Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co věští překvapivé zvýšení čínských sazeb do budoucna?

Co věští překvapivé zvýšení čínských sazeb do budoucna?

20.10.2010 12:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína po třech letech nečekaně zvedla svou klíčovou sazbu. Trhy přitom vystrašilo i načasování tohoto kroku. Stalo se tak totiž dříve, než budou zveřejněny oficiální informace týkající se inflace, které mohou ukázat, že došlo k jejímu růstu na nejvyšší úroveň za téměř dva roky. Akcie a komodity v reakci na toto opatření oslabily kvůli obavám ze zpomalení čínského motoru globálního oživení, který brzdí snaha čínské vlády o zamezení vzniku bublin na realitním trhu a excesů na trhu s úvěry. Vyšší sazby mohou podpořit příliv spekulativního kapitálu ze zahraničí, což by snahy o management této světově nejrychleji rostoucí ekonomiky mohlo ohrozit.

Wang Tao z UBS v Pekingu řekl, že zvýšení čínských sazeb jde nad jeho očekávání a ukazuje, že vláda se stále více obává inflace. Jde podle něho o začátek série zvyšování sazeb. Podle průzkumu agentury Bloomberg dosahuje medián předpovědí inflace v září hodnoty 3,6 %.

Opačný názor nicméně zastávají ekonomové z Morgan Stanley. Wang Qing a Steven Zhang ve své zprávě tvrdí, že „tento překvapivý krok pravděpodobně nepředstavuje začátek cyklu zvyšování sazeb“, hlavním důvodem je nejistý výhled rozvinutých ekonomik. Dariusz Kowalczyk z Crédit Agricole se domnívá, že ekonomická data, jejichž zveřejnění je naplánováno na tento týden, jsou pro vládu „příliš silná“. Boj s inflací prostřednictvím vyšší sazby podle něho sníží tlak na vládu, aby nechala posílit renminbi.

People’s Bank of China uvedla, že roční zápůjční sazba od dnešního dne vzroste z 5,31 % na 5,56 %. Depozitní sazba se zvýší z 2,25 % na 2,5 %. Zvýšení sazeb o 25 bazických bodů namísto obvyklých násobků 9 může naznačovat, že se centrální banka pohybuje směrem k mezinárodním konvencím. Peter Redward z Barclays v Hong Kongu se domnívá, že toto zvýšení může odrážet obavy vlády z vlivu negativních reálných sazeb na příliv peněz na trhy s aktivy.

Nicméně rozhodnutí o zintenzivnění boje s inflací zvýšením sazeb může mít kvůli většímu přílivu kapitálu do čínské ekonomiky opačný efekt. Ben Simpfendorfer, ekonom v Royal Bank of Scotland Group, se domnívá, že „existuje riziko, že zvýšení sazeb zvýší problém inflace“. Větším rizikem ale podle něho byla situace na trhu s nemovitostmi, která vyžadovala silnou reakci.

Díky přílivu kapitálu do země narostly rezervy v zahraničních měnách během posledního čtvrtletí o nevídaných 194 miliard dolarů. Lu Ting, ekonom America-Merrill Lynch, ve své zprávě uvedl, že je téměř jisté, že čínská vláda posílí kontrolu nad tokem kapitálu, aby po svém včerejším kroku omezila příliv „horkých peněz“. Podobný názor zastává Tao Dong z Credit Suisse Group, příliv kapitálu je podle něho v porovnání s inflací „menším zlem“. Mark Williams, ekonom Capital Economics, míní, že zvýšení sazeb ukazuje, že vláda se domnívá, že příliv kapitálu lze zvládnout; centrální banka se v minulosti vypořádala s mnohem vyšším objemem, než je tomu nyní.

Kontrolu toku kapitálu začaly využívat země jako Jižní Korea či Brazílie, aby omezily posilování svých měn, které bude hlavním tématem na setkání zástupců zemí G20 pořádaném tento týden v Jižní Koreji. Ministr financí Brazílie Guido Mantega, který dříve prohlásil, že se svět nachází v měnové válce, rozhodnutí Číny uvítal. Jde podle něho o „krok správným směrem“, který může pomoci posílení renminbi k dolaru.

John Lipsky z vedení MMF se domnívá, že Čína by v boji s inflací mohla pokračovat zvyšováním sazeb spolu s dalšími kroky. Samotné zvýšení je v souladu se širší politikou v této zemi.

Don Luskin z Trend Macrolytics pro CNBC uvedl, že minulý rok Čína implementovala velmi úspěšný stimulační program bez toho, aby ho musela financovat zvýšeným půjčováním. Současné „malé zvýšení sazeb“ říká, že „mise je dokončena“. Tey Tze Ming ze Saxo Capital Markets se domnívá, že negativní reakce akciových a měnových trhů neodráží ani tak zvýšení sazeb, ale očekávání nižšího růstu čínské ekonomiky. Oficiální prohlášení podle něho říká, že Čína je tento rok připravena přijmout růst nižší, než je 8 %, vývoj na trzích tak „je jen o očekávání nižšího růstu“.

Eric Wong z UBS Investment Research uvedl, že zvyšování sazeb je pro čínskou ekonomiku dobré: „Během posledních šesti měsíců bylo patrné, že se peníze dostávají z trhu realit na trh s akciemi typu A, na trh česneku, fazolí a dalších aktiv“. Bylo proto nutné zabránit vzniku dalších bublin.

Na trzích se včera také objevily spekulace, že se Čína od příštího roku chystá výrazně omezit vývoz vzácných kovů o 30 procent, aby měla dost pro vlastní průmysl. Čínské ministerstvo obchodu však zprávu dnes popřelo s tím, že je „zcela nepravdivá."

Peking už loni avizoval, že vývoz vzácných kovů omezí. Jako důvod ale vláda uváděla i to, že chce chránit životní prostředí, které těžba kovů poškozuje. Čína má na letošní rok stanovenou vývozní kvótu 24.280 tun, zatímco loňská kvóta činila 31.310 tun. Čína disponuje zhruba 30 procenty celosvětových zásob vzácných kovů. Zásoby mají rovněž Spojené státy, Austrálie a Kanada, ty je ale v 90. letech minulého století přestaly těžit, protože dovoz z Číny byl pro ně výhodnější.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, CNBC)


Váš názor
  •  
    20.10.2010 12:43

    Takže si to shrňme. Čína zvýší sazby. Tím potvrzuje, že krize skončila. Zvýšení sazeb vyvolá kýžené posílení Juanu. Obě fakta jsou globálně pozitivní. Včerejší otřes tedy bude působit jen krátkodobě a jedná se o korekci.
    ferda
    • jo shrnutí
      20.10.2010 13:31

      ekonomika se plácá skoro na nule, spotřebitel je rád že platí co musí, když náhodou něco zbyde tak to dá do matrace na horší časy, státní dluhy rostou takovým tempem, že kdyby růst přestaly a začaly se splácet tempem, které obyvatelstvo unese, bude to trvat 50-400 let ( podle státu) a to v době, kdy rozvinuté státy do 10 let čeká placení penzí babyboomers tzn. výdaje jako prase, navíc se budou zvyšovat daně, tak kde je ta růžová budoucnost ? :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: jo shrnutí
        20.10.2010 13:38

        Proč je Váš příspěvek pod mým?
        ferda
        •  
          20.10.2010 13:45

          páč je to reakce na Váš :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
          •  
            20.10.2010 13:50

            No to sotva, nejsou tam žádné společné body.....a to jsem se snažil :-)
            ferda
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university