Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Dohoda posouvá USA směrem k banánové republice; jen pouštíme pacientovi žilou

Krugman: Dohoda posouvá USA směrem k banánové republice; jen pouštíme pacientovi žilou

02.08.2011 16:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Když bude dohoda o zvýšení dluhového limitu schválena, mnozí budou říkat, že jsme se vyhnuli pohromě. To se ale budou mýlit. Jde o pohromu pro prezidenta a jeho stranu, poškozena bude ekonomika a dlouhodobé deficity pravděpodobně vzrostou. Navíc posune Spojené státy směrem k banánové republice, protože se ukáže, že vydírání funguje.

Ekonomika se nyní nachází ve velmi špatném stavu, což téměř jistě potrvá příští rok a pravděpodobně i v roce 2013 a dále. To nejhorší, co bychom nyní mohli udělat, je omezit vládní výdaje, protože to ekonomiku poškodí ještě více. Těm, kteří vyprávějí pohádky o důvěře a o tom, jak razantní úspory podpoří podniky a spotřebitele, nevěnujte pozornost. Tak to totiž nefunguje, což ukazuje mnoho studií. Rozpočtu to také nepomůže, deficity se mohou dokonce ještě zhoršit. Sazby u vládního dluhu leží velmi nízko, takže úspory úrokové náklady příliš nesníží. Oslabená ekonomika ale znamená snížené vládní příjmy. Je to jako když středověcí doktoři pouštěli pacientovi žilou a tím jim ještě přitížili.

Prezident měl požadovat zvýšení limitu již v prosinci, nyní se měl snažit vyhnout se nutnosti zvýšení limitu. Pokud bych byl investor, tato demonstrace jeho odporu proti pravicovým extrémistům by mě neznervóznila, ale naopak uklidnila. On se ale zachoval opačně. V delším období tak neztratí jen demokraté, ale celý politický systém. Jak může americká demokracie fungovat, diktuje-li politiku ten, kdo se začne chovat bezohledně?

Uvedené je výtahem z „The President Surrenders“ od Paula Krugmana.

(Zdroj: New York Times)


Váš názor
  •  
    03.08.2011 5:25

    Nejsem odbornik, ale USA castecne prochazeji stejnymi problemy jako my. Rozpoctu se nedostava dostatek prostredku. Vynikem je podle mne prilis vysoka mira zdaneni podniku, ktera prispiva k obchazeni jejich placeni (u nas je, pravda, nizsi) a nechava vse na stredni vrstve. Druhym problemem je vladou necekane velky tlak podniku k efektivite a tudis nejsou novi zamestnanci, kteri by do rozpoctu prispeli. A pak je zde problem kumulace zisku na uctech podniku a nenalezani moznosti k jejich smysluplnemu investovani. Kazdopadne beh na dlouhou trat
    Deckard
  • no není to tak uplně
    02.08.2011 21:34

    USA jsou v ....y a nenadělají nic,dnes se stěhují pracovní místa do Asie,nemají tam skoro nic kromě fast fudu.A Bill nebyl takový mág jelikož vybrel penzijní fondy a byl v plusu díky převodu peněz z jedné hromádky na druhou
    prorok
    • Re: no není to tak uplně
      03.08.2011 12:34

      Jasná věc. Likvidují střední třídu přesunem práce do Asie, v globálu ušetří podniky a stát i lidé jsou do kytek. U nás to samé. Místo rozvíjení svého, vsadili na rychlý zisk a předpokládali, že to klídku ustojí.
      Josef
  •  
    02.08.2011 17:35

    Krugy je úplně vedle. Vláda nemůže nekonečně rozhazovat, jinak ji ztrestají trhy jako Itálii. USA není žádná výjimka. Důkaz že rozhazování nefunguje byl jednoznačně přinesen, federální vláda vysprchovala miliardami kde koho a výsledek je růst na úrovni černé nuly. Ano, snížení veřejných výdajů podrazí růstu nohy, ale nic jiného se nedá dělat. Napak je potřeba přijmout drastické škrty a léčbu šokem, pomalé opékání nad ohněm nese spotřebitel i podnikatel obzvláště těžce. Buď bude strýček Sam velmi rasantní a za pět let může být dobře, nebo bude problém zametat po koberec a pak je to na generaci. Obávám se, že pravděpodobnější je to druhé. Obamova zásadní chyba spočívá v tom, že se nezachoval jako Clinton, který druhý den v úřadě zázračně prozřel, zapomněl na předvolební sliby, a začal ihned šetřit. Výsledkem byla nakonec prosperita a znovuzvolení. Slaboch Obama začal utrácením, výsledkem bude propad ekonomiky a odchod na smetiště dějin.
    Skeptik
    •  
      03.08.2011 7:18

      Skeptiku, bohužel se mýlíš a dost hodně ekonomů také. Krungmana sice nemusím, ale v tomto má pravdu a to nejen v oblasti USA, ale i Evropy. Jistě reformy a škrty jsou nutné, ale měly být provedeny již před krizí v roce 2007 tzn. Bush, u nás za ČSSD, ale proboha lidi nemůžete škrtat teď v době slabého růstu a podle posledních výsledků stagnace. To bude mít katastrofálně destrukční účinky na ekonomiku. Eurozoóna na tom nebude o nic lépe, díky sérii špatných rozhodnutí za poslední léta. První co mělo přijít ů tak krach bank a států, které neměly přežít!
      Richard
      •  
        03.08.2011 8:23

        připomíná mi to rodinu, která si vezme hypo na cca 30 let na bydlení. Najednou rupne starému v bedně a bude chtít vše splatit do 3 let. Důsledek je, že budu jíst místo šunky a džusu na snídani jenom chleba se solí a vodou. Dovolená max. na zahradě za domem. Proč? Abych nemusel platit 30 let ale jenom 3 roky? Byla to pěkná blbost zvedat nyní v EU úroky. Všichni si spokojeně mlaskáme jak nám jede průmysl, ale třeba stavebnictví je stále ve sra*kách a díky škrtům tam za chvíli bude i průmysl. Problém USA je v tom, že si sami ničí poptávku a to tím, že si zničili střední třídu.
        vikeza
        • Vikéza
          03.08.2011 12:36

          Zcela ignoruješ možnost inflace.Pror Tě asi zlato nebaví.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data