Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Extrémní rizika omezena, ale čas poskytnutý centrálními bankami zůstane pravděpodobně nevyužit

Pimco: Extrémní rizika omezena, ale čas poskytnutý centrálními bankami zůstane pravděpodobně nevyužit

14.09.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve čtvrtek 6. září se konečně druhá největší a cyklicky nejdůležitější banka na světě chopila své role věřitele poslední instance ve vztahu k evropským vládám. Mario Draghi musel ale nejdříve vybudovat koalici uvnitř ECB i mimo ni, která tento krok umožnila. Nyní je výrazně omezena pravděpodobnost toho, že se naplní scénář ekonomické deprese a debata se bude soustředit na méně extrémní scénáře.

Jaké jsou v novém normálu, ve kterém se nyní pohybujeme, cíle nekonvenční monetární politiky? Musí zajistit stabilitu finančního systému, uvolnit finanční podmínky a ulehčit tak splácení dluhů a nakonec snížit náklad kapitálu znatelně pod očekávanou reálnou návratnost. Toho může být dosaženo rozsáhlými nákupy bezrizikových aktiv, které motivují soukromé subjekty k posunu k aktivům rizikovým. Takové kroky činí Fed a Bank of England. Může ale taková politika vyřešit problémy, kterým světová ekonomika v současnosti čelí? Podle našeho názoru určitě ne.

Globální ekonomiku stále tíží strukturální problémy nadměrného zadlužení, neadekvátní ekonomické politiky, rostoucí nerovnosti a nedostatečné koordinace. Nic z toho nemůže samotná monetární politika vyřešit, může ale poskytnout prostor pro další kroky. ECB tak nyní učinila, více ale čekat nemůžeme. Pravděpodobnost vzniku deflační spirály, jejímž jádrem by byla eurozóna, výrazně klesla. Růst eurozóny ale bude stále utlumený. Fiskální utahování v příštím roce ve slabších zemích prohloubí recesi a uvidíme, zda se podaří udržet současný politický kurz. Očekáváme, že v následujícím roce ekonomika eurozóny o 1 % či 1,5 %.

 
Spojené státy nečelí tak negativnímu výhledu, v porovnání s eurozónou mnohem více pokročily směrem k uzdravení z krize let 2008 a 2009. Fed agresivně implementoval nekonvenční monetární politiku a umožnil tak postupné oddlužení, které nedolehlo na agregátní poptávku, zisky a zaměstnanost tak negativně jako v eurozóně. Ale většina investorů asi čekala rychlejší oživení. Podle našich projekcí dosáhne růst americké ekonomiky v příštím roce 1 % až 1,5 %, pravděpodobnější je ale spíše horší vývoj než pozitivní překvapení. Kladně může působit oživení na trhu s nemovitostmi a investice do bydlení. Tím ovšem dobré zprávy končí. Fiskální politika pravděpodobně zajistí neplánované a špatně načasované ukončení neudržitelně vysoké stimulace. Fiskální útes ekonomiku zbrzdí již v lednu a pokud nepřijde změna politiky, sníží agregátní poptávku asi o 4 % HDP (600 – 700 miliard dolarů). Domníváme se, že nakonec se takovému scénáři vyhneme a nejpravděpodobnější je snížení poptávky v řádu 200 – 250 miliard dolarů. Ekonomika by bez tohoto vlivu rostla asi o 2 % a dostane se jí tedy výrazného negativního šoku. Soukromý sektor ho ale může zvládnout.

Nakonec tu je Čína, která prochází cyklickým zpomalením vyvolaným poklesem zahraniční poptávky. Pod povrchem ale probíhá ještě důležitější posun – tato země čelí výzvě zemí se středně vysokými příjmy. Jak tvrdí Michael Spence, pokud chce Čína zvýšit HDP na hlavu z 6.000 dolarů na 12.000 dolarů, musí snížit domácí úspory a naopak podpořit inovace a produktivitu. Končí období lehce dosažitelného růstu, podle našich projekcí dosáhne růst čínské ekonomiky v roce 2013 6,5 % – 7 %.

Očekáváme, že globální ekonomika v příštím roce poroste 1,5 – 2% tempem, letos by měl růst dosáhnout 2,2 %. Otázkou je, zda pomalu rostoucí vyspělé ekonomiky nečelí riziku opětovného pádu do recese, po kterém by přišel růst protekcionismu a omezení toku kapitálu. Ekonomická politika se musí tímto nebezpečím zabývat. Centrální banky již dělají, co mohou, fiskální koordinace byla doposud na globální bázi zklamáním. Obáváme se tak, že čas získaný monetární expanzí nebude využit. Naše projekce shrnuje následující tabulka, v pořadí za sebou jde tempo současného růstu HDP (čtyři čtvrtletí do Q2 2012 včetně), očekávaný růst v následujících čtyřech čtvrtletích, současná inflace a očekávaná inflace ve stejných obdobích.

PIMCO

(Zdroj: Pimco)


Čtěte více:

ECB se sazbami nepohnula, Draghi oznámil neomezené sterilizované intervence. Akcie reagují silnou rally
06.09.2012 13:54
Evropská centrální banka ponechala sazby eurozóny na úrovni 0,75 proc...
Fed oznámil neomezenou stimulaci: Zítra spustí QE3, a sazby nechá nízko další 3 roky. Trhy tleskají, komodity rostou a dolar nad 1,30
13.09.2012 18:50
Americká centrální banka dnes vyslyšela volání trhů, když oznámila zah...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.