Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polovičatá řešení... Patria vydala nový Třicetník

Polovičatá řešení... Patria vydala nový Třicetník

02.08.2011 17:54
Autor: Research, Patria Finance

Červenec byl mimořádně nabitý. Eurozóna po týdnech tápání podruhé zachránila Řecko, vlastně sama sebe. USA v posledních hodinách zvýšily dluhový limit a zabránily zbytečnému technickému bankrotu. Je ale vše za námi? Skončilo období krizí, zvratů, turbulencí, nejistoty a kolísání trhů? Patrně nikoli.

Evropa a MMF slíbily Řecku nových 109 miliard euro a společně s Irskem a Portugalskem snížení úroků a prodloužení splatnosti záchranných úvěrů. Na této frontě se podařilo uspět, výnosy státních dluhopisů těchto zemí alespoň mírně klesly. Hlavní fronta boje proti dluhové krizi se ale přesunula na italské a španělské hranice. Prolomení této linie měl zabránit příliš preventivních úvěrů z EFSF pro banky kdekoli v eurozóně (skrze národní vlády) a možnost operací tohoto fondu na sekundárním trhu.

Řeklo se A, B ale chybí. Oním B je, kde na to vzít. Chybí představa, jak navýšit zdroje fondu. Pro evropské lídry je těžké o tom mluvit, neboť socializace ztrát budí nevoli u jejich voličů. Úleva na trzích trvala jen několik dní. Dnes jsou výnosy italských a španělských státních dluhopisů výše než před klíčovým summitem eurozóny.

Problémem eurozóny ale není jen kapacita EFSF, tím je především absence vize, co bude s eurozónou dále. Vydá se směrem prohloubení integrace a posílení vzájemné solidarity, rozuměj transferů mezi zeměmi? Jenže to ničemu nepomůže, dokud nebude existovat kredibilní závazek fiskální disciplíny členských zemí měnové unie. Nebo se rozhodne pro návrat k národním měnám a bude těžit z výhod celní unie a volného trhu? Evropští lídři byli nerozhodní po celou dobu krize a zůstávají nerozhodní i v této zásadní otázce. Strkáním hlavy do písku se ale problém nevyřeší. Naopak každým dnem se bude zhoršovat.

USA se nemusí rozhodovat, zda se bude dolarem platit v Arkansasu i Kalifornii. Místní politika ovšem dokázala vyrobit také hodně horkou chvilku. Předně je třeba říci, že naprosto zbytečně. USA neměly problém s nedůvěrou investorů a jejich nezájmem o Treasuries. Schvalování nového dluhového limitu ovšem připoutalo pozornost k dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí země. A s tou to není zrovna růžové. Finanční krize přišla strýčka Sama velmi draho.

Ještě v roce 2007 dosahoval federální dluh 64 procent HDP. Letos má vystoupat na 100 procent HDP. Krize a recese přišla veřejné finance USA na 6,5 bilionu dolarů. Handrkování v Kongresu (a mezi Kongresem a Bílým domem) připomnělo, že takhle to dál nejde. Pokud by se fiskální politika nezměnila, činil by v příštích deseti letech schodek federálního rozpočtu v průměru 1,1 bilionu dolarů ročně, tj. 5,7 procenta HDP. Dluh by narostl na 27 bilionů dolarů, tj. 114 procent HDP. Jsou země, které dokáží žít i s vyšším dluhem v poměru k velikosti ekonomiky, USA by fungovaly samozřejmě také. Jen by se musely smířit s horším vysvědčením od ratingových agentur a dražším financování svých dluhů, a to nejen státních, ale i firemních a soukromých.

Navržené škrty v objemu 2,2 až 2,5 bilionu dolarů jsou, za prvé nejisté a velká část bude muset být teprve schválena v budoucnosti, za druhé nedostatečné a ponechávají trhy vystavené riziku, že hlavní "bezrizikové" aktivum světa přijde o prestižní AAA rating.

Obě hlavní oblasti globální ekonomiky (co se týče podílu na celosvětovém HDP) nabízí uprostřed nové fáze finanční krize jen polovičatá řešení. Již krátce po zažehnání první akutní fáze krize před třemi roky bylo zřejmé, že asistence veřejného sektoru bude představovat riziko nestability jeho financí. Eurozóna trestuhodně nikdy nezavedla ve svých řadách fiskální disciplíny, byť ekonomické podmínky byly řadu let velmi příznivé. USA se před 11 lety po dlouhé době dopracovaly v přebytku federálního rozpočtu, rok nato ale zbytečné daňové úlevy fiskální situaci začaly veřejné finance opět rozvracet. Dluhové paradigma současného kapitalismu v Evropě a USA přestává fungovat. Přitom nejde o diskuzi o stabilitě či nestabilitě kapitalismu, ani o spor mezi keynesiánci a konzervativci. Problém je daleko jednodušší: i státní dluhy mají své meze.





Kompletní analýzu si klienti Patria Plus a Investor Plus mohou stáhnout na následujícím odkaze.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.