Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett: Ochota a schopnost Evropy překonat krizi mě od investic odrazuje. Amerika je zdravá se zásadní výjimkou - realit (+video)

Buffett: Ochota a schopnost Evropy překonat krizi mě od investic odrazuje. Amerika je zdravá se zásadní výjimkou - realit (+video)

14.11.2011 14:13, aktualizováno: 14.11. 15:52
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Legendární investor Warren Buffett dle svých slov každý den přemýšlí o výnosné investici do dluhu Evropy, tak jej ale zatím nepřesvědčila ani o své schopnosti, ani ochotě učinit skutečně vše a dluhovou krizi překonat. Kontinent tak podle investora zůstává zavalen nedůvěrou, což racionální a čitelné investici brání. Stav americké ekonomiky se v kontrastu k Evropě dle Buffetta zlepšuje s jednou výjimkou, kterou je trh nemovitostí. Sektor je podle něj jedinou ztrátovou oblastí jeho investic a to zatím bez naděje na zlepšení.

„Skutečně dnes a denně přemýšlím o investici do vládního dluhu Evropy, ale prostředí pro mne zůstává nečitelné. Nejsem si jist schopností Evropy a zejména její jasnou odhodlaností dluhovou krizi překonat. Evropské banky budou zcela jistě jako součást tohoto procesu potřebovat doplnit kapitál. I to je důvod, proč jsem zatím k investicím tímto směrem zdrženlivý a potřebují situaci lépe pochopit a poznat. Srozumitelnou nákupní příležitost zatím nevidím,“ uvedl Warren Buffett v rozhovoru pro CNBC. Za hazardérskou v tomto směru označil evropskou investici otřesené MF Global.

Evropská ekonomika se podle něj „nerozpadá“, ale kontinent bude na zlepšení situace potřebovat dle jeho slov celou dekádu. V kontrastu k Evropě se podle Buffetta daří vybředávat z potíží ekonomice americké s jednou velikou výjimkou, kterou je americký trh nemovitostí. Přes Buffetovu dřívější předpověď o trhu vhodnému k pozvolným nákupům nyní investor přiznává, že jeho obrat stále nepřišel a reality zůstávají oblastí americké ekonomiky zatím bez naděje na zlepšení a jedinou oblastí v rámci jeho vlastních investic, které mu působí ztráty.

„Z mých 70 investic v různých firmách se nedaří pěti. Jsou to ty napojené na americký trh nemovitostí. Zůstává v depresi, zatím bez jakékoli dohlédnutelné naděje na zlepšení. Trhu ale nepomůže další stimulace. To, co potřebuje, je více nových amerických domácností. Pro ty je na trhu zatím příliš domů,“ znovu připomněl bublinu a převis nabídky nad poptávkou na trhu amerických realit Buffett. Mimo tento sektor dle Buffetta všechny jeho investice generují atraktivní, silné zisky.

Warren Buffett v rozhovoru na CNBC nejen k americkému trhu nemovitostí:


Při nedůvěře Evropě jeho letošní nejvýznamnější investicí zůstává nákup nyní celkem 5,6 procenta v technologické stálici a lídrovi trhu IBM. Celková hodnota investice tak přesáhla 10,7 miliardy dolarů a Buffett dle svých slov za tuto hranici jít nehodlá. Investice není bez zajímavosti, protože Buffett se dlouhodobě tomuto sektoru vyhýbal. Nyní uvádí, že věří dlouhodobému plánu IBM na další růst a jejímu postavení v sektoru. Akcie v premarketu amerického obchodování i na jeho slova zareagovaly růstem k 190 USD. Berkshire od května nakoupila celkem 64 milionů akcií firmy. Za atraktivní Buffett označil také akcie Microsoft, ovšem vylučuje jejich nákup - z důvodu jeho těsného přátelství s Billem Gatesem. V průběhu třetího čtvrtletí také Buffett posílil svůj vliv skrze Berkshire ve Wells Fargo a ve finančním sektoru ocenil práci Briana Moynihana, šéfa Bank of America. Do banky v průběhu tohoto roku skrze investici vložil 5 miliard dolarů.

Mezi klíčové sektory Buffettových investic patří pojištění, železnice či energetika včetně obnovitelných zdrojů. V rozhovoru pro CNBC připustil projekty využití větrné energie v Iowě a uvedl, že jeho investice z něj těží beneficienta na růstu cen ropy.

Warren Buffett nezůstává stranou politiky. Připustil akumulaci zdrojů na podporu prezidentské kampaně nynějšího prezidenta Spojených států, demokrata Baracka Obamy v příštím roce. Jako nejsilnějšího z možných protikandidátů Republikánů očekává nominaci Mitta Romneyho.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, AP, National Post)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university