Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na horské dráze

Na horské dráze

19.03.2012 16:41

Ed Yardeni se zajímavě věnuje vlivu kvantitativního uvolňování na trh (Jsou z nás závisláci na monetárním morfiu?): zaměřuje se na trojúhelník QE – inflační očekávání – ceny na trhu. Spíše než pozorovat vliv, respektive spojitost QE a cen akcií, je ale lepší podívat se na vztah QE – valuace. Proč? Protože QE nemá přímý a okamžitý vliv na zisky firem (s určitou výjimkou finančních institucí). Ovlivňuje ale to, kolik jsme za současné zisky ochotni zaplatit ve vidině jejich budoucího růstu, vývoje rizikových prémií a jak je jinde kvůli vlně likvidity našlapáno.

Podívejme se na modelový příklad: Dejme tomu, že zisk na akcii v indexu je 10, index se obchoduje s PE 10, je tedy na hodnotě 100. Pak začne QE, index se postupně dostane na hodnotu 200. Pokud se zisky nezměnily, můžeme teoreticky hovořit o tom, že QE zvedlo valuace a tudíž i ceny. Pokud ale zisky vzrostly z 10 na 20, QE s cenami neudělalo pravděpodobně vůbec nic – trh se obchoduje se stále stejnou valuací a za růstem indexu stojí fundament.

Nyní se s pomocí Yardeniho PE letových hladin (on jim říká modří andělé) podívejme, jak vypadá obrázek QE (vyznačil jsem zeleně) vs. valuace. Propad trhu v roce 2008 způsobil propad PE z 15 na 10. Valuace se tedy smrskly o třetinu, ceny o cca 43 % (rozdíl je dán poklesem očekávaných zisků). Pak vidíme, že během QE1 se valuace zvedá až na PE 14 – 15. Považuji to za pokus vrátit se ke „starým dobrým časům“, přichází ale rychlé vystřízlivění. Skončí QE1, valuace se propadají na 12. Promluví Ben Bernanke v JaHo, valuace opět začínají růst, ale už jen na 13. Skončí QE2, valuace jdou na 11. Začne Twist, valuace opět stoupají ke 13.

hor1

O tom, že hodnotu PE cca 13 vnímám jako nově normálovou hranici zadefinovou hlavně během QE2, jsem zde již psal. Můžeme sice namítat, že ekonomika USA se nyní relativně hezky zotavuje a žádný nový normál se nekoná. Jenže tím tak trochu zapomínáme právě na zelené oblasti v grafu – tedy na masivní QE, bez něhož by o novém normálu asi nebylo diskuse. Pro demonstraci se podívejme na následující výstižný obrázek od Commerzbank, který se snaží popsat, co je hlavním tahounem růstu německé ekonomiky. Adepti jsou tři – monetární politika, kurz a světová ekonomika. Není třeba dlouhého zkoumání, abychom viděli, že šedá monetární politika naprosto dominuje:

hor2

Zásahu centrálních bank bylo třeba jak v USA, tak v Evropě a myslím, že čistý efekt jejich uvolnění je pozitivní. Z vývoje cen a hlavně valuací akcií je ale jasně patrné, jak krátkozraká a přestřelená je jejich reakce na QE a jeho příbuzné. Co by bylo ideální? Postupně se roztáčející spirála mírnějšího růstu valuace a cen, zotavující se ekonomiky a zisků (tedy fundamentu včas dotahujícího valuaci), opětovný mírný růst valuace, atd. Místo toho vidíme PE skoky mezi 11 a 14 poměrně přesně kopírující QE. Výsledkem jsou mimo jiné vlny, které odrazují stále více investorů, kteří nechtějí hrát v kasinu, či jezdit na horské dráze, ale někam rozumně uložit své peníze.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Zmanipulovaný graf, ukvapené závěry
    21.03.2012 9:01

    Říci, že hlavním (obrázek dokonce tvrdí jediným) tahounem ekonomiky je monetární politika, je ignoranství. Mnohé americké firmy, a hodně evropských, jsou na tom podstatně lépe, než před krizí. (QE žádný přímý vliv na akcie nemá.) A jaké casino? Jaká horská dráha? Volatilita není nijak výjimečná. Odrazení investoři? Ale kdepak, nic takového. Jen další plácání do vody, rádoby zasvěcené řeči a zcela liché závěry. A je zvykem, že solidní komentátor, pokud má být brán vážně, zveřejňuje své vlastní pozice na trhu.
    Dan
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů