Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Veřejným penzijním fondům v USA chybí 2,5 bilionu dolarů, státy budou prodávat majetek a omezovat služby

Veřejným penzijním fondům v USA chybí 2,5 bilionu dolarů, státy budou prodávat majetek a omezovat služby

20.01.2011 18:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Dva a půl bilionu amerických dolarů chybí v rozpočtech veřejných penzijních fondů ve Spojených státech podle bývalého šéfa jednoho z klíčových z nich, pro New Jersey. Státy USA podle Orina Kramera budou donuceny privatizovat majetek na jedné straně, omezovat sociální služby na straně druhé.

Hluboká hospodářská recese podle Kramera prohloubila mezeru v rozpočtech veřejných penzijních fondů jednotlivých států USA na 2,5 bilionu dolarů a znásobila předchozí roky jejich špatného řízení a chronické podkapitalizovanosti. „Státy čelí nákladovým tlakům zejména ze strany penzí, ale také zdravotního a sociálního zabezpečení chudších. Tato situace povede na jedné straně k prodejům aktiv a privatizacím, na straně druhé k ještě smutnější skutečnosti a to rozpadu záchranné sítě kvůli neschopnosti ji financovat,“ uvedl Kramer.

Kramer je vlivnou persónou demokratů a dlouhodobým kritikem účetnictví veřejných penzijních fondů, které jim po roky umožňuje kompenzovat zisky a ztráty skrze proces takzvaného „smoothingu“. Jeho odhady reálné mezery ve financování veřejných penzijních fondů jsou založeny na datech 25 fondů ke konci roku 2010. Číslo znamená meziroční růst „díry“ v rozpočtech proti 2,0 bilionu dolarů odhadovaným ke konci roku 2009. Na konci roku 2008 odhad pro veřejné penze, zdravotnictví a další benefity jako životní pojištění dosahoval zhruba jeden bilion dolarů. Republikánský guvernér státu New Jersey Chris Christie uvedl, že jen u „jeho“ státu bez zásadní reformy neprofinancované závazky státního penzijního systému vzrostou ze současných 54 miliard dolarů na 183 miliard dolarů během 30 let.

Obavy ze selhání jednotlivých měst či jednotlivých států USA začínají otřásat trhem s municipálními dluhopisy v celkovém objemu asi 3 bilionů dolarů, na kterém municipality (města) a lokální vlády získávají peníze. V minulém týdnu úroková míra na těchto 30letých dluhopisech poprvé za poslední dva roky vystoupala nad 5 procent. Růst je poměrně rychlý ve srovnání s 4,7 % v první dekádě ledna a necelými 3,7 % v srpnu 2010. Soukromí investoři stáhli z trhu municipálních dluhopisů jen v posledních dvou měsících roku 2010 celkem 13 miliard dolarů, což ukazuje na větší paniku, než v roce 2008 v úvodu finanční krize. Kvůli volatilitě na trhu se New Jersey rozhodlo výrazně omezit plánované emise dalších dluhopisů. Orin Kramer přesto říká, že velmi vážná bude situace jen v několika státech USA, většinu jich považuje za silnou. “Řada z těch středových pak má prostor k opatřením či prodejům části majetku, která odvrátí bankrot,“ uvedl.

Již loni například stát Pensylvánie pomohl svému hlavnímu městu Harrisburgu odvrátit neschopnost splácet své dluhopisy. V únoru letošního roku bude další ze slabých, stát Illinois, čelit splátce dluhu spojenému s penzemi v objemu 80 miliard dolarů. Mezeru chce financovat vydáním dalších dluhopisů v objemu 3,7 miliardy dolarů.

Na vážnou fiskální situaci států USA a možný kolaps trhu s municipálními dluhopisy dlouhodobě upozorňuje (známá především jako bankovní) analytička Meredith Whitney. Ta již v listopadu loňského roku uvedla, že v průběhu roku 2011 by kritickým finančním problémům mohlo čelit 50 až 100 měst, jejichž pády by způsobily ztráty ve výši stovek miliard dolarů. Situaci dle ní doposud tlumí až do června 2011 trvající federální stimulace jednotlivých států USA. Zlom na trhu s municipálními dluhopisy podle ní nastane poté. Její názor napadl jako přehnaný šéf dluhopisového fondu PIMCO, i on ale přitom investorům doporučuje opustit americké dluhopisy, za nimiž stojí vysoké deficity. Před dopadem rostoucích výdajů na penze do neudržitelného bobtnání amerického dluhu dlouhodobě varuje profesor Kotlikoff, který zejména náklady na penze a zdravotnictví bez masivní reformy označuje za zdroj fiskálního pádu USA a říká, že uzavření fiskální mezery, definované rozdílem mezi současnou hodnotou projektovaných výdajů a příjmů, již dnes vyžaduje zhruba 14 procent HDP roční rezervy v rozpočtu USA, přičemž jeho dnešní příjmy přestavují necelých 15 procent HDP. Říká proto, že USA jsou technicky v bankrotu.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, FT, NYT,WSJ) 

Váš názor
  • a jdeme do finále
    20.01.2011 21:27

    Kucí od noteboaků si to na burze ještě neuvědomují,komodity utěšeně padají a kdo koupí neprohloupí,hra na černého petra s dolarem se začíná.
    prorok
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data