Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč chce Warren Buffet „platit“ vyšší daně

Proč chce Warren Buffet „platit“ vyšší daně

17.10.2011 9:29
Autor: Rostislav Plíva, Patria Finance

Pro všechny politiky to musí znít jako rajská hudba. Jeden z nejbohatších lidí planety sám veřejně prohlašuje, že chce, aby on a další bohatí platili vyšší daně. Rád bych se proto tedy podíval na důvod, proč Warren Buffet chce, aby vlády měly více prostředků na utrácení a jak je to skutečně s výší daní v USA.

Zní to až bizarně, že někdo volá po tom, aby stání kasa, tedy pravděpodobně ten nejméně efektivní způsob hospodaření a až exemplární případ nesmyslného utrácení, disponovala většími prostředky. Nemysleme si, že Warren Buffet toto všechno neví. Nemysleme si, že neví o korupci, podplácení a neefektivním vynakládání státních peněz. Tak proč to dělá?

Vedle toho bych se rád zaměřil také na to, k čemu jsou jeho slova dále využívána, tj. k předvolebnímu boji prezidenta Obamy za jeho znovuzvolení. Jak jsem již naznačil v první větě, jeho kampani se toto náramně hodí. V tomto článku na stránkách Patria.cz "Buffet odmítl vydat daňové přiznání", ale také například zde "Obama Wants $1.5 Trillion In Tax Hikes, Mostly On Rich" a zde "Obama’s $1.5 Trillion Tax Program Exchanges Conciliation for Confrontation", jsme se, mimo jiné, mohli dočíst, jak Buffet srovnával svou daňovou sazbu se sazbou své sekretářky, čehož právě Barrack Obama využil k vášnivým projevům a svému návrhu – zvýšit daně v USA na příštích deset let o 1,5 bilionu (v angličtině rozuměj trilionu) dolarů. Pro představu, jen částka, o kterou se zvyšují daně, odpovídá velikosti českého státního rozpočtu na více než 20 let.

Je to skutečně tak? Skutečně američtí „ultraboháči“, abych použil Buffetova slova, platí tak málo a méně než průměrná sekretářka? A druhá otázka, budou po zvýšení sazeb skutečně multimilionáři platit více? Nebudou se spíše více snažit vyhnout se placení daní a nepoklesne spíš daňový výnos? Podívejme se na fakta.

Dle dat z amerického daňového úřadu (IRS.gov), který zpracovává daňová přiznání, vypadá skutečnost docela jinak, než jak ji oba muži prezentují. Pouhé 1 % nejbohatších Američanů generuje plných 38 % příjmů amerického federálního rozpočtu. Skutečně je to tak málo? Takzvaných horních 10 % pak představuje pro státní kasu více než 70 % příjmů a horní polovina lidí pak financuje vládu prakticky celou, protože generuje 97 % veškerých příjmů. Zbylých „dolních“ 50 %, tj. stále polovina všech poplatníků, pak přispívá pouhými 3 %.

Bohatí tedy zcela jasně nízké daně neplatí. Teoreticky je sice stále ještě možné, aby Buffet platil nižší sazbu než jeho sekretářka, pokud by v USA existovala výrazná, chce se říci až „ultraobrovská“ nerovnost v příjmech.. To ale také není pravda. Stačí se podívat na jiná data, která rovněž z IRS vycházejí. Na efektivní daňové sazby podle výše příjmu.

Efektivní sazba federální daně pro příjmy nad 1milion USD ročně byla 23,3 %. Pro pásmo 100.000 až 200.000 USD pak byla 12,7 %. Nemám přesné informace, kolik bere Buffetova sekretářka, ale odhadem může mít miliardářova sekretářka řekněme něco mezi 30.000-50.000 USD. Tam je efektivní sazba 7,2 %. S klesajícím příjmem tak neklesá jen velikost, respektive objem zaplacených daní, ale také sazba.

Buffet tvrdí, že jeho efektivní sazba je 17,4 % z celkových příjmů. Háček může být ve slůvku „celkových“. Buffetův plat (ten který je zdaněn sazbou federální daně) představuje pouhý zlomek z jeho celkových příjmů. Drtivá většina pak pochází z kapitálových příjmů, jako jsou dividendy. Z těch se odvádí daň ve výši 15 %. Díky tomu pak může dojít k snížení průměrné efektivní sazby. Nechuť přiznat tento trik pak může být důvodem proto, proč Buffet nechce zveřejnit, jak k této úrovni došel.

Pro ty, kdo by snad chtěli považovat sazbu 15 % za odpověď, jak vlastně bohatí platí nízké daně, mám však jednu námitku. Dividendy se vyplácí z již zdaněného zisku a dochází tak k dvojímu zdanění. O nízké sazbě tak v žádném případě nelze hovořit, tím spíš, když americká daň ze zisku korporací, která činí 35 %, patří k nejvyšším v rámci zemí OECD. Ve výsledku nám pak vyjde sazba 44,5 %.

Jelikož nejsem odborníkem na americké daňové zákony, hádám, že je mnoho dalších možností, jak jeden z nejbohatších mužů světa obchází daňové zákony, nebo jak „poupravil“ svou daňovou sazbu pomocí možných odečitatelných položek. Pro tuto chvíli ale postačí vědět, že k tomu dle dat z IRS nemůže docházet plošně.

Nyní k druhému bodu: Prezidentovi Obamovi se nelze divit, že v době, kdy mezi Američany vládne deziluze ohledně jeho vládnutí kvůli nezotavující se ekonomice, historicky nejvyšším dluhům a vysoké nezaměstnanosti, se hodí svést všechnu vinu na milionáře, kteří neplatí údajně dostatečně vysoké daně. Proč ale do toho vstupuje Warren Buffet? Proč i on mlží?

Lze pouze spekulovat, ale důvodů může být mnoho.

Buffetovi jde o to opět podpořit Barracka Obamu a udržet se v přízni americké administrativy. Díky svým dlouhodobým kontaktům s americkou vládou se mu mnohokrát podařilo uskutečnit velmi výhodné obchody. Dával své ekonomické návrhy na řešení krize již prezidentu Bushovi a i tam jistě získal mnoho informací o tom, co americká vláda chystá za kroky k podpoře ekonomiky. Více intervencionistický Obama je pak pro něho ještě důležitější, protože více vládních nákupů a zásahů zvyšuje pro něho možnost výdělku. Proto si Buffet nenechal utéct žádnou příležitost k účasti na jednání s ministrem financím Geithnerem.

Dalším důvodem může být u takovéhoto muže i snaha o větší popularitu. Ta je jedním z velkých důvodů, proč se Buffetovi podařilo nashromáždit tak obrovské jmění. Jeho propagování vyšší daňové sazby je tak prostě chytře řízenou reklamou.

Třetím a posledním důvodem, který zde hodlám zmínit, třebaže by se jich dalo vymyslet jistě ještě mnoho, je konkurenční boj. Pokud Buffet má skutečně tu možnost, že se vyhýbá daním, pak jím požadované zvýšení daní na něho nedopadne. Dopadne spíše na jeho konkurenty, na další bohaté i středně majetné lidi, kteří by ho snad mohli v jeho podnikání a obchodech omezit.

Jestliže by Buffet skutečně chtěl platit vyšší daně, nikdo mu nebrání, aby tak dobrovolně učinil a předal americké vládě svůj majetek. To, že tak nečiní sám, spíše dokazuje to, že jeho úmysly nejsou tak prosté, jak se snaží demonstrovat.

p.s. Jestli Buffet chce, aby jeho sekretářka platila nižší daně, může ji zvednout plat :-)


Váš názor
  •  
    18.10.2011 15:35

    Jen argumentace autora, která je přesně z rodiny výroků typu "15% z milionu je víc, než 15% z 10 tisíc a takhle to stačí". Vůbec nereflektuje např. princip rovné oběti.
    sgt.Mike
    • Realisticky nazor
      22.10.2011 7:17

      Dobry den, dik autorovi za zajimavy clanek a realisticky odhad pohnutek W B k jeho vyrokum o potrebe platit vyssi dane.
      pf
  •  
    17.10.2011 11:54

    Pisatel nám vysvětli, že Česko je proti USA vlastně daňový ráj.
    Bobo
    •  
      19.10.2011 14:43

      rovna obet - tim myslite jako "stejna bolest"? Cili neco jako - prisel jsem o kozu, boze (state) dej, at soused o ni prijde taky? To trochu prehanite, ne?
      Drako
  •  
    17.10.2011 11:36

    To se mi líbí, když nějaký čecháček (který v článku ještě přiznává, že toho o fungovanání amerických financí moc neví) taky popisuje motivaci amerického finančního magnáta! Magnát chce platit vyšší daně, ale čecháček mu vysvětlí, že by to chtít neměl, protože už teď ho stát bere na hůl. To je opravdu k smíchu. Co to Patria produkuje za články? Mají novou sekci - kabaret? Nebo sci-fi? Ještě by měl autor napsat druhý článek a vysvětlit motivaci francouzských kapitánů průmyslu, abychom už v tom konečně měli jasno... :-) Podle jiných článků autora se zřejmě jedná o "odborníka" na Wall street. To by nám mohl napsat článek o tom, jaké jsou vlastně pravé motivace lidí z hnutí "Occupy Wall Street"... Možná bychom se také dozvěděli něco překvapivého... :-)
    pes
    •  
      19.10.2011 14:45

      doporucuju precist clanek Dolezala Hnuti nenazranych na Psovi : http://neviditelnypes.lidovky.cz/udalosti-hnuti-nenazranych-dp1-/p_zahranici.asp?c=A111017_181119_p_zahranici_wag
      Drako
    •  
      17.10.2011 11:54

      Pes jenom štěká, ale stejně jako u toho psa není možné se jeho názorem řídit... poněkud zapomněl na argumentaci :-) Jupiter je větší kabrňák, dokonce přišel i s názorem, že mrtvé peníze drží pouze lidé majetní... skoro bych tleskal, kdyby to taky nebyla hloupost! Většina majetných lidí peníze investuje a ať už napřímo, nebo prostřednictvím fondů apod. kupují např firemní dluhopisy. Z takto vypůjčených peněz dochází k rozšiřování výroby a generování nových SMYSLUPLNÝCH pracovních míst... Pokud jsou někde mrtvé peníze, tak je to rozdávání peněz na štědrých sociálních příspěvcích, záchrany Řecka a bank všeobecně a pak třeba zemědělské dotace evropské unie... Ujišťuji Vás, že objem těchto peněz značně převyšuje objem "mrtvých peněz" v rukách miliardářů :-)
      H()L()T4
      •  
        17.10.2011 12:01

        Milá Holoto, už podle jména bych se vašimi názory neřídil :-) Kde podkládáte fakty své názory o sociálních dávkách, zemědělských dotacích a Řecku? Zřejmě jen takové štěkání, že? :-)
        pes
        •  
          17.10.2011 12:17

          nejlepší příteli člověka, prosím, koukni se na stránky statistického úřadu ;-) Dotace do společné zemědělské politiky EU tvořili až do nedávna polovinu jejich výdajů... a to přibližně do té doby, než se začali peníze cpát do Řecka :-) Mně nevadí, když necháš oči zavřené a dál budeš bloudit světem bez znalosti reálných faktů... Mně vadí, když na základě své neznalosti odsuzuješ jiné názory a podporuješ tendence, které vedou k potlačování práv lidí, kteří vydělávají více! Nejsem příslušník této skupiny, ale daleko míň chci patřit ke skupině, která bohaté okrádá!!
          H()L()T4
          •  
            17.10.2011 13:14

            Milá Holoto, ten článek je blábol a divím se, že jej Patria vůbec publikovala (pokud si chce držet nějakou úroveň). Odsuzovat názory, které se mi nelíbí, je moje právo. Žádně tendence k potlačování práv lidí (jakýchkoliv) nepodporuji - nevím, co se mi to tu snažíš podstrčit - asi mě znáš lépe naž já sebe samotného. Nebo snad bráním WB aby platil vyšší daně? :-)
            pes
            •  
              17.10.2011 14:24

              Drahý pse :-) Omlouvám se, nechal jsem se unést diskuzí z jiného fóra, kde jsem diskutoval se zastáncem milionářské daně a hodil jsem Vás do jednoho pytle... Tohle rozhodně nemělo v mém příspěvku zaznít, protože jsi se k takové podpoře nepřihlásil. Každopádně nesouhlasím, že je článek blábol, protože je v něm jasný přehled toho, jak progresivní ve skutečnosti současné zdanění je... Ostatní domněnky jsou spekulace, se kterými se sice ztotožňuji, ale hádat se za ně nemůžu!
              H()L()T4
  •  
    17.10.2011 11:21

    To je ale blábol. Ať už jsou pohnutky Buffeta jakékoliv faktem zůstává, že pokud by se prostřednictvím vyšší daně bohatých dostalo vládě více peněz a ta je použila k rozdělení a zvýšila spottřebu, pohnula by se poptávka a výroba. Peníze uložené u supermiliardářů jsou mrtvé peníze, které přestaly plnit funkci hybatele trhu.
    juniper
    • jedna podmínka
      17.10.2011 11:45

      a to nutná je, aby se tohle skutečně při případném zvýšení sazby stalo... Jinak v článku zmíněné kvóty jsou zajímavé, zbytek - domnělé pohnutky WB - už méně
      Bo
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m