Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polsko se musí rozhodnout: jádro, nebo břidlice, tvrdí šéf PGE

Polsko se musí rozhodnout: jádro, nebo břidlice, tvrdí šéf PGE

25.10.2012 11:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Výstavba jaderných elektráren a těžba plynu z břidlice - dva velké investiční programy, které v následující dekádě hodlá polská vláda realizovat s pomocí státem kontrolovaných energetických a těžařských společností, nemohou být úspěšné zároveň, myslí si výkonný ředitel elektrárenské společnosti PGE Krzysztof Kilian.

Právě státem kontrolovaná energetická jednička PGE je hlavním objednavatelem plánovaného tendru na první jaderné reaktory v zemi. Polsko se chce v energetice odklonit od vysoce znečišťujícího uhlí a zároveň nezvyšovat závislost na zemním plynu, který musí ve velkém dovážet z Ruska. Podle dosavadních plánů polské vlády by první jaderná elektrárna v zemi měla začít fungovat do roku 2023 a měla by disponovat výkonem 3000 MW. Za dalších sedm let by se polské jaderné kapacity měly zdvojnásobit.

Náklady a rizika výstavby prvních polských jaderných reaktorů má sdílet trojice energetik PGE, Enea (15,93 PLN, -0,38%) a Tauron spolu s měďařským gigantem KGHM , který taktéž kontroluje stát. Finanční břemeno projektu v hodnotě 30-50 mld. PLN (cca 180-300 mld. Kč) tak nemá nést jenom PGE, původní zadavatel zakázky. Zájem o to stát se hlavním dodavatelem projektu projevily americko-japonská skupina GE (21,26 USD, -0,09%) Hitachi, franczouská Areva, americký koncern Westinghouse a ruský Rosatom.

Podle posledních vyjádření polské politické reprezentace se však zdá, že přednost před jádrem dostanou břidlicová ložiska plynu, která by Polsku mohla taktéž zaručit energetickou soběstačnost. Ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski totiž produkci plynu označil za národní prioritu, přičemž konečné rozhodnutí ve věci jaderného programu má padnout nejdřív za dva roky.

Konsorcium polských státem kontrolovaných společností KGHM, PGNiG , PGE a dalších mělo původně v plánu investovat do průzkumu a těžby břidlicového plynu v zemi do roku 2015 asi 1,7 mld. PLN čili zhruba deset miliard korun. Varšava však rozhodla, že je zvažované prostředky třeba navýšit a přilákat do země další těžaře. Budzanowski nedávno prohlásil, že do roku 2020 by do břidlic mělo být vloženo 50 mld. PLN, čili kolem 300 mld. , což zhruba odpovídá nákladům na vybudování dvou reaktorů. Jen za nadcházející dva roky by investice měly dosáhnout 5 mld. PLN. I ze zhruba podobného složení jaderného a plynárenského konsorcia je jasné, že rozsáhlé investice mohou být zaměřeny jen jedním směrem.

„Rozhodnutí o zrušení jaderného programu by znamenalo obrat v postoji ministerstva státního pokladu. Pokud by k odkladu tendru skutečně došlo, vypadaly by dlouhodobé investiční plány PGE realističtěji. Trh podle nás stavbu jaderných reaktorů nezapočítává do svých očekávání, jelikož vyhlídky na ni jsou zatím velmi nejisté,“ napsal v komentáři ke zprávě Robert Maj, analytik KBC (18,7 EUR, 2,10%) Securities.

Polsko si od rozvoje nového zdroje plynu, který pomohl Spojeným státům k soběstačnosti, slibuje snížení závislosti na plynu z Ruska. Varšava se břidlicového plynu nevzdává ani poté, co zpráva státních geologů letos ukázala, že využitelné rezervy jsou zřejmě proti původním odhadům mnohem nižší a dosahují maximálně 768 miliard metrů krychlových.

„Jelikož smlouva o dodávkách ruského plynu končí v roce 2022, musíme být připraveni na výrazné zvýšení vlastní produkce už o tři roky dřív,“ oznámil Budzanowski s tím, že počítá s účastí státu i soukromého sektoru. Dvě třetiny polské roční spotřeby (kolem 14 mld. m3 plynu) připadají na dovoz od ruského Gazpromu.

V červnu ukončil průzkum těžby plynu z břidlic v Polsku americký energetický gigant Exxon (89,88 USD, -0,33%) Mobil. Ten po dvou průzkumných vrtech na východě země usoudil, že naleziště nemají dostatek plynu pro komerční využití.

Varšava zatím udělila 112 licencí pro průzkum možností těžby břidlicového plynu. Země očekává, že by se s těžbou mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015.

 
(Zdroje: KBC Securities, Warsaw Business Journal, PAP)


Čtěte více:

Polsko věří břidlicovému plynu: PGNiG, PGE, Tauron, Enea a KGHM do průzkumu investují 1,7 mld. PLN
04.07.2012 12:55
Konsorcium polských státem kontrolovaných společností má v plánu inves...
Polsko vidí v břidlicovém plynu příležitost pro lidi, energetiku i rozpočet. Češi couvají...
03.10.2012 18:13
Nálepku „průkopník břidlicového plynu v Evropě“ si Polsko hodlá udržet...
Polsko zdaní těžbu ropy a plynu maximálně 45 %. Chce pomoci skomírající břidlicové naději (+dopady na valuaci PGNiG a Lotos)
16.10.2012 13:06
Celkové daňové břemeno, včetně daně z příjmů, nemovitostí, těžby a zvl...

Váš názor
  •  
    26.10.2012 14:08

    A kdo je polským ministrem financí? ;-)
    Kalka.
  • Odložit jádro možná, ale úplně zavrhnout rozhodně ne.
    25.10.2012 23:16

    Polsko je na rozcestí. Díky velkým zásobám uhlí si vlastně nikdy se stavbou jaderné elektrárny lámat hlavu nemuselo. A nyní, když se už zdálo, že tento složitý inženýrský projekt bude realizován, zase se objevila alternativa. Těžit a spalovat břidlicový plyn je jistě levnější než od píky budovat jadernou energetiku. Ale právě o to jde, teď nebo nikdy... Dost možná se v nejbližších letech budou jaderné bloky stavět u několika polských sousedů, což může přinést nemalé výhody. Že uran stejně jako břidlicový plyn jednou dojde? Schopnost vybudovat a provozovat jaderný reaktor je pořád známkou technologické vyspělosti. Pokud se jednou dočkáme fúzních reaktorů (mimochodem výzkum fúze s magnetickým udržním v Polsku má také daleko menší tradici než u nás, díky tomu AV získala tokamak Compass - viz http://atominfo.cz/2012/10/jan-mlynar-z-ustavu-fyziky-plazmatu-kdyby-o-fuzi-mela-zajem-armada-uz-bychom-ji-asi-meli-ale-nebyla-by-spolehliva/), daleko snáze je realizují ty země, které mají dlouhodobou tradici jaderné energetiky, než úplní nováčci. (Samozřejmě nemusíme pohlížet do tak vzdálené budoucnosti, o reaktorech IV. generace, které nebudou stát výhradně na uranu, platí totéž.) Pokud tedy Polsko myslí na budoucnost, projekt jaderné elekrárny by mělo realizovat - a radši dřív, než bude pozdě.
    CorAngar
    • Re: Odložit jádro možná, ale úplně zavrhnout rozhodně ne.
      27.10.2012 20:19

      V tomto případě odložit = úplně zavrhnout. O Polsko, jestli se nepletu, projevil zájem tandem GE/Hitachi, Areva a Westinghouse. GE/Hitachi chce podle posledních zpráv stavět v Litvě a Areva a Westinghouse v Česku (Areva teda byla vyřazena, ale kdoví, jak to s ní bude), navíc budou tendry v Maďarsku a Polsku. Ani tak velké firmy nemají dost kapacit na to, aby stavěli úplně všude (Areva navíc má problémy u stávajících projektů a kdoví, jak to bude s japonskými jadernými firmami po Fukušimě). O GE/Hitachi projevila zájem Litva. Rusko staví v regionu rovnou dvě JE, v Bělorusku a Kaliningradské oblasti. Takže zdá se, že Poláci si svou "šanci na jádro" už nechali ujít - pokud o něj skutečně stojí, samozřejmě.
      _Hulk
  • Po polski...
    25.10.2012 14:39

    http://soundcloud.com/midilidi/polski-hit-demo
    sgt.Mike
  • Mluvila jsem
    25.10.2012 12:31

    s člověkem, který žije v USA a říkal mi, že krajina po těžbě břidlice je zničená a nedá se nikdy dohromady.Jádrem se Poláci nezavděčí EU, tak by měli zůstat u uhlí a radši vymyslet dostatek filtrů, aby neznečišťovali ovzduší.Myslím, že se to už dnes dá vymyslet))
    ZUZKA
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university