Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Inflace je přechodným důsledkem zdražujících komodit, v opačném případě zasáhneme

Bernanke: Inflace je přechodným důsledkem zdražujících komodit, v opačném případě zasáhneme

05.04.2011 18:05

Současné inflační tlaky ve Spojených státech jsou v první řadě důsledkem rostoucích cen komodit na globálních trzích, mají proto přechodný ráz, uvedl prezident americké centrální banky Fed Ben Bernanke. Vyslal tak jasný holubičí signál, který je v rozporu s prohlášeními některých zástupců Fedu, podle nichž nadchází čas začít utahovat kohoutky naplno uvolněné měnové politiky. Bernanke nicméně dodal, že pokud se mýlí a inflace dále zesílí, centrální banka je připravena reagovat.

„Dokud budou inflační očekávání stabilní a dobře ukotvená,… růst inflace bude pouhou dočasnou záležitostí,“ řekl Bernanke a dodal, že Fed sleduje inflaci a inflační očekávání velmi zblízka a je připraven zasáhnout „v případě potřeby“. Příčina růstu cenové hladiny však podle Bernankeho nebude trvat dlouho – faktory na straně nabídky a poptávky v současnosti šroubují ceny komodit a energií vzhůru, tyto tlaky by se však měly časem stabilizovat, Spojeným státům tak pravděpodobně žádné problémy spojené s inflací nehrozí.

Bernanke dal opět najevo, že nehodlá ukončovat stimulační program schválený v objemu 600 miliard dolarů předčasně, jak navrhují někteří jeho kolegové z centrální banky. „Jasně rozlišil svůj postoj od postoje jestřábů z Fedu,“ podotkl Christopher Low, hlavní ekonom FTN Financial. Za ty lze označit například Charlese Plossera (Philadelphie) i Richarda Fishera (Dallas), jejichž veřejné výroky vyslaly na trh signál, že centrální banka by mohla začít utahovat měnové kohouty dříve, než se předpokládalo. Prezident chicagského Fedu Charles Evans, který platí za jednoho ze zastánců politiky masivních stimulů, uvedl, že stanovený program na odkup vládních dluhopisů (QE2) by měl být pro podporu ekonomiky dostatečný. James Bullard (prezident Fedu pro oblast St. Louis) v minulém týdnu urgoval nutnost stanovení časového harmonogramu utahování měnové politiky, Bill Dudley (šéfující newyorskému Fedu) naopak uvedl, že nevidí pro ustupování od stimulačních opatření důvod a považoval by za překvapení, pokud by nedošlo k dokončení QE2 celém ohlášeném objemu, i když jeho důležitost klesla s poklesem deflačních tlaků. Podle Christophera Wallera, který šéfuje výzkumu Fedu v oblasti St. Louis, není k předčasnému ukončení stimulačního programu pravděpodobně dostatečná podpora.

Prezident Federální rezervní banky v Atlantě Dennis Lockhart pak souhlasí s Bernankem, že je třeba inflaci pečlivě sledovat pro případ „sebenaplňujících se inflačních očekávání“ spotřebitelů. Lockhart uvedl, že šok z recese přiměl spotřebitele více zvažovat své útraty, což se je sice negativním faktorem z hlediska krátkodobého růstu ekonomiky, v dlouhém období jde však o zdravý model, který by mohl pomoci vyřešit mezinárodní nerovnováhu způsobenou vysokou mírou úspor v zahraničí a nadměrnou spotřebou v USA.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, WSJ)


Váš názor
  • Tak to je demagogie
    05.04.2011 19:03

    Komodity jako uchovatel skutečné hodnoty rostou ,proto že Ben tiskne jako o závod,není pravda že inflaci způsobují komodity ale tištěné dolary ženou nahoru ceny komodit.Dále jak chce ten frajer zasáhnout opravdu nevím,tím že napumpuje na trh cenné papíry zlata jako v lednu 1/4.Zlato nenatiskne,měl by udělat jen dvě věci,začít opravdu hazet peníze z vrtulníku chudině a ne bankám,nebo ihned přestat tisknout,vždyt má v rukou dolar,co ovlivnuje svět,pokud by tomu tak nebylo tak at si tiskne co chce.Je vidět že se do uspor a tvrdé práce nikomu ve Státech nechce.Defakto jsou už ted klinicky mrtví.
    prorok
    • Re: Tak to je demagogie
      05.04.2011 21:40

      Podle me se do par let dolar zhrouti. QE to velmi vyrazne urychlilo.
      Indy
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data