Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Geithner: Čína pochopila, jak je posílení jüanu důležité, MMF převezme roli policajta

Geithner: Čína pochopila, jak je posílení jüanu důležité, MMF převezme roli policajta

25.10.2010 11:57

AKTUALIZOVÁNO (15:03)

Čína dovolí posílení své měny, její představitelé si totiž uvědomují, jak je flexibilita jüanu důležitá pro růst tamní ekonomiky i globální ekonomickou stabilitu, vyjádřil svá očekávání americký ministr financí Timothy Geithner po víkendovém zasedání skupiny zemí G20 v jihokorejském městě Kwangdžu. „Stav čínské měny ovlivňuje další země, Čína to ví a myslím, že se podle toho zachová,“ řekl Geitnher. S podobným komentářem vystoupil po zasedání i jihokorejský ministr financí Yoon Jeung Hyun. Čína podle něj souhlasila se stanoviskem skupiny G20, že směnné kurzy by měly být stále více určovány trhem, a přislíbila, že bude hrát v duchu „fair play“.

„Nelze diskutovat o tom, jak má vypadat globální ekonomická kooperace, pokud je třeba řešit krátkodobé dopady kurzu měny jedné individuální země,“ okomentoval dění Yoon. Ministři financí a guvernéři centrálních bank 20 největších průmyslových a rozvíjejících se zemí světa se o víkendu shodli na nutnosti držet se tržních směnných kurzů a bránit vnějším nerovnováhám, jako jsou například v poslední době obávané kompetitivní devalvace. Konkrétní závěry z jednání nevyplynuly, analytici přesto označili výsledek jednání za příjemné překvapení. "Skutečnost, že jsme dosáhli určité formy neformální dohody, zní před chystaným summitem velmi slibně," uvedla Jinny Yan, ekonomka Standard Chartered. Skupina naváže na víkendovou debatu na summitu v Soulu ve dnech 11. až 12. listopadu. "Vypadá to, jako by obě strany získaly," náráží na konflikt rozvíjejících se a rozvojových ekonomik. James White, analytik Colonial First State Global Asset Management, označil výsledek za "snadné příměří". White však upozornil, že určité záležitosti ještě musí být urovnány, a uvedl, že nerovnováhy jsou "fundamentálním" problémem, nikoliv důsledkem měnových pohybů. Podle některých může výsledek jednání omezit signály měnových válek. Spolupráce zemí v tomto směru pravděpodobně zbrzdí kroky Fedu směrem k očekávanému kvantitativnímu uvolňování a dodá podporu americkému dolaru, myslí si John Noonan, devizový analytik Thomson Reuters.

Geithner před jednáním avizoval, že hodlá prosazovat zavedení nových norem politiky směnných kurzů a stanovit kritéria k hodnocení „udržitelnosti“ obchodních přebytků nebo deficitu jednotlivých zemí. Dřívější kritika byla mířena především na Čínu, která podle Spojených států svou podhodnocenou měnou destabilizovala světový obchod. Čínští představitelé mají „prostor“ k uvolnění vazeb jüanu na americký dolar, zavázali se k tomu a zároveň je to i v jejich zájmu, domnívá se šéf federální pokladny. Geithner hodlá stanovit přesné mantinely, v nichž by se přebytky a deficity běžného účtu měly pohybovat. Za přiměřenou hranici v obou směrech označil 4 procenta hrubého domácího produktu země. Zástupci některých zemí podobný návrh odmítají s tím, že jde o krok zpět. Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle na schůzce varoval před návratem k "myšlení poplatnému plánované ekonomice". Ve středu se proti návrhu vyslovil indický delegát a ruský náměstek ministerstva financí Dimitrij Pankin. Čína je podle zdroje z G20 proti tomu, aby se v sobotním závěrečném komuniké objevila jakákoli zmínka o numerických limitech platebních bilancí.

Některé země jsou však k americkému návrhu vstřícnější a kanadský ministr Jim Flaherty jej vyloženě podpořil jako krok ve správném směru. Příznivě se vůči nim vyslovila i Francie, které by se něco takového hodilo k jejím záměrům v eurozóně. Paříž letos vyzvala Německo, aby přispělo k nápravě nerovnováh v měnové unii a ke zmírnění tlaku na země, které kvůli přijetí eura ztratily konkurenceschopnost, tím, že se místo podpory exportu bude více orientovat na domácí spotřebu. "V době, kdy se mluví o měnových válkách, je přednost Geithnerova návrhu v tom, že přesouvá diskusi zpět k makroekonomickému rámci," řekl Reuters nejmenovaný zástupce Paříže.

Zástupci G20 se dohodli na potřebě posílit dohledové pravomoci Mezinárodního měnového fondu, který by monitoroval rozpočty, finanční regulaci i politiky směnných kurzů jednotlivých zemí. MMF by měl fungovat především jako „systém poskytující včasná varování“ ohledně problematických výkyvů v obchodních tocích, řekl Geithner. „Fond bude nabádat k politickým změnám vedoucím k redukci rizik. Musí převzít roli policajta,“ dodal ministr.

Bilance běžného účtu je nejširším obchodním indikátorem, protože zahrnuje investice i transfery příjmů. Německo, Rusko, Čína a Saudská Arábie mají přebytky přesahující 4 %, zatímco země s deficity většími než daná hranice jsou Turecko a jihoafrické země, vyplývá z dat MMF. Deficitní země tak čím dál častěji napadají přebytkové ekonomiky z destabilizace systému, když jejich vlády brání zhodnocení svých měn nebo přímo podporují domácí exportéry na úkor dovozu. Prezident Bundesbank Axel Weber na jednání prohlásil, že Německo by nemělo být obviňováno za to, že má vysoký obchodní přebytek. Země jako Brazílie, Japonsko a Jižní Korea již podnikly kroky na omezení růstu svých měn ve snaze pomoci domácím vývozcům a ochránit své ekonomiky před výkyvy v mezinárodním toku investic.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Váš názor
  •  
    25.10.2010 12:32

    V originálním textu není 'pochopila', ale 'chápe'. To je značný rozdíl. Čínská strana a vláda samozřejmě celou dobu chápe, že silný yuan je lepší než slabý yuan, ale má trpělivost ho nechat posílit až tehdy, kdy se to hodí Číně. Paternalistické výklady jako ten váš, k realistickému vidění věcí moc nenapomáhají...;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data