.08.2010 14:16

    drzet hotovost a zajisti se proti inflaci? to je dobrak, ten taleb..
    alain delon
    • Re: aha, tak
      12.08.2010 16:53

      Jak se říká. Dobrá rada nad zlato.
      ignác
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university