Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Připravují centrální banky mohutnou ofenzívu? Draghi naznačil, že ano... nejsou ale již nástroje vyčerpány?

Připravují centrální banky mohutnou ofenzívu? Draghi naznačil, že ano... nejsou ale již nástroje vyčerpány?

26.07.2012 17:54
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Klíčové americké akciové indexy jsou od začátku tohoto měsíce téměř beze změny a ty evropské jsou dokonce mírně v plusu. Investoři tak úspěšně strávili spoustu negativních makrodat či dokonce výrazné zvýšení šancí na to, že Španělsko se stane již čtvrtou evropskou zemí, která bude potřebovat plnohodnotnou finanční pomoc. Výsledková sezóna sice zatím vypadá opět slušně, ale za relativně solidní výkonností trhů v posledních týdnech jednoznačně stojí spekulace o tom, že centrální banky přispěchají na pomoc zjevně zpomalující globální ekonomice.

Ještě před pár dny obraceli investoři své naděje především směrem k Fedu, ale po dnešních komentářích šéfa ECB se výrazně zvýšily šance na určitý druh akce i v Evropě. Mario Draghi dnes v Londýně uvedl: „ECB je pro záchranu eura připravena udělat cokoliv, co bude potřeba“. Analytici Citigroup se z projevu Draghiho soustředili na varování, že ECB se musí potýkat s finanční fragmentací a tyto problémy řešit, což byl hlavní argument pro spuštění programu, v rámci kterého ECB v květnu 2010 a srpnu 2011 nakupovala vládní dluhopisy ohrožených zemí na sekundárním trhu.

S tím, jak se v srpnu blíží páté výročí začátku finanční krize, centrální bankéři z Fedu, ECB a britské BoE se během příštího týdne sejdou k jednání o dalších měnových nástrojích, které by mohly použít pro podporu globálního růstu, který v posledních měsících zpomaluje navzdory úrokovým sazbám blízko nuly a bilionům dolarů likvidity dodaným na trhy. Nathan Sheets, šéf pro mezinárodní ekonomiku v Citigroup, to komentoval slovy: „Centrální banky neustále zvažují další varianty, jak podpořit své ekonomiky, a dostat úvěry do rohů ekonomiky, které je potřebují, ale nových úvěrů se jim nedostává“. 

 
Jeden z nástrojů, který mimo jiné zvažují, je i záporné úročení úložek komerčních bank u centrální banky. John Stopford, šéf pro obchodování s dluhopisy v Investec Asset Management, se domnívá, že centrální banky se budou i nadále snažit nějakým způsobem uvolňovat měnovou politiku, a tak doporučuje svým klientům nákup tradičních bezrizikových instrumentů, jako jsou americké dluhopisy.

Příští týden ke své pravidelnému jednání zasedne Fed, ale je dost možné, že si ponechá otevřená dvířka a spíše zopakuje slova o připravenosti Fedu jednat v případě potřeby, když Bernanke si zřejmě ponechá důležité rozhodnutí až na zářijové zasedání, když už budou zveřejněna červencová i srpnová data z trhu práce. To hlavní, na co trhy spekulují, je obnovení programu nákupu aktiv tzv. QE3. B. Bernanke si ale dobře uvědomuje, že taková opatření skrývají vysoké náklady, a na červnové konferenci řekl: „Nemyslím si, že by tyto programy měly být spouštěny lehkovážně. Musí existovat přesvědčení, že jsou zapotřebí.“

Dalším nástrojem, ke kterému by Fed mohl sáhnout, je projekce rekordně nízkých sazeb do roku 2015, když v současnosti je v platnosti prohlášení o udržení sazeb do konce roku 2014. Jakékoliv snižování sazeb má však jen omezený dopad na soukromou sféru. Zatímco při nákupu státních dluhopisů dokáže Fed celkem výrazně ovlivnit jejich výnosy směrem dolů, přemítnutí tohoto poklesu do korporátní sféry je mnohem obtížnější. To dokazuje i to, že rozdíl mezi výnosy státních a korporátních dluhopisů se od začátku recese téměř zdvojnásobil.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Citigroup)


Čtěte více:

Fed: Bez naší pomoci se s nezaměstnaností do roku 2014 moc nehne
23.07.2012 8:28
Americká vláda se snižováním nezaměstnanosti do roku 2014 asi moc nep...
Na co Fed ještě čeká?
24.07.2012 15:06
Současný vývoj na americkém trhu práce by mohl být motivací k dalšímu ...
Fedu dochází trpělivost. Rozhodnutí o další podpoře ekonomiky může přijít příští týden, píše WSJ
25.07.2012 10:38
Americké centrální bance dochází trpělivost se stagnující ekonomikou a...
Draghi (ECB) nakopl euro: Pro záchranu učiníme, co bude třeba, a věřte mi, bude to stačit. Eurodolar míří výše, dluhopisy se klidní
26.07.2012 13:42
Evropská centrální banka učiní vše, co bude třeba, k ochraně eurozóny ...

Váš názor
  • Ba ne, nejsou vyčerpány
    01.08.2012 18:15

    Potenciál politických proklamací je nekonečný. Určitě si na nás připravují další vodopád horlivých a povzbudivých projevů a za frenetického potlesku excelentně placených zaměstnanců Bruselu směle zavlají na stožárech vlajky EU :-))
    Jesse
  •  
    27.07.2012 10:12

    Jediný způsob, jak tohle ukončit je, že přiletí z vesmíru vyspělejší civilizace a převezme moc od žido-bankéřů a naučí lidi žít bez peněz jenom v souladu s vesmírným řádem, a posune lidstvo na jinou mentální úroveň než kupovaní si pseudostatusových kravin spotřebního zboží.......))))
    Gozer ferda
  • Draghi do klece
    26.07.2012 19:56

    a ostatní šílence také. Takovými kravinami to jen dokopou do ještě většího prů..ru. Standardně by to trochu popadalo, špatné firmy by zbankrotily, státy také, troubové co jim půjčili by si to příště rozmysleli a začalo by se znovu o něco níže ale s vyčisštěnou bilancí. Takhle to dovedou do absurdity, že z banky půjdu s úvěrem který jsem ani nechtěl a ještě mi z něj 10% ročně odpustí jen abych si koupil novou kraksnu dvakrát do roka :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Draghi do klece
      26.07.2012 20:20

      za jakési standardní (a to je otázka co to vlastně znamená) situace by to byla pravda - v současné situaci, kdy bilance bank a států jsou defacto "zombi bilance" - nechat "pár pokrachovat" znamená návrat do 30-tých let minulého století. tím je neobhajuji, jenom se obávám, že celý finanční systém je tak za-intoxikovaný, že se to budou snažit udržet stůj co stůj - a odsere to (dnes již bývalá) střední vrstva :-(
      KillBill
      •  
        27.07.2012 9:41

        Bohužel troubové co jim půjčili vládnou světu ...
        mart
  •  
    26.07.2012 19:20

    ach jo, banky si můžou "natisknout kolik peněz chtějí" - ale do reálné ekonomiky to prostě ne a ne prosáknout, pánové, ekonomové - co s tím?
    KillBill
    •  
      26.07.2012 21:27

      Do reálné ekonomiky se ty love nikdy nedostanou. Banky si love použijí na navýšení zisku. Státy by to musely pustit přímo firmám daně, pobídky atd.
      hrib
      •  
        26.07.2012 21:50

        no a není toto právě super? :-) takže banky si zase dodají likviditu - a tak tento zombie stav budou udržovat ještě pár let - nebo "do nekonečna"?
        Kill Bill
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university