Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled trhu M&A v České republice

Přehled trhu M&A v České republice

20.03.2012 12:45
Autor: Tomáš Klápště, Patria Corporate Finance

Česká republika je na 24. příčce v žebříčku nejvyspělejších trhů pro zahraniční fúze a akvizice, což znamená nejlepší umístění ze zemí střední a východní Evropy a stejnou úroveň jako Izrael, Chile a Malajsie, píše se ve zprávě ČTK ze začátku tohoto roku. Nejlepší umístění patří Kanadě, Velké Británii, USA, Francii, Japonsku a Nizozemsku. Údaje ČTK vyplývají z žebříčku vypracovaného výzkumným centrem pro fúze a akvizice Cass Business School při City University London ve spolupráci s poradenskou firmou Ernst & Young.

Podle našich analýz a dalších dostupných zdrojů (Thomson Reuters) byl loňský rok v oblasti M&A v podstatě průměrný. Po velkém propadu v roce 2009, kdy se na českém trhu uskutečnilo okolo 120 transakcí, se počet uzavřených transakcí v roce 2010 pohyboval na úrovni mírně přes 200 uzavřených transakcí (cca 205). V minulém roce se pak uzavřelo srovnatelné množství transakcí jako v roce 2010 (celkem 202 transakcí).

Celková hodnota uzavřených transakcí v České republice se v letech 2010 a 2011 pohybovala na úrovni 1,7 mld., resp. 1,3 mld. USD.


Přestože roky 2010 a 2011 byly z globálního hlediska srovnatelné, Patrii se v minulém roce podařilo zrealizovat transakce ve vyšší hodnotě než v roce předchozím – mezi nejvýznamnější transakce Patrie v roce 2011 pak například patří prodej 100% podílu v největším online job portálu jobs.cz a prace.cz (LMC) finské společnosti Alma Media; akvizice sítě obchodů UGAir pro francouzskou skupinu Lagardere; prodej 100% podílu ve společnosti Novaservis, výrobce sanitárního vybavení, polské společnosti Ferro či prodej 100% podílu ve stavební společnosti D.I.S. společnosti PSJ.


Charakteristickým znakem roku 2011 byl nárůst nejistoty ohledně budoucnosti eurozóny, který vedl ve 4. kvartále ke zhoršení podmínek pro financování akvizic (tzn. ochoty bank půjčovat investorům na akvizice), k podrobnější analýze podnikatelských plánů s ohledem na případný návrat „krize“ a vůbec k většímu pocitu nejistoty. Tato nejistota a vyšší obezřetnost investorů se projevila i ve snaze si často podmínit úhradu části kupní ceny splněním plánu roku 2012.

Pokračující nejistota ohledně budoucnosti eura ovlivňuje, a dále bude ovlivňovat, rozhodovací procesy prodávajících i kupujících. Každý si v tom hledá svoji vlastní logiku a odůvodnění pro svůj model chování. Majitelé firem buď vyčkávají na správné načasování prodeje společností, protože nechtějí prodat “pod cenou“ a myslí si, že další krizi zvládnou lépe bez spoluinvestora stejně jako krizi 2008-2009, anebo naopak tlačí na rychlost, aby mohli firmu včlenit do většího celku, ve kterém budou mít lepší podmínky k přežití.

Na druhou stranu kupující cítí příležitost konsolidovat trh a vyměnit nejistá peněžní aktiva za jistotu „výrobní/obchodní“ firmy, ale bez realizace synergií se jim nemusí podařit dosáhnout kýženého výsledku. Díky přirozenému zájmu obou stran očekáváme, že v letošním roce proběhne podobně transakcí jako v roce 2011, ale většina se zrealizuje v 3 - 4. kvartále, kdy budeme mít jasnější obrázek ohledně politické budoucnosti Evropy.

Tento rok očekáváme transakce zejména v oblasti energetiky, telekomunikacích (i v souvislosti s tendrem na 4. mobilní licenci a uvolněné pásmo z „digitální dividendy“) a médiích, kde probíhá diskuse o budoucnosti jednotlivých mediálních formátů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university