Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chytré daně

Chytré daně

04.06.2012 7:58, aktualizováno: 4.6. 11:21

Aktualizováno

Vlády po celé Evropské unii a po celém světě se potýkají se zdánlivou „hlavou-22“: mlýnský kámen státního dluhu na krku je nutí snižovat schodky prostřednictvím výdajových škrtů a zvyšování daní. To však brzdí spotřebitelské výdaje potřebné k oživení hospodářské aktivity a nastartování růstu. V době, kdy se těžiště debaty přesouvá od utahování opasků k opatřením zaměřeným na stimulaci růstu, bude pro nastolení správné rovnováhy nezbytné chytřejší zdaňování.

Když vlády uvažují o obtížném úkolu zvýšit daně, obvykle myslí na daň z příjmu fyzických a právnických osob a daň z přidané hodnoty (DPH). Existují však i další daně, které mohou vygenerovat značné příjmy s daleko menším negativním dopadem na ekonomiku. Jedná se o daně, které vlády už dnes uvalují na elektřinu a fosilní paliva.

Tyto daně hrají klíčovou roli při snižování uhlíkových emisí, které způsobují změny klimatu. Nedávný výzkum však ukazuje, že mohou hrát užitečnou roli také při zvyšování státních příjmů s malým dopadem na hospodářský růst.

Euro za euro, dolar za dolar, jen za jen: daně z energie a uhlíku mají nižší negativní dopad na státní ekonomiku, spotřebu a pracovní místa než daň z příjmu a DPH. Například zvýšení přímých daní, jako je daň z příjmu, může stlačit spotřebu dvakrát více než daně z energie a uhlíku, které přinesou stejný objem prostředků.

Udržení spotřeby na co nejvyšší úrovni je životně důležité pro oživení ekonomické aktivity, z čehož vyplývá, že neméně důležité je uvolnit peníze, které by spotřebitelé mohli utratit. Daně z energie a uhlíku dokážou zvýšit příjmy a přitom zachovat ekonomiku v silnějším stavu, aby se udrželo zotavení. Konvenční daně zvyšují příjem, ale současně představují mnohem vyšší riziko stlačení růstu.

Není to však jediný důvod, proč má zevrubnější pohled na daně z energie a uhlíku smysl. Současný rámec zdaňování energie není zejména v Evropě udržitelný. Daňové sazby u různých typů paliv se napříč EU liší o více než 50%, což na jednotném trhu způsobuje velká pokřivení. Vytvoření rovných podmínek pro všechny v oblasti zdaňování energií v EU by harmonizovalo ekonomické pobídky, eliminovalo palivovou turistiku řidičů jezdících kvůli nižším cenám za hranice a zlepšilo podnikatelské prostředí ve všech evropských ekonomikách.

Rostoucí účty za energii tažené náklady na využívání fosilních paliv představují obrovský politický problém v mnoha evropských zemích i jinde – včetně Spojených států, kde se ceny energie pro spotřebitele staly pár měsíců před prezidentskými volbami velkým tématem. Oproti jiným formám zdanění však mají daně z energie sklon spotřebitelům celkově vzato prospívat. Přínos z odvrácení negativního dopadu konvenčních daní je patrný v celé ekonomice, zejména však u nejméně bohatých občanů, jejichž domácnosti si udrží vyšší míru disponibilního příjmu.

Většinu daní z energie a uhlíku vybírají národní vlády. V Evropě však existuje i další možnost výběru daňových příjmů: Evropské schéma obchodování s emisemi (ETS). Z hlediska dopadů na HDP a pracovní místa by náklady na zvýšení příjmů z tohoto zdroje byly až o třetinu nižší než náklady na výběr stejné částky prostřednictvím daní z příjmu nebo DPH.

Vzhledem k evropským fiskálním schodkům a ekonomickému dopadu jejich snižování je to obrovská potenciální úspora. Nejprve je však nutné vyřešit problémy stlačující cenu uhlíku. Klíčové zde bude vynětí mohutného přerozdělování uhlíkových povolenek ze systému ETS.

Ministři financí všude na světě musí při úvahách o svých fiskálních možnostech projevit větší nápaditost. Daně z energie a uhlíku mohou způsobit menší ekonomickou bolest a přinést vyšší zisk než daně konvenční. Evropa potřebuje fiskální konsolidaci, snížení uhlíkových emisí a strategii hospodářského růstu. Aby byly všechny tři úkoly splněny, měl by se klást větší důraz na daně z energie a efektivní ETS. 

Autory článku jsou Hans Eichel - bývalý německý ministr financí, Jannis Palaiokrassas - bývalý řecký ministr financí, působil jako evropský komisař pro životní prostředí a rybářství.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
  • Vážení pánové
    04.06.2012 11:07

    článek byl publikovám v 7.58.Zřejmě po vesele prožitém víkendu. Už ten headline je k zamyšlení. Já osobně neznám žádnou daň, která by byla čemukoli přínosem. Daně jsou pouze zlem a některé nutností.Chytré daně opravdu jsou jen v hlavách žurnalistů a to ve formě velmi atraktivního titulku.Takže klídek a rozvahu a nenechte se vyprovokovat k naprosto nikam nevedouci polemice.
    AMN
    • Re: Vážení pánové
      04.06.2012 11:10

      Mno AMN, snad si můžeme zanadávat, ne? Ventilace je totiž velmi účinná relaxace nervů a plic :-)
      Jesse
      • pochopitelně
        04.06.2012 11:19

        pokud máš mnoho času můžeš reagovat na jakoukoli nesmyslnou parodii."Muži s úrovní " reagují a přou se pouze o to , za co jim to stojí .p.s.VM nereaguj na slovo "stojí "- tuším , že zase přijde od tebe reakce,která odvede diskuzi na jinou kole...:-)))
        AMN
      • Jesse
        04.06.2012 11:13

        http://www.youtube.com/watch?v=IxFBQCcRvZo
        Velkamedvědice
  • Pak to má v EU nějak vypadat
    04.06.2012 10:49

    to jsou takové krávoviny, že se mi ani nechce věřit, že se to tady objeví. Daně na paliva jsou ty nejhorší, páč se zdraží úplně vše a ještě navyšují u všeho základ pro DPH. Dokud Evropa nepochopí, že 60% zdanění práce a zisků neumožňuje zvýšit zaměstanost tak to stále půjde do kopru. A druhá věc, která se musí pochopit je, že 2/3 těch co jsou závislí na příjmech od státu se prostě nemůže mít stejně dobře jako ta 1/3 která to platí. Je to blbé ale je to realita.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • tupci !!
    04.06.2012 8:44

    Chytré daně jsou pořád zase jen daně. Kdo vidí mezi nimi nějaký rozdíl, rád si to blekotání i ničem vyslechnu :-)) Marxisté patří na šibenice.
    Jesse
    • Re: tupci !!
      04.06.2012 10:53

      veskere dane budou pouzity na valecne operace. odpor je marny. hlavne je neprestante platit nebo vas vystrasime napr. krachem kitd!! vsak vy my vas donutime odevzdat nam i vasi posledni duchnu!
      Azb
  • :)
    04.06.2012 8:30

    To je docala náročný, číst hned v pondělí po ránu takové propagandistické články zakuklených komunistů... Co rok, to nový koncept, jak se prodanit k trvalé prosperitě... ROFL!
    First Knight
    • First Knight
      04.06.2012 11:00

      Všichni jsou zákeřná hladová klíšťata,jsou na svých prdelích vzájemně přisátá a když se poslední na první zavěsí tak z jeho prdele vlastní krev saje si
      Velkamedvědice
    • Re: :)
      04.06.2012 10:54

      prodanit se k prosperite! vyrok roku! ten si musim nekam napsat, kdyz dovolis.
      Azb
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data