Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarská kurzová manipulace eurozóně prospívá

Švýcarská kurzová manipulace eurozóně prospívá

13.11.2012 18:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Švýcarská centrální banka SNB je opět předmětem útoků, které tvrdí, že se dopouští manipulace kurzu. Příkladem je názor agentury Standard & Poor’s, který říká, že SNB navázáním kurzu franku na euro manipuluje s kurzem a zhoršuje krizi v eurozóně. Je jasné, že zavedení kurzového minima má určité vedlejší efekty. Tlumí například deflační tlaky, které vyvolává pokles dovozních cen. Hlavním důvodem je ale snaha o snížení tlaku, který silný frank znamenal pro průmysl a jeho mezinárodní konkurenceschopnost. Podle Banky pro mezinárodní vypořádání BIS švýcarský frank od propuknutí krize v roce 2007 v reálném vyjádření posílil směrem k hlavním obchodním partnerům Švýcarska o 35 %. Z toho získal celých 15 procentních bodů čtyři měsíce předtím, než SNB zavedla minimální kurz. Pak už se kurz držel znatelně nad hranicí 1,20 CHF, což pomohlo odradit měnové spekulanty.

Švýcarsko je celkově čistým exportérem, u všech jeho obchodních partnerů to ale neplatí. Se zeměmi eurozóny dosahuje obchodních deficitů již desítky let. Zavedení kurzového minima na tom mnoho nezměnilo. Efekt zavedení minimálního kurzu je tak pravděpodobně patrný zejména na finančních tocích. Pokud nejsou švýcarské exporty plně kompenzovány dovozy, Švýcarsko bude výměnou za zboží, které exportovalo, držet více zahraničních měn či aktiv. Na jaře se krize v eurozóně dostala do kritické fáze a rostoucí nejistota měla negativní vliv na ochotu švýcarských investorů držet zahraniční aktiva. SNB tak musela nastoupit na jejich místo, jinak by neudržela kurz nad požadovanou úrovní. Její měnové rezervy ve druhém čtvrtletí vzrostly asi o 80 miliard eur. A to vyvolalo intenzivní diskusi.

Spekulovalo se o tom, že SNB nakupuje vládní dluhopisy zemí eurozóny. Data ale ukazují, že ve zmíněném období vzrostly celkové investice do cenných papírů pouze o 35 miliard franků. Ale i kdyby byla částka investovaná do eurozóny mnohem nižší, stále jde o velký objem peněz. Je proto nutné pochopit, jaký dopad by tento krok měl na výnosy vládních dluhopisů v eurozóně. Podle BIS navíc dochází k tomu, že pokles těchto výnosů vede k uvolnění monetárních podmínek v zemích, jejichž dluhopisy jsou nakupovány. V době, kdy některé země eurozóny čelí rozpočtovým problémům a monetární politika má problémy s dosažením dalšího uvolnění, je to vítaný efekt.

Z popsaného pohledu bychom tak mohli SNB kritizovat jen kvůli tomu, že nakupuje hlavně dluhopisy zemí s vysokým ratingem. To by vedlo k rozšiřování úrokového diferenciálu mezi těmito zeměmi a zeměmi s nízkým ratingem. Pro eurozónu jako celek by to ale nepředstavovalo žádný negativní tlak. Země s vysokým ratingem by z toho těžily, ty ostatní by nezaznamenaly žádnou změnu. V průměru by se sazby snížily. To by se projevilo i ve zlepšení ratingu záchranných programů a fondů. Celkově tak můžeme říci, že zavedení minimálního kurzu zajišťuje tok kapitálu směrem ze Švýcarska, což v principu znamená uvolňování monetárních podmínek v eurozóně.

Uvedené je výtahem z „Swiss National Bank under attack“, autory jsou Michael J Lamla, Jan-Egbert.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m