Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo po ztroskotané aukci už není proti společnému dluhopisu?

Německo po ztroskotané aukci už není proti společnému dluhopisu?

24.11.2011 9:32, aktualizováno: 24.11. 11:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výsledek středeční aukce 10letého německého dluhu je pro nejsilnější evropskou ekonomiku tvrdým probuzením. Nejhorší emise německých dluhopisů od zavedení eura je jasným signálem Berlínu, že dluhová krize není problémem jiných, ale i Němců. Německý list Bild uvádí, že po tomto „průšvihu“ Německo o mnoho otupilo svůj odmítavý postoj k myšlence eurodluhopisů. 

Aukce 10letého dluhu Německa dopadla upsanými 3,6 mld. EUR z plánovaných šesti. Dnes výnos 10letého německého dluhopisu nadále roste až na aktuálních 2,24 procenta.

Vývoj 10letého německého bundu:
10bund

Podle komentáře Financial Times Deutschland ani předchozí aukce německého dluhu nebyly oslnivé, včerejší ale znamená katastrofu. „Investoři nevěří eurozóně, a tím ani Německu, neboť jsou si vědomi, že ani Spolková republika není nedotknutelná. Že rating AAA nemusí být daný od Boha, už musely zjistit USA a Francie s Rakouskem to zjišťují nyní. Čím více eurozóna směřuje ke dnu, když se teď musí strachovat dokonce Francie, o to více se nabízí otázka: kdo to všechno na konci zaplatí? Odpověď je velmi jednoduchá a poměrně hořká: Německo. Tedy nashledanou ratingu AAA," uvádí FTD.

Ve vládní německé koalici už není shoda na odmítání společného dluhopisu tak jednoznačná, uvedl dnes ráno německý Bild. Obvykle dobře informovaný list uvedl, že zejména ve stínu krize dopadající na jádro eurozóny Německo-Francie vláda již diskutuje několik scénářů, jak by mohl evropský dluhopis získat záštitu Německa. Několikeré oficiální hlasy ze středopravé vládní koalice zprávu ihned zpochybnily. „Německo může být reálně dotlačeno do této pozice výměnou za zostření paktu stability, napsal ale Bild, citujíce parlamentní zdroje.

Tyto úvahy FTD nepřímo potvrdil rozpočtový expert vládních konzervativců Norbert Barthle. "My neříkáme ne. My jen říkáme: žádné eurobondy za daných podmínek," citoval ho list. Podle něj by mohla Merkelová na příštím summitu Evropské unie 9. prosince signalizovat otevřenost k eurobondům, pokud by partneři souhlasili s úpravami unijní smlouvy a se zpřísněním sankcí vůči rozpočtovým hříšníkům. "Pokud bychom v eurozóně prosadili tyto skutečné a tvrdé sankční možnosti, mohly bychom se sblížit i u tématu eurobondů," poznamenal Barthle.

Pozitivně se k eurobondům podle něj poprvé vyjádřila také Evropská centrální banka (ECB). "I když se výhled na eurobondy může zdát nerealistický, byly by i s ohledem na mezinárodní měnový systém jako rezervní měna pro světové hospodářství prospěšné," uvedl podle FTD viceprezident ECB Vítor Constancio.

Samotná Merkelová myšlence společného dluhopisu dosud vytrvale odporovala. Ještě ve středu v parlamentu označila myšlenku za „mimořádně nevhodnou“. U 18. listopadu pro Reuters ale poradce Merkelové uvedl, že kancléřka může přistoupit na ústupky u společného dluhopisu, pokud partneři v eurozóně a EU přistoupí za uměnu smluv, umožňující přísnější fiskální dohled a pravidla.

Ostrým kritikem společného dluhopisu nadále zůstává koaliční partner FDP. „Eurodluhopisy jsou socialismem a socialismus je vždy špatnou cestou,“ uvedl lídr svobodných demokratů Rainer Brüderle.

Ačkoli Německo zatím navenek platilo za "pevnost jistoty", nesmí se podle FTD zapomínat na některá čísla. Německý státní dluh v roce 2010 dosahoval 83,2 procenta HDP, což je víc než dluh Španělska či Polska. "Rozpočtový deficit dosáhl 4,3 procenta, což je v evropském srovnání ještě dobré, ale například Dánsko nebo i Maďarsko hospodařily lépe," doplňuje FTD a připomíná, že státní rozpočet Německa na příští rok počítá se zvýšením deficitu o další čtyři miliardy eur.


"Slabá aukce dluhopisů by měla být pro doposud uvolněné Němce spíše varovným výstřelem, který snad přišel v pravý čas. Ukazuje, že se krize eura neodehrává jen v Řecku, Španělsku nebo v Itálii. Ukazuje, že se odehrává i ve Francii a v Německu," soudí FTD.

Analytici či ekonomové vidí Německo a Francii jako srdce eurozóny. „Toto srdce stojí před infarktem,“ varuje FTD.

Během posledních týdnů investoři pozorně sledovali spready dluhopisů různých zemí eurozóny k výnosům německých obligací. Ty byly považovány za pevný základ evropských trhů. Nikdo se neptal na to, co se stane, pokud i tyto výnosy začnou růst? Odpověď na uvedenou otázku budeme možná znát dříve, než se nadějeme.

Graf ukazuje rozdíl ve výnosech německých vládních dluhopisů – desetiletých Bundů a amerických dluhopisů. Během posledních deseti měsíců byly výnosy Bundů obvykle nižší než výnosy amerických obligací. Po včerejší neúspěšné aukci dluhopisů v Německu ale jejich výnos převyšuje výnos amerických dluhopisů o 13 bazických bodů. Stalo se tak poprvé od května 2009. Tato úroveň určitě neznamená důvod k panice. Jak ale v posledních týdnech ukázal případ jiných zemí, růst spreadů přichází náhle a když se tak stane, bývá obvykle pozdě.

D_USD_bond

(Zdroj: Bild, FTD, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    24.11.2011 11:06

    Proč by investoři kupovali německé bondy s nízkým výnosem, za které ručí Německo, když můžou koupit eurobondy s vyšším výnosem, za které ručí Německo?
    Hans
  • už jim sklaplo?:-)
    24.11.2011 10:56

    Jestliže dnes mají německé dluhopisy malý výnos, proč by je měli investoři pod tlakem rostoucích prémií jiných dluhopisů nakupovat? Vůbec se jim není co divit. Skopčáci, hezky zvedněte prémie. Chtěli jste schlamstnout celou EU, tak plaťte :-)) Druzí za vás platit nebudou vaši prosperitu...:-))
    Jesse
    • Re: už jim sklaplo?:-)
      24.11.2011 11:12

      Myslím, že s prémií to namá nic společného. Spíš jim chce někdo naznačit, že nejsou tak nezávislí jak si myslí. Zatím je to jen malý šťouchanec, aby si uvědomili kdo je tady ve skutečnosti pánem. Nejen v USA musí politici poslouchat. :-)
      /eye/
      •  
        24.11.2011 11:38

        No, jasně, šťochanec to je, ale myslím, že tento termín vymyslela média. Investorům spíš leží na srdci budoucí výnosy a ve financích si na politiku nehrají, to mi věř :-))
        Jesse
  • Španý výklad příčin
    24.11.2011 10:38

    Neúspěch aukce není způsoben tím, že by banky a investoři nedůvěřovali Německu, dosažená úroková míra jasně ukazuje že důvěru Němšecko má, ale je způsoben snahou investorů a bank držet hotovost. Všichni očekávají krach Řecka a Itálie (a kdoví koho ještě) a drží hotovost. Utratit peníze byť za skvělé zboží, dnes nikdo nechce. Nikdo neví co se stane - run na banky, potřeba likvidity, regulátoři začnou měřit hromadu poměrových ukazatelů. prostě začíná credit crunch. Osobně doufám, že ani nyí Německo nekývne na eurobond. Protože ten by asi taky neuspěl na trhu.
    Aleš Müller
  • německé dluhopisy
    24.11.2011 10:28

    ..jenom jestli ten malý zájem nebyl taky způsoben historicky nejnižším výnosem německých desetiletých bondů, vždyť už nedávno německé servery informovali, že poptávka po nich díky nízkému výnosu uvadá.
    bob
  • Děkujeme finančním trhům
    24.11.2011 10:20

    Děkujeme finančním trhům za upozornění. Tak jsme na konci řady. Jestliže vzrostou úroky z dluhopisů i v Německu, nemá společný fond záchrany valný smysl. Konečně dojde na insolvenční správce. To je také jediná cesta z dluhů.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data