Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozevírají QE2 Fedu a Obamo-Bushovy daňové výhody mezeru mezi bohatstvím a chudobou?

Rozevírají QE2 Fedu a Obamo-Bushovy daňové výhody mezeru mezi bohatstvím a chudobou?

16.02.2011 17:37
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

„Národ nemůže dlouho prosperovat, pokud favorizuje pouze prosperující,“ uvedl americký prezident Barack Obama při své inauguraci před dvěma roky. Podle průzkumu provedeného mezi samotnými investory si většina z nich myslí, že čistě proti tomuto sloganu jde jak prodloužení daňových výhod z Bushovy éry o další dva roky, schválené prezidentem, tak politika amerického Fedu skrze QE2.

Byl to šéf Fedu Ben Bernanke, kdo se opíral ve svém projevu z minulého týdne o měkké indikátory jako pozitivní část dat z americké ekonomiky (proti trhu práce a trhu nemovitostí). Na rozpor mezi vývojem sentimentu ve vyšších a nižších příjmových skupinách ukazují ale data Reuters a University of Michigan. Podle nich v únoru spotřebitelský sentiment v příjmových skupinách rodin nad 75 tisíc dolarů vyskočil na 88,2 bodu, nejvýše od vlády prezidenta Bushe roku 2007. Opakem je vývoj sentimentu v opačné části příjmového spektra, když spotřebitelská nálada této skupiny v únoru klesla měřeno shodným indexem na 67,7 bodu ze 72,1 bodu v lednu, nejníže od nástupu prezidenta Obamy v roce 2009.

Podle průzkumu CNBC mezi investory tomuto rozevírání nůžek napomáhá jak kompromisní dohoda o prodloužení bushových daňových výhod o další dva roky s republikány (pro všechny příjmové skupiny, těžit ale budou zejména ti bohatší), tak i QE2 v podání amerického Fedu, zvýšenou likviditou ženoucí výše americký akciový trh. „Z této rally nemají žádný prospěch nižší příjmové skupiny,“ uvádí Ed Yardeni, prezident a hlavní investiční stratég Yardeni Research. „Ti jsou vystaveni především vývoji dlouhodobé nezaměstnanosti a snižování mezd a soustředění Bernankeho na jádrovou inflaci je pro naprostou většinu z nich irelevantní,“ dodává. Vedle nezaměstnanosti zdůrazňuje dopad rostoucích cen potravin, energií a paliv.

„Zřejmě nejvíce nezamýšleným dopadem QE2 je narůstající disparita v bohatství, pěstována poněkud knižně řečeno na bedrech těch nejchudších jak v USA, tak mimo Spojené státy (protože QE2 dopadá na rostoucí ceny komodit, energií, potravin,… všude ve světě),“ uvádí svůj názor Steve Cortes za Veracruz Research a Fast Money.

Tento posun ve společnosti dokládá například evidentní změnou strategie řetězce Wallmart, profilujícího se dosud jako „výhodný a dostupný pro všechny“ směrem k zákazníkům z vyšších příjmových skupin s novou strategií cílící na klíčového zákazníka s ročním příjmem mezi 40 a 70 tisíci dolary. Tuto změnu strategie potvrzuje i Charles Grom z JPMorgan.

Obecně by se dalo říci, že prezident bude preferovat centrálního bankéře, držícího sazby nízko na podporu ekonomiky, nejméně v obdobím před zvolením na další období. Byl to George Bush, kdo podrobil kritice bývalého šéfa Fedu Alana Greenspana za to, že v 90. letech nesnižoval sazby dostatečně rychle a ekonomické důsledky mu „prohrály volby“. Vrátíme-li se k inauguračnímu prohlášení Baracka Obamy a výše popsanému vývoji, zůstává otevřena otázka, zda by neměl (nejméně v předvolebním období) podporovat centrálního bankéře, který bude tlačit na zvyšování úrokových sazeb.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data