Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky v čele s SocGen, DB a BNP: Raději se zbavíme aktiv, než navyšovat kapitál na dně trhů. Co na to úvěry?

Banky v čele s SocGen, DB a BNP: Raději se zbavíme aktiv, než navyšovat kapitál na dně trhů. Co na to úvěry?

13.10.2011 10:03, aktualizováno: 13.10. 11:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Snaze Evropské unie o dotlačení evropských bank k rekapitalizaci se rýsuje zásadní problém. Tím je odpor bank k navyšování kapitálu v situaci dna trhů. Raději se prý uchýlí na cestě k vyhovění požadavkům k prodejům aktiv, píší dnešní Financial Times.

Evropské banky podle dnešních FT prý raději prodají část svých aktiv, než by přistoupily k navyšování kapitálu nákladnou cestou. Radikální přístup podle FT vedou Societe Generale a BNP Paribas, ale zřejmě je budou následovat banky v Itálii, Španělsku i Německu, citují FT bankovní zdroje. To velmi rychle potvrdil svým dnešním vystoupením šéf německé Deutsche Bank Ackermann. I ten jasně řekl, že Deutsche Bank se bude chtít za každou cenu vyhnout nucené rekapitalizaci, kterou chtějí prosadit politici v eurozóně jako nástroj boje proti dluhové krizi. "Požadavky na zvýšení kapitálu spolu se zvýšeným odpisem ztrát z řeckých dluhů mohou vést k omezení úvěrů bank a k úvěrové krizi," použil stejný argument Josef Ackermann. „Proč máme navyšovat kapitál na těchto depresních úrovních cen akcií?“ vyslouvuje podle FT jeden z ekonomických argumentů proti rekapitalizaci zdroj z bankovního sektoru. Akcie evropských bank se nyní na průměru pohybují kolem 60 procent book value.

"Je otázka, zda banky budou schopny poskytovat úvěry, nebo zda možné odpisy dluhů v eurozóně a nové regulační prostředí je pak nedonutí k omezení (úvěrové aktivity)," řekl Ackermann na konferenci firemních šéfů v Berlíně. Dodal, že před zvažováním dalších kroků by politici a regulační orgány měli odhadnout souhrnný dopad svých návrhů.

Ackermann vyjádřil pochybnosti, zda plošná rekapitalizace evropských bank, o níž uvažují němečtí a francouzští politici, by vůbec přispěla k vyřešení dluhové krize, jestliže jádro krize je v chování vlád. "Problémem nejsou kapitálové pozice (bank), ale to, že státní dluh jako investiční kategorie ztratil status bezrizikové investice," řekl šéf Deutsche Bank podle agentury Reuters. "Klíč k řešení je tedy v rukou vlád a je jím obnovení důvěry ve státní finance," dodal. 

Pokud se banky skutečně vydají touto cestou, znamená to v jakékoli variantě požadavku na rekapitalizaci další utažení toku úvěrů do ekonomiky. A to je pro evropské firmy, závislé na bankovním financování ze zhruba 80 procent, podstatně větší problém, než pro firmy americké, kde tato závislost dosahuje zhruba 30 procent.

Zmiňovaná strategie bank tak nejspíše narazí na odpor politiků i bankovních regulátorů, pokud to povede k poklesu půjček. O plánu na rekapitalizaci bank se budou bavit lídři EU na summitech unie a eurozóny, které se po odkladu uskuteční nakonec 23. října v Bruselu. Na stoje má být plán, podle kterého bude Evropská bankovní asociace (EBA) požadovat zvýšení základního jádrového Tier 1 ukazatele pro rizikově vážená aktiva na 9 procent a banky dostanou šest až devět měsíců na to, aby se vypořádaly s rekapitalizací ve spolupráci s vládami, pokud toho nebudou schopné z vlastních zdrojů. Propočet se má navíc odehrát až po započtení odpisů řeckého dluhu.

Právě ten je dalším argumentem pro banky, proč odmítají navýšení kapitálu ze strany investorů. „Vážně si myslíte, že investor vloží peníze do banky jen proto, aby byly okamžitě pohlceny odpisem dluhu Řecka,“ pokládá otázku jeden z bankéřů. Jsou to právě BNP Paribas a Societe Generale, které v uplynulých týdnech oznámily plán omezení rizikově vážených aktiv o 150 miliard eur. Stejnou cestou se dle vyjádření zdrojů chystají vykročit italská Unicredit a německá Commerzbank.

(Zdroj: Financial Times, čtk, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    13.10.2011 13:04

    Při velikosti svých platů jsou bankéři vysoce erudovaní a vzdělaní investoři. Nikdo je nenutil kupovat vládní dluhopisy oni půjčili Řecku a Portugalsku a Španělsku a ... Banky neobezřetností umožnily vládám kupovat si voliče a tím managementy prodělali peníze svých akcionářů a ti je tam vesele nechají řádit dál protože to jsou povětšinou fondy zase propojené s těmi geniáně řízenými bankami.
    L
  •  
    13.10.2011 11:01

    „Vážně si myslíte, že investor vloží peníze do banky jen proto, aby byly okamžitě pohlceny odpisem dluhu Řecka?“ - Ne, jistě, že ne. Banky si raději počkají po vzoru Dexia, až je "zachrání" vlády příslušných zemí...
    Berounskej
  • to
    13.10.2011 10:41

    má hlavu i patu
    lime
    • Re: to
      13.10.2011 11:35

      To je jen další bankovní vyděračská zpráva http://www.zerohedge.com/contributed/chaos-land-oz
      zero
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university