Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Testy evropských bank: Notnou část dluhu obešly. Důvěru nenavrací, rizikové prémie neklesají

Testy evropských bank: Notnou část dluhu obešly. Důvěru nenavrací, rizikové prémie neklesají

07.09.2010 12:40
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Evropské stress testy, jimiž „úspěšně“ prošlo 84 z celkem 91 CEBS testovaných bank, nepostihly reálný rozsah vystavenosti bank riziku selhání vládních dluhopisů a podstatná část dluhů v jejich reálném držení zůstala regulátorům skryta či parametry testů nepostižena. K takovému závěru dochází analýza WSJ, postavená na rozdílnosti dat, na kterých stály zátěžové testy CEBS, s daty Banky pro mezinárodní platby BIS a některými finančními výkazy a regulatorními hlášeními části samotných bank.

Čtěte také: V zátěžových testech neobstálo 7 evropských bank

Banky měly na základě formulářů CEBS vykázat svoji čistou a hrubou expozici vůči vládnímu dluhu každé ze zemí EU. Kategorii řada bank nahradila položkou „čisté hodnoty držených kolaterálů a zajištění“. Například britská Barclays nevykázala celkovou pozici (protože to regulátor FSA nevyžadoval), když vyloučila některé vládní dluhopisy držené pro obchodování, držené pro vládní a firemní klienty s tím, že číslo se „podstatně mění každý den“. Jeden z představitelů Barclays uvedl, že například u italských vládních dluhopisů tato redukce představovala snížení o 4,7 miliardy liber na 787 mil. GBP, u španělských vládních dluhopisů pak o 1,6 miliardy liber na 4,4 mld. GBP. „Učinili (vykázali) jsme přesně to, co nám CEBS uložil,“ uvádí mluvčí banky s odkazem na CEBS a komunikaci přes národního regulátora FSA. Banka dodala, že podle ní stejně postupovala většina evropských bank. Její pololetní finanční výkazy, vycházející z širší definice, ukázaly na mnohem širší držení vládního dluhu Itálie, Španělska či Irska.

Jiné banky do výkazů CEBS nezahrnuly dluhy držené jejich jednotlivými divizemi, například francouzská Credit Agricole vládní dluhy držené její pojišťovací divizí. „Sledovali jsme zadání regulátora,“ uvedla mluvčí banky.

Vykázané objemy dalších bank snížily krátké pozice. Pokud například banka drží 1 milion eur španělského dluhu a k němu 500 tisíc eur krátkých pozic, hrubé číslo bylo vykázáno jako 1 mil. eur – 0,5 mil. eur = 0,5 mil. eur.

Další rozpor nabízí srovnání dat, ze kterých vycházel CEBS, s daty BIS. V případě pohledu na banky Francie, u nichž je uváděno největší držení vládního dluhu zemí PIGS, CEBS uváděla, že do testů zahrnuté banky representují 80 % aktiv francouzského bankovního systému. Vykázano bylo držení 11,6 mld. EUR držení řeckého a 6,6 mld. EUR španělského vládního dluhu. Data BIS uvádějí, že k 31. březnu francouzské banky držely 20 miliard EUR řeckého a 35 miliard EUR španělského vládního dluhu. „Data BIS jednoznačně ukazují, že banky v některých zemích EU drží mnohem více vládního dluhu, než kolik odhalily zátěžové testy CEBS,“ uvádí hlavní ekonom RBS Jacques Cailloux. Při porovnání dat BIS za všechny francouzské banky a CEBS na testovaném vzorku čtyř největších francouzských bank s aktivy 80 % celého bankovního sektoru země u držení vládních dluhopisů Španělska testy CEBS bankám přiznaly objem 6,6 mld. EUR, data BIS ovšem uvádějí 34,7 mld. EUR. U Řecka je tento rozdíl 11,6 mld. EUR (CEBS) versus 20 mld. EUR (BIS), u Portugalska pak 4,9 mld. EUR (CEBS) versus 15,1 mld. EUR (BIS). Odkrytí reálné vystavenosti evropských bank riziku selhání vládního dluhu bylo jedním z hlavních cílů testu. Ten zřejmě selhal. Druhým, návazným a ještě důležitějším, bylo navrácení důvěry v evropský bankovní sektor i bank mezi sebou. Pohlédneme-li na skutečnost, spread na vládních dluhopisech zemí PIGS vůči německým bundům je vyšší, než před testy. Výnos na irských dluhopisech je na 20letém maximu právě kvůli obavám o zdraví bank a po snížení ratingu ze strany S&P o jeden stupeň na „AA-„. Také cena za emise dluhopisů evropskými bankami je podstatně vyšší proti bankám v USA. Francouzská BNP Paribas v úvodu září umístila dluhopisy s prémií vůči vládním stejné splatnosti překračující 3,8 %. Porovnatelná data Bank of America/Merrill Lynch ukazují, že u Citigroup prémie činí 2,75 %, u JPMorgan je pod 2 %.

Čtěte také: ECB nechala úrok na minimu a zachovala podporu bankám a zvýšila výhled růstu ekonomiky

Evropská centrální banka prodloužila rámec neomezeného dodávání likvidity bankám do roku 2011. Dále nabízí týdenní a měsíční úvěry, které doplní v říjnu, listopadu a prosinci dodatečnými tříměsíčními půjčkami. Guvernér ECB Trichet již v srpnu uvedl, že testy, které měly navrátit důvěru investorů, v tomto cíli zklamaly. Půjčky španělských či portugalských bank od ECB v červnu a červenci rostly meziměsíčním tempem desítek procent a sektory se stávají závislé na financování centrální banky. K červenci banka půjčila na 3měsíčních úvěrech 171 institucím 132 miliard eur. U ECB se přitom hromadí overnight depozita bank, která v červnu dosáhla rekordních 369 miliard eur. Mezibankovní trh nefunguje, banky si nedůvěřují a to ve větším rozsahu, než na podzim roku 2008. „Disponujeme bankovním systémem, který je stále poničen a stále potřebuje čistit bilance jednotlivých bank. Ty získávají zdroje za velmi vysokých nákladů a tok úvěrů do ekonomiky je omezen,“ uvedl v srpnu britský guvernér Mervyn King. MMF uvedl, že evropské banky čeká do konce roku 2010 odpis 3 % aktiv proti 7 % u amerických bank, které drží vyšší podíly cenných papírů.

Čtěte také:

Španělské a portugalské banky dále zvyšují závislost na ECB, v červenci si půjčily opět více

Banky eurozóny musí do konce 2013 refinancovat dluh za 1,3 bilionu, konkurence na trhu dluhopisů však nebude malá

(Zdroj: WSJ, Bloomberg, CEBS, ECB)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m