Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogoff: Před skutečným řešením se krize eurozóny bude muset ještě zhoršit

Rogoff: Před skutečným řešením se krize eurozóny bude muset ještě zhoršit

31.10.2011 18:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Pravděpodobnost nuceného odchodu Řecka z eurozóny je stále asi 80 procent a dohoda, která byla uzavřena minulý týden, je spíše „just-in-time“ produkcí a získáním dalšího času navíc. Pro Bloomberg TV to uvedl Kenneth Rogoff, profesor ekonomie na Harvard University, patřící dosud k ekonomům se spíše umírněným a zdrženlivějším postojem k dění v eurozóně.

„Zní mi to (závěr středečního Summitu) jako opakování toho, co jsme viděli již dříve. Jako pokus o koupení si několika dalších měsíců času. Je přitom nad slunce jasné, že euro nefunguje a není stabilní jednotkou,“ uvedl v tentokrát o poznání otevřenějším komentáři Rogoff. Rally uplynulého týdne hodnotí jako nutnou reakci na to, že „to stále ještě žije“, avšak ve velmi krátké době očekává obnovení a další nárůst pochybností trhů. To naznačuje dnešní červená seance na obou stranách Atlantiku.

Pokud jde o samotné Řecko, odpis 50 % dluhu (který fakticky polovinou dluhu stejně není) je podle Rogoffa začátkem, ke kterému jsme neslyšeli klíčové pokračování. „Cílem dohody je dostat řecký dluh na 120 procent HDP. Historicky svou situaci nezvládají země s poměrem dluhu k HDP přesahujícím 90 procent. Myslím, že není mnoho pochybností o tom, že uvidíme další ještě hlubší problémy Řecka a dalších zemí po něm,“ uvedl Rogoff. „Z mého pohledu je skutečnou otázkou, jestli tato a další země i v budoucnu budou součástí eurozóny. Podle mého názoru zcela jistě ne,“ dodal ekonom. „Budou odpisy řeckých dluhů v budoucnu pokračovat a kam až? Zůstane Řecko v eurozóně? Jak dlouho? Co se stane, pokud ne? Kam se to vyvine? To jsou otázky, na které Summit, který ve směru budoucnosti naprosto o ničem nerozhodl, neodpověděl,“ shrnuje Rogoff s tím, že jde jednoduše o pokus nechat Řecko ještě ve hře.

Za hlavní problém dosažené dohody nepovažuje ani tak to, že nejsou známy detaily ani zdroje financí pro EFSF, ale právě absenci jasného směru. Eurozóna podle něho, má-li dál fungovat na současných základech, potřebuje „ústavní změny“ a o těch nepadlo ani slovo.

Uvedené změny by podle ekonoma měly směřovat k vytvoření „transferové unie“, která by zajistila sdílení příjmů, s tím ale nesouhlasí Německo. „Vedení eurozóny je dobré ve vyvolání krátkodobého entuziasmu na trzích, pro vyvolání nutných změn se ale krize bude muset ještě prohloubit,“ domnívá se Rogoff, podle kterého je současná eurozóna jednoduše protkána příliš širokou řadou nesourodostí a nesouladů. K dalšímu hypotetickému dominu uvedl, že „pokud bude otřesena Itálie, bude těžké zachránit Francii“. Země, které v eurozóně nakonec zůstanou, musí podle Rogoffa vytvořit fiskální unii a zavést strop deficitů a dluhů. Tipnout si, kolik zemí bude v eurozóně za pět let, si však netroufá.

Rogoff se domnívá, že pokud se eurozóně povede přesvědčit Čínu k závazku pomoci byť jen ve výši 1 miliardy dolarů, trhy budou doufat, že v budoucnu přijde více. Pomoc ze strany Číny tak podle něho není řešením. Spoléhat nelze ani na to, že by dluhy klesly vlivem vyššího ekonomického růstu. „I historie ukazuje, že bez výrazného snížení hodnoty dluhu samotný růst obvykle nepomáhá,“ upozorňuje Rogoff.

Na růst ale podle Rogoffa nemohou spoléhat ani Spojené státy, jejichž „dluhová trajektorie je neudržitelná“. Podle ekonoma by neměly snižovat své daňové příjmy, i když k zefektivnění daňového systému by dojít mělo. „Obvykle se nepodaří dluhy snížit pouze růstem, musíte udělat něco nepříjemného a my to uděláme,“ uvedl americký ekonom. Hlavní riziko pro ekonomiku Spojených států vidí v současnosti v euru; oživení tvaru „V“ považuje za „extrémně nepravděpodobné.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data