Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Výsledkově vrcholový. KB (-5 %) a ČEZ zbrzdily, Erste (4 %) z nich dál těží

Týden na pražské burze: Výsledkově vrcholový. KB (-5 %) a ČEZ zbrzdily, Erste (4 %) z nich dál těží

09.11.2012 18:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Vrchol výsledkové sezóny přinesl tento týden na domácím akciovém trhu. V úterý před trhem reportovala své výsledky Telefónica CR, ve čtvrtek před trhem pak trojice ČEZ, Komerční banka a Fortuna, v rámci dne se přidal ještě Philip Morris ČR. Jak tato výsledková a následně analytická smršť zamíchala kartami jednotlivých růstů a poklesů? O 3,8 %výše na 10900 končí týden Philip Morris ČR. 3Q12 výsledky v zásadě potvrdily indicie o českém trhu z výsledků mateřského PMI několik týdnů zpět. K růstu se 3,6% tempem přidává Erste, která nadále těží z lepších než očekávaných 3Q12 výsledků, zveřejněných v závěru října, které jí již minulý týden vynesly 8% růst. Polepšil si také VIG a Fortuna.

Sestupu SPADu vévodí s více jak 9% ústupem Orco a více jak 7% ústupem KIT digital. Více jak 5 % po slabších než očekávaných výsledcích odevzdala Komerční banka, která končí týden na úrovni 3785 . ČEZ před solidní výsledkové zklamání končí týden pouze o 1,1 % níže na metě 709 . PX v týdnu ztratil 1,11 bodu či 0,11 procenta. 

Vítězové a poražení pražské burzy v právě uplynulém týdnu:
PM ČR 3,81 10900,00 Orco -9,24 56,00
Erste 3,64 512,30 KIT digital -7,31 46,25
VIG 2,83 857,00 KB 5,26 3785,00
Fortuna 0,47 85,90 NWR -2,50 82,00
AAA Auto -1,16 25,60
Telefónica CR -1,14 380,00
Unipetrol -1,12 168,00
ČEZ -1,10 709,00
Pegas -0,57 456,50
CETV -0,39 102,80
 

Úvod nového týdne na pražské burze proběhl překvapivě v pozitivním teritoriu, PX připsal 0,75 %. ČEZ přidal 2 %, NWR oslabilo. Erste doháněla páteční závěr z primárního trhu ve Vídni. S 1 % ziskem nakonec uzavíraly akcie Telefóniky ČR.

Komerční banka po výsledcích CETV za 3Q12 snížila cílovou cenu na 6 z 9,6 USD, doporučení revidovala na „držet“ z „koupit“. Sektorové doporučení SocGen je přitom „overweight“. KB označila za největší 3Q rozladění pokles OIBDA skoro o polovinu na českém trhu.

Úterní obchodování v Praze navázalo na včerejší růst a index PX si dále polepšil o 0,74 procenta. Tuzemská výsledková sezóna za 3Q pokračovala čísly Telefóniky CR. Operátor představil výnosy ve 3Q na úrovni 12,586 mld. , meziročně nižší o 3,8 procenta, letošní nejvyšší OIBDA 5,275 mld. a čistý zisk na úrovni 1,764 mld. . Firma potvrdila celoroční výhled, který počítá u výnosů z podnikání s lepším trendem než v roce 2011 (realita -5,7 %) a u OIBDA marže s mírným meziročním poklesem (realita 2011 byla 43,7 %). Celkově jsou výsledky za 3Q v souladu s očekáváním. Firma zvýšila počet zákazníků a snížila průměrnou míru jejich odchodu, na druhé straně se s ohledem na vývoj ekonomiky potýká s jejich nižší spotřebou, zejména v rezidentním segmentu. Akcie mírně oslabily.

NWR zpevnilo, ač Moody’s snížila výhled pro rating „B1“ z „pozitivní“ na „stabilní“. Týden před kvartálními výsledky NWR agentura varovala, že očekává, že hospodaření firmy v letošním roce nemusí dosáhnout úrovní stanovených na začátku roku a příznivý není ani výhled poptávky klíčových odběratelů pro příští rok. Moody's přesto v základním scénáři očekává, že NWR uhájí svůj stávající rating. Na Orku analytici Erste Bank snížili cílovou cenu na 1,60 EUR (asi 40,4 Kč) z 1,65 EUR, ale ponechali doporučení "držet". Tatry Mountain Resorts dnes po závěru obchodování uvedla, že hodlá společně se Snowhill ve Špindlerově mlýně v rámci 20letého nájemního kontraktu investovat 800 milionů korun. Provozovat areál začně tuto sezónu.

Ve středu PX neudržel dopolední zisky a den zakončil poklesem o 0,6 %. Svou činnost zahájil první virtuální mobilní operátor BleskMobil, kterého provozuje vydavatelství Ringier ve spolupráci a v síti Telefóniky CR. Dalším mobilním virtuálním operátorem na českém trhu chce být energetická a realitní skupina Centropol. Služby plánuje nabídnout v první polovině příštího roku, uvedli zástupci společnosti.Cílovou cenu, ukazující na mírný pokles na ročním horizontu a potvrzené doporučení „držet“ nabídli po výsledcích Telefóniky CR za 3Q12 analytici KB s tím, že výsledky mírně zaostaly za jejich odhady a sektorové doporučení Societe Generale je lehce negativní. Akcie Telefóniky CR jsou dle KB navíc podporovány zpětným odkupem, který s koncem roku 2012 dle nich velmi pravděpodobně skončí. Nově „prodat“ akcie Telefóniky CR z dosavadního „držet“ při snížení cílové ceny na 320 korun z dosavadních 398 korun radí analytici Renaissance Capital. Připomínají meziroční pokles čistého zisku o řádově pětinu a nižší spotřebu klientů, což dle nich chladí výhled pro mobilní a tím i celkové tržby pro roky 2013 a 2014.

Čtvrtek byl vrcholem tuzemské výsledkové sezóny souběžným reportováním ČEZ, Komerční banky a Fortuny před trhem a později také neočekávaně zveřejněnými výsledky Philip Morris ČR. Oznámené výsledky skupiny ČEZ zaostaly za odhady jak na úrovni tržeb tak čistého zisku. Management navíc připustil, že nyní není po ruce žádný katalyzátor růstu cen elektřiny ze současných dlouhodobých minim. Negativně by se na budoucí ziskovosti firmy jednorázově mohl podepsat i odchod země z Albánie, který generální ředitel Beneš na tiskové konferenci označil za nejpravděpodobnější řešení situace.

V případě Komerční banky, byly reportované výsledky na úrovni čistého zisku o 5% horší než analytické odhady. Celkové bankovní výnosy zaostaly za odhady především u čistého příjmu z poplatků a provizí. Titul oslabil o 2 %. KB spolu s výsledky oznámila, že ve 3Q zaznamenala meziroční pokles nákladů rizik o 87 procenta až na 352 milionů korun, ačkoliv očekáváno bylo 449 mil. . Komerční banka uvedla, že pro 4Q12 neočekává změnu trendů u úvěrování a potvrdila cíl vyplácet v podobě dividendy 60 až 70 % čistého zisku.

Fortuna oznámila, že za prvních devět měsíců roku snížila provozní zisk EBITDA o 6,2 procenta, což se zhruba očekávalo. Důvodem poklesu ziskovosti je vyšší zdanění v ČR zavedené od počátku roku a náklady spojené s loterijním projektem. Firma za 9M12 sice vykázala provozní ztrátu z loterijní činnosti, potvrdila ale cíl dosáhnout ziskovosti loterie v první polovině příštího roku. Titul na výsledky reagoval pouze mírným růstem.

Výše se vydaly akcie tabákového výrobce Philip Morris ČR. Titul v návaznosti na nečekaně ohlášené výsledky hospodaření zareagoval 3,2% růstem a končil na 11240 korun. Tržby bez spotřební daně a DPH ve 3Q12 se firmě meziročně zvýšily o 3,9 procenta a celkový odbyt vzrostl o 5,8 procenta, především díky růstu exportu o více než 19 procent.

Unipetrol vyřešil problém s dodávkami ropy prostřednictvím ropovodu IKL z německého Ingolstadtu. Má prý zajištěné dodávky suroviny do konce roku. Zůstal bez obchodu.

Závěr týdne ubral PX 0,8 %. Ve výběrovém řízení ČEZ na prodej elektrárny Dětmarovice nadále pokračují společnosti BXR, EPH a Gascontrol, uvedl dnes ČEZ. EPH později informoval, že ČEZu předložil aktualizovanou nabídku na koupi elektráren Počerady a Chvaletice. Czech Coal uvedla novou nabídku dávat nehodlá. ČEZ v Albánii netransparentním způsobem převádí peníze mezi svými společnostmi, tvrdí tamní opoziční Socialistická strana Albánie. ČEZ obvinění odmítá. Morgan Stanley snížila cílovou cenu na 850 z 880 , preferuje ale titul před PGE a ruskými utilitami díky slušnému dividendovému výnosu a lepším výhledu ziskovosti. Commerzbank snížila doporučení na "držet" z "přidat", cílovou cenu snižuje na 740 z 860 . Exane BNP Paribas po včerejších výsledcích a horším výhledu snížila cílovou cenu o 4 % na 865 , doporučení ponechává "outperform".

Na CETV trhy prolétla zpráva chorvatského portálu Business.hr, že CETV hodlá do konce roku prodat svou chorvatskou televizi Nova TV v jednom balíku se slovinskou televizní stanicí Pop TV, aby tak získala 150-200 mil. USD. Firma informaci označila za spekulaci s tím, že v současné fázi oznámeného zvažování prodeje aktiv nehodlá věc dále komentovat. Titul po této zprávě v Praze v průběhu dnes ztrácel až 2,5 procenta a ztráty následně navýšil až přes 3 procenta, když před závěrem obchodování agentura Moody’s snížila výhled pro rating CETV na „negativní“ z „pozitivní“.

Sezóna zveřejňování výsledků hospodaření titulů obchodovaných na pražské burze se pomalu chýlí k závěru, ke kompletnímu přehledu zbývá NWR, Pegas Nonwovens, VIG, Orco a na americké burze primárně zalistovaná technologická společnost KIT digital. Ta dnes oznámila, že zveřejnění kvartálních výsledků, původně plánované na dnešek 9. listopadu, pozdrží z důvodu hurikánu Sandy. Ten na konci října zasáhl Spojené státy a mimo obětí na životech a rozsáhlých ekonomických škod si vyžádal také dvoudenní přerušení obchodování na Wall Street. Společnost pracuje na dodání výsledů v termínu stanoveném americkou Komisí pro cenné papíry, tedy do 21. listopadu. Průběh výsledkové sezóny můžete sledovat zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.