Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po sérii lepších makrodat americké i evropské papíry dále oslabovaly... zprávy z dluhopisových trhů

Po sérii lepších makrodat americké i evropské papíry dále oslabovaly... zprávy z dluhopisových trhů

10.09.2010 10:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Americké dluhopisy ve čtvrtek znovu oslabily, když další série o něco lepších čísel snížila obavy z propadu do další recese a udržela zájem o rizikovější aktiva. Výnosová křivka Treasuries pak vzrostla po celé délce a zestrměla, když na kratším konci přidala 5,5 bps a přes 10 bps na delším konci. Při takové náladě se příliš nedařilo aukci 30 letého dluhopisu. I když prodáno bylo všech nabízených 13 mld.$, ministerstvo financí se muselo smířit s vyššími výnosy.

Dnešek je již bez dalších statistik. Včerejší varování OECD, že tempo růstu všech G7 zemí zpomaluje, by ale mělo potvrdit, že přehnaný optimismus není na místě. Pokles cen během posledních dvou dnů by již mohl být pro pesimističtěji laděné investory zajímavý. Tomu odpovídá i dnešní ranní obchodování v Asii.

Německé dluhopisy včera oslabily, jejich výnosy přitom vzrostly po celé délce a výnosová křivka zploštěla, když na kratším konci přidala 7 bps a necelé 4 bps u 10 letého bundu. Také na německé dluhopisy působil optimismus po příznivějších amerických statistikách a přesun zájmu investorů na akciové trhy. Za zmínku stojí, že J.C.Trichet ve včerejším interview pro FT potvrdil, že to potrvá delší dobu, než se evropské banky obejdou bez zvláštních úvěrů od ECB.

Poněkud jiná byla situace na trzích slabších zemí EMU. Nižší averze k riziku poslala dolů výnosy řeckých, portugalských a nakonec i irských papírů. Podle neověřených zpráv přitom ECB zjišťovala možnost odkupu irských dluhopisů až do výše 100 mil.€. To zřejmě pomohlo Irsku včera prodat pokladniční poukázky za 400 mil.€ a ukázalo, že se investoři z Irska nestáhli.

Dnešek je bez výraznějších dat. I když optimismus nad vývojem ekonomiky a nižší averze k riziku zatím převládá, pokles cen bundů by již mohl být zajímavou příležitostí. Korekci posledních dnů proto nelze vyloučit.

Česká výnosová křivka při mírně podprůměrných objemech obchodů zploštěla, na kratším konci přitom přidala 0,2 bps a přes 4 bps ztratila u delších splatností. Domácí inflace zaznamenala za srpen nižší hodnoty, než čekalo a to jen podpořilo převládající zájem o delší splatnosti kvůli očekávání, že v příštím roce budou emitovány převážně kratší papíry. Kratší konec křivky pak korespondoval s vývojem na vyspělých trzích.

Dnešek je již bez čerstvých dat. Zájem o delší splatnosti by měl přetrvávat a držet dlouhý konec křivky při zemi. Kratší splatnosti by pak mohly odpovídat vývoji na vyspělých trzích. V dnešním interview ministr financí naznačil snahu snížit v roce 2011 náklady na splácení úroků z emitovaných dluhopisů z 74 mld.Kč na nejméně 70 mld.Kč. Cestu pro snížení vidí v emisi kratších papírů popř. delších splatností s variabilním úrokem.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba