Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ke štěstí kupředu vpřed

Ke štěstí kupředu vpřed

15.04.2011 18:12

Podle American Journal of Public Health během recesí roste počet sebevražd, boom naopak doprovází pokles jejich počtu (tedy alespoň v USA). V roce 1932 si prý vzalo život 22 lidí z každých 100.000, v roce 2000 to bylo 10 lidí; nejvíce citliví jsou na ekonomický cyklus ti ve věku 25 – 65 let. A i bez velkého zkoumání můžeme s rozumnou jistotou tvrdit, že s recesí, respektive vyšší nezaměstnaností, se pojí menší spokojenost lidí ve společnosti. A větší jistotu práce a výdělku přinášející boom funguje naopak. Tento základní vztah mezi stavem ekonomiky a naší spokojeností asi není nutno rozebírat. Jak je to ale s naším pocitem spokojenosti a výší našich příjmů? Jinak řečeno – jak je to s téměř nerozporovaným názorem, že „čím více, tím lépe“?


Čím více, tím stejně?

Richard Easterlin v roce 1974 popsal dnes po něm pojmenovaný Easterlinův paradox. Na základě svého výzkumu totiž došel k závěru, že: V rámci dané společnosti jsou bohatší lidé obvykle šťastnější, než lidé chudí. Bohatší společnosti ale obvykle nejsou šťastnější, než společnosti chudší, či jen marginálně. Růst bohatství dané země tedy nevede k růstu spokojenosti jejích obyvatel. Pokud by to byla pravda, neděláme nic jiného, než že se ženeme za přeludem. Snažíme se trumfnout souseda v tom, kdo má větší bazén, jednou vyhrává a je relativně šťastnější on, jednou my. V celku ale nezískáváme vůbec nic.

Easterlinův paradox bych ani nepovažoval za paradox, ale za něco, co vidíme dennodenně kolem sebe. Se zájmem jsem si tak prohlédl studii Justina Wolferse a Betsey Stevenson, která existenci tohoto „paradoxu“ vyvrací. Tvrdí tedy, že šťastnější jsou bohatší lidé v rámci společnosti a i bohatší společnosti. Základem je mimo jiné následující obrázek ukazující vztah mezi spokojeností a HDP na hlavu:


kupředu

Tento graf není žádný detail. Pokud je naší hlavní motivací v životě zvýšení naší spokojenosti a ta je úzce propojena s rostoucími příjmy (respektive závisí na nich), je honba za vyššími výdělky a zbožňovaným růstem naprosto racionální. Hurá vpřed?


Kočku nekupovat

Vyšší příjmy pro nás mají dvojí potenciální užitek – zdroj uspokojení. Jednak si můžeme více koupit a jednak se díky nim můžeme lépe zajistit proti negativním nečekaným událostem (finanční, či reálné úspory a pojištění). Druhá možnost odráží to, že třeba ani nechceme více spotřebovávat, chceme jen být více zajištěni, či snížit rizika (v kombinaci s paradoxem úspor si tak někdy škodíme, ale to je jiné téma). První možnost, která většinou převažuje, jasně implikuje předpokládaný vztah vyšší příjmy = vyšší spotřeba = vyšší spokojenost. Easterlin tvrdil, že mimo soutěž se sousedem to nefunguje, Wolfers že ano. Kdo má pravdu?

Osobně se s danou otázkou rychle vypořádám díky Ramana Maharšímu. Ten poukázal na to, že koupě něčeho skutečně přináší spokojenost. Tu ale nepřináší samotná akvizice daného objektu. Spokojenost je ve skutečnosti úlevou z toho, že pominulo napětí. A to trvalo jen kvůli touze daný objekt získat. Nové Lambo mi tedy skutečně přinese štěstí, ale jen proto, že pomine napětí, které jsem prožíval celou dobu, kdy jsem po něm toužil a šetřil na něj. To zrovna nezní jako racionální argument pro konzum. A ač to na první přečtení může znít exoticky, empirie mi na tuto tezi sedí – včetně nekonečného cyklu „ještě tohle, ještě tohle ...“.

Pokud nesedí Ramana, kdysi jsem zde na toto téma uváděl jednu ze zenových povídek. Ta vypráví o tom, jak mistr na smrtelné posteli ještě stihne poradit žákovi, aby si rozhodně nepořizoval kočku. Ten se poté nechápajíc obrátí pro vysvětlení k příteli zemřelého a ten mu vysvětlí: Tvůj mistr žil v mládí spokojeným životem, ten mu ztěžovalo jen velké množství myší, které se zabydlely v jeho chajdě. Sousedé mu tedy poradili, aby si pořídil kočku. Poté co tak udělal, kočka rychle vychytala všechny myši a začala trpět hlady. Rada sousedů – pořiď si krávu, bude mléko pro kočku i pro tebe, povede se ti líp. Zanedlouho po koupi krávy si musel pořídit i pole, aby ji uživil a začalo to na něho být moc. Na radu sousedů se oženil, aby to nemusel táhnout sám. Žena se ale nespokojí jen tak s nějakou chajdou … Tedy stejný „racionální“ cyklus „ještě tohle, chvilka uspokojení, ještě tohle ...“.


Něco chybí...

Nakonec je ale výše uvedené jen čtením pro pobavení. Uvedené výzkumy jsou na jednu stranu zajímavé, na druhou pochybné. A to kvůli definici spokojenosti – pan Wolfers například u dotazovaných pracoval s představou nejlepšího života a vzdálenosti od ní na pomyslném žebříku k němu vedoucímu. Ať již je blíže k pravdě on, nebo Easterlin, jsem si jist, že nikdo nikdy na základě dostatečně vysokého příjmu neřekne „jsem tam – jsem na nejvyšší příčce“.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Můj finální názor
    16.04.2011 22:37

    štěstí je mít prachy na práci, která baví (pokud chceš pracovat), rodinu a všechny svý koníčky a nenechat si poroučet od nějaký přiblblý kravaty neřkuli burana bez kravaty... ženský z toho vynechám, to je složitější ;)
    db
  • Beru si z toho
    16.04.2011 21:55

    to , že moje mírný napětí pramení z potřeby zakoupit Aston Martin Vanquish, díky.
    db
    • Re: Beru si z toho
      16.04.2011 22:05

      je to celý blábol, opravdu se omlouvám. paníze přinášejí rozumným lidem svobodu, toť vše. Ne každý svobodu ocení.
      db
      • omlouvám se ještě jednou
        16.04.2011 22:30

        ty statistiky jsoiu blábol, ten závěr je samozřejme ok! ))
        db
  •  
    16.04.2011 19:31

    Pěkné pobavení, díky.
    Kalka.
  • Hmmmm
    15.04.2011 23:52

    V ČR byl tedy počet sebevražd zhruba o 40% vyšší než v USA. (14,3 na 100 000 ob.)
    Dan
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university