Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Protichůdné reakce na schválenou pomoc Irsku: Vláda přistoupila na velmi špatnou dohodu, míní opozice

Protichůdné reakce na schválenou pomoc Irsku: Vláda přistoupila na velmi špatnou dohodu, míní opozice

29.11.2010 16:04

Finanční pomoc v celkové výši 85 miliard eur, kterou v Bruselu definitivně schválili ministři financí eurozóny a Evropské unie, vyvolala velmi rozporuplné reakce. EU a MMF půjčí Dublinu na financování problémového bankovního sektoru celkem 67,5 mld. EUR, zbylých 17,5 miliardy věnují Irové ze svého rozpočtu. Hovoří se o průměrné úrokové sazbě 5,8 % při průměrné splatnosti půjčky 7 a půl roku (více v článku ZDE). Dojednané podmínky jsou především podle některých zástupců irské opozice velkou prohrou tamní vlády, která na poskytnutí pomoci přistoupila. „Irská vláda uzavřela velmi špatnou dohodu. Rozhodnutí chránit držitele dluhopisů je skandální. Náklady plynoucí z této úmluvy obyčejným lidem budou mít velmi negativní dopady v podobě škrtů, uvedl k plánu irské pomoci Gerry Adams, šéf opoziční strany Sinn Fein.

Za neúspěch označil podmínky dohody i Michael Noonan, zástupce další opoziční strany Fine Gael: „Úroková sazba 5,8 procenta je příliš vysoká a hraničí s neakceptovatelnou úrovní. Vládu ve vyjednávání vzali na hůl.“ „Záchranný balík není ve skutečnosti záchranou… Evropská unie zatížila Irsko neudržitelně vysokými ročními úrokovými platbami, které nemohou být v žádném případě spláceny. Pro Iry je to velmi špatná dohoda, která povede k fiskálnímu krachu,“ uvedl Mark Grant z americké společnosti Southwest Securities.

Opačný postoj vyjádřila francouzská ministryně financí Christine Lagarderová, podle níž je schválená částka dostatečná a finanční trhy se chovají iracionálně, když situaci ohledně evropských dluhových problémů nehodnotí tak, jak by měly. "Ten rozsah (finanční pomoci) je dostatečný, protože Irsku umožní další tři roky fungovat," řekla ministryně ve vysílání rozhlasové stanice RTL. Za dostatečnou považuje pomoc také německý ministr financí Wolfgang Schäuble. "Jsem přesvědčen, že ten program je pro Irsko dostačující. Pokud Irsko následně provede to, k čemu se rozhodlo, bude mít za pár let opět solidní a udržitelnou ekonomiku," řekl Schäuble v rozhovoru na rozhlasové stanici Deutschlandfunk.

Ekonom Barclays Capital Julian Callow očekává určité uklidnění napětí na trzích díky srozumitelnosti a rozhodnosti ohlášení půjčky. „I když bude fáze přizpůsobování bolestivá, dohoda je pro Irsko spíše příznivá,“ přidává se ekonom ING Groep Oscar Bernal. „Plán by měl Irsku dovolit řádné splácení a jsme přesvědčeni, že nyní, když evropští představitelé zveřejnili mechanismus řešení krize, finanční záchrana Irska může přispět ke zklidnění trhů, které se obávají nákazy ostatních zemí eurozóny. To může být poslední šance, jak navrátit evropskému finančnímu systému stabilitu,“ dodal. Za výhodnou považuje dohodu i analytik Commerzbank Christoph Weil, podle něhož tak země získala čas k restrukturalizaci bankovního sektoru, nicméně dodává: „Prostředků je dost na to, aby se Irsko udrželo nad vodou do roku 2015. Riziko nutnosti restrukturalizovat celý veřejný dluh ale ještě nepominulo, očekáváme tak, že rizikové prémie u irských vládních dluhopisů zůstanou na vysokých úrovních.“

Podle Lagarderové není nutné se rozšíření dluhové krize z Irska na další země eurozóny obávat. Trhy již spekulují, že bude nutné zachránit také Portugalsko a může dojít i na Španělsko, na jehož záchranu ale podle ekonomů nemá Evropa dostatek financí. "Věřím, že portugalská vláda je schopna zavést důsledný plán (úsporných opatření)," řekla Lagardeová. Chybou je podle ní i to, když trhy oceňují španělský dluh na stejně rizikové úrovni jako například dluh Pákistánu či Rumunska. "Evropa je pro trhy obtížná na pochopení. Trhy někdy pracují iracionálně," řekla ministryně. Rázně však odmítla, že by se problémy nyní mohly přenést i na její zemi. "Říkat, že Francie je v ohrožení, je sice poutavé, v ekonomickém kontextu to ale podle mě není fér," dodala. Na fiskální situaci Francie upozornil Nouriel Roubini, podle něhož stojí před zemí řada výzev ve fiskální oblasti. „Trhy si jako prvních všimly Řecka, Irska a Portugalska. Přitom Francie nevypadá o mnoho lépe než periferní země,“ uvedl Roubini, který považuje systém evropských záchranných opatření za zacyklený koloběh, který spěje ke zhoršování finančních potíží celé eurozóny.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.