Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký plán: Rok 2012 přinese silnější recesi, ale díky odpisům dluhu klesne deficit na 5,4 % HDP

Řecký plán: Rok 2012 přinese silnější recesi, ale díky odpisům dluhu klesne deficit na 5,4 % HDP

18.11.2011 12:56, aktualizováno: 18.11. 14:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Deficit řeckého rozpočtu bude v příštím roce 5,4 procenta HDP, pokud se podaří uzavřít dohodu o odpuštění části dluhu. Pokud by se dohody dosáhnout nepodařilo, dosáhne deficit 6,7 procenta HDP, uvedl dnes ministr financí Evangelos Venizelos. V letošním roce řecký deficit podle agentury Reuters odpovídá devíti procentům HDP. Venizelos předpokládá, že parlament rozpočet schválí ještě před summitem zemí eurozóny, který je plánován na 9. prosince.

Kvůli situaci se zadlužením se podle ministra financí ještě dnes a v sobotu sejdou představitelé MMF a Evropské unie s řeckým premiérem Lukasem Papadimosem a s představiteli hlavních řeckých politických stran.

Předpokládá se, že banky by měly vyměnit řecké dluhopisy v hodnotě 200 miliard eur za novou emisi dluhopisů v hodnotě 70 miliard eur a 30 miliard eur v hotovosti. To by znamenalo, že odpustí Řekům jistinu dluhu v nominální hodnotě asi 100 miliard eur z celkového řeckého dluhu 360 miliard eur.

Řecko potřebuje snížit dluh proto, aby se v jeho obsluze dostalo na udržitelnou úroveň. Věřitelé ale mají při jednáních o dalším postupu výhodnější pozici, protože jejich příspěvek musí být víceméně dobrovolný. Jinak by se celá transakce hodnotila jako vyhlášení řecké insolvence.

Na řecké banky, které se zúčastní připravované výměny řeckých státních dluhopisů, se budou vztahovat stejné podmínky jako na banky zahraniční. Řekl to dnes ministr financí Evangelos Venizelos, který zároveň parlamentu předložil návrh rozpočtu na příští rok spolu s výhledem vývoje hlavních makroekonomických ukazatelů. Věřitelé si také budou moci při výměně dluhopisů vybrat z více možností.

"Nebudou jiné podmínky pro řecké a jiné podmínky pro zahraniční banky. Budou ale zřejmě existovat dvě, tři, nebo čtyři možnosti výměny a každý si bude moci vybrat tu, která mu vyhovuje," řekl ministr.

Většinu soukromých věřitelů Řecka tvoří banky, převážně z Řecka, větší část dluhopisů ale drží i banky z Francie a Německa. Banky z ostatních zemí mají výrazně menší podíly. Vedle odpisu poloviny dluhů Řecko budou věřitelé také současné dluhopisy měnit za nové, které budou mít delší splatnost. Ministr zopakoval, že výměna dluhopisů musí být dobrovolná. Atény prý nemají v úmyslu podniknout nějaký jednostranný krok.

Řecko očekává, že soukromým věřitelům představí návrh na snížení zadlužení země na konci tohoto měsíce. Dnes o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na vysokého úředníka řeckého ministerstva financí. "Očekával bych, že nejpozději do konce listopadu bychom měli mít návrh," uvedl úředník, který si nepřál být jmenován.

Řecký MF Venizelos dnes rovněž uvedl, že vláda předpokládá silnější recesi, než se dosud očekávalo. Hospodářství se podle něj v roce 2012 propadne o 2,8 procenta. Předchozí kabinet Jorgose Papandrea, který kvůli hospodářské krizi padl, očekával pokles 2,5 procenta HDP.

Ministr financí nicméně řekl, že Řecko nebude muset zavést v příštím roce žádné nové úspory, pokud začnou fungovat ty, které už byly schváleny. "Nebudeme muset přijímat další opatření, která by omezila příjmy občanů, pokud se nám podaří uplatnit to, co už jsme schválili a co už teď je náročné," prohlásil.

Zavedení úsporných opatření způsobilo v Řecku zvýšení míry nezaměstnanosti. Ekonomové ji v letošním roce odhadují na 15,4 procenta, v roce 2012 by měla dosáhnout 17,4 procenta.

Zástupci tzv. trojky, tedy Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské unie a Evropské centrální banky (ECB), se sejdou v Aténách s řeckým premiérem Lukasem Papadimosem dnes a zítra. Důvodem budou podle něj jednání o plnění podmínek pomoci zemi. MMF již včera uvedl, že pokud Řecko nedostane další pomoc, dokud nebude viditelná široká politická podpora.

(Zdroj: AP, Bloomberg, ČTK, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů