Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britské banky hrozí odchodem z Londýna. Zatím jen naoko...

Britské banky hrozí odchodem z Londýna. Zatím jen naoko...

08.12.2010 13:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Třem z velkých britských bankovních domů, které během krize od vlády nepobíraly finanční pomoc, údajně došla s poměry v ostrovním království trpělivost. Tváří v tvář vyšším daním, stále dotěrnějšímu byrokratickému šimlovi, zasahování do platů a odměn zaměstnanců a nově i nepřátelsky naladěným regulátorům banky temně naznačily, že by pro ně nebyl až tak velký problém přestěhovat se jinam.

Barclays by centrálu mohla přesunout do New Yorku, HSBC do Hongkongu a Standard Chartered tamtéž, nebo do Singapuru. Členové kabinetu Davida Camerona sice prohlašují, že přítomnost velkých finančních institucí v Londýně je žádoucí, avšak samy banky počítají s tím, že regulace bude stále tužší. Obzvlášť pokud se Velká Británie vydá cestou Švýcarska, které uvalilo dodatečné přirážky na kapitálové požadavky bank, nad mezinárodní standardy, a některé ústavy nutí k rozdělení.

Odchod velké trojky by potěšil jen málokoho. Standard Chartered i HSBC se těší dobré pověsti po celém světě a na vkladech mají nashromážděno víc prostředků, než samy půjčují, což znamená, že nejsou závislé na zdrojích dotovaných nepřímo daňovými poplatníky. Centrály také přináší Británii vyšší daňové příjmy a přispívají k postavení Londýna jako světového finančního centra.

Mohly by banky své hrozby splnit? Podle interních zdrojů z Hongkongu se ani v HSBC ani ve Standard Chartered o přestěhování zatím nediskutuje. Avšak pravděpodobnost takého scénáře vzrostla. Zčásti to odráží i přesvědčení finančních kruhů, že Británie nastoupila cestu pomalého úpadku. Podle jednoho vysoce postaveného zdroje z Bank of England je odchod Standard Chartered během několika desetiletí nevyhnutelný. Svou roli hraje i fakt, že ostatní země nejsou tak přísné. Ředitel nejmenované americké banky prohlašuje, že pokud by musel čelit stejným podmínkám jako ve Švýcarsku, o přestěhování by se pokusil.

Všechny tři banky lze přitom stěží považovat za skutečně ryze britské. Standard Chartered se zaměřuje zejména na Asii a Afriku; jen 3 % jejího personálu pracují v Británii. HSBC sídlila v Hongkongu do roku 1992, kdy v zájmu globální expanze koupila britskou Midland Bank. Nyní se však její pozornost přesouvá zpět do Asie, odkud pramení polovina zisků banky. Zatímco předseda správní rady sedí v Londýně, výkonný ředitel se již do Hongkongu přesunul. V případě Barclays se v Británii odehrává pouze třetina aktivit banky, zčásti i kvůli jejímu nákupu Lehman Brothers v roce 2008. V nejvyšších patrech managementu se to navíc hemží Američany. Všechny tři banky mají pestrou paletu majitelů. Největší akcionář Barclays je z Blízkého Východu, zatímco pětinu Standard Chartered vlastní singapurský státní fond Temasek.

Stěhování centrály však nebude snadná záležitost. V případě HSBC v roce 1992 se jednalo hlavně o emigranty zvyklé na kočovný způsob života. Dnes by však bylo daleko obtížnější přesvědčit usedlejší britský personál o výhodách života v daleké Asii. K přenesení sídla by navíc museli dát souhlas stávající akcionáři a v novém bydlišti by banka možná musela hledat další. Zasedání správní rady by se při absenci zásadnějších změn nevyhnutelně změnila v experimentální cvičení v únavě z létání. Podle zdroje z Hongkongu nejsou navíc tamní regulátoři na příchod velkých bank zcela připravení.

Je také otázkou, jestli by z bank byli nadšeni i samotní potenciální noví hostitelé. Standard Chartered by v Singapuru přivítali, ale tím by si banka mohla pohněvat Hongkong, nebo Indii, kde realizuje největší část zisku a kde je také kotovaná. Na druhou stranu, rozvahová aktiva HSBC jsou desetkrát větší než HDP Hongkongu, což by znamenalo, že skutečnou záštitu by nad bankou musela převzít Čína. To by mohlo HSBC zkomplikovat působení v Indii a ve Spojených státech, kde se na společnosti pod dohledem čínského politbyra dívají s podezřením.

Brzké přestěhování tedy zatím nezní příliš pravděpodobně. Avšak z toho, co většina lidí dosud považovala za blafování, se pomalu začíná rodit plán B.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.