Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Který kapitalismus je lepší - ten tvrdý americký, nebo plyšový severský?

Který kapitalismus je lepší - ten tvrdý americký, nebo plyšový severský?

23.11.2012 14:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Globální finanční krize a následný ekonomický útlum vyvolaly diskuse o tom, jaký typ kapitalismu je „nejlepší“. To znamená, jaký nejvíce podporuje růst, nebo zvyšuje bohatství a blahobyt společnosti. Před volbami v USA se tomuto tématu věnovali i Mitt Romney a Barack Obama, když první podporoval tradiční konkurenci a riskování a druhý posun směrem k severské demokracii s větší mírou přerozdělení. Oba systémy přitom v minulých 60 letech vytvořily prosperující společnosti s podobnými tempy růstu. Stále však u nich nalezneme významné rozdíly:

Spojené státy jsou bohatší než Dánsko, Finsko a Švédsko, jsou také vnímány jako inovativnější ekonomika. Stály v čele významných technologických posunů, což je důsledkem jejich podnikatelského prostředí a obecně delší pracovní doby, kratších dovolených a menší averze k riziku. Severské systémy mají pevnější sociální sítě a stát blahobytu. Jejich úspěch ukazuje, že je možné dosáhnout prosperity bez toho, aby se vzdaly sociální podpory a relativně egalitářské struktury společnosti. Navíc mohou i přes relativně nižší průměrné příjmy dosahovat vyššího blahobytu. Pokud tomu tak ale je, proč všichni nevytvoří podobný severský systém? Nebo obecněji: Můžeme mít v současném propojeném světě všichni stejný typ kapitalismu a zejména kombinaci jeho dynamické formy s egalitářstvím a významným sociálním prvkem?

Náš poslední výzkum ukazuje, že ve vzájemně propojeném světě jsou navzájem propojena i rozhodnutí jednotlivých zemí týkající se ekonomicko-sociálního systému. To je dáno vzájemným obchodem a produktovou specializací, které vyžadují určité institucionální nastavení. Ve světové ekonomice pak může být dosaženo asymetrické rovnováhy. Některé země si totiž vyberou „liberální“ směr, který jim zajišťuje jejich komparativní výhodu. Jiné zase preferují více koordinace a podpory. To jim pak umožní jinou specializaci. Mezinárodní vazby navíc fungují i na technologické úrovni.

Technologicky nejpokročilejší země tak posouvají hranice v této oblasti i u jiných zemí, které čerpají z jejich inovací. Technologický pokrok přitom vyžaduje takový motivační systém, který ve společnosti zvyšuje nerovnost a chudobu (slabší sociální sítě). Země, které se zaměřují na tento pokrok, tak obvykle volí liberálnější systém s vysoce konkurenčním kapitalismem, slabou sociální sítí a velkými příjmovými nerovnostmi. Země, které jsou příjemci technologií, pak jdou cestou „plyšového“ kapitalismu, který je nejlepší reakcí na pokrok jiných zemí a který jim zajišťuje větší blahobyt.

Jak bylo naznačeno, v dlouhém období dosahují oba typy kapitalismu stejného tempa růstu. Plyšový kapitalismus sice nevede k tak velkému celkovému bohatství, může ale zajišťovat vyšší blahobyt. Intuitivně bychom se tak mohli domnívat, že pro všechny země by bylo nejlepší přijmout severský systém. Všichni tak ale učinit nemohou. Například pro Spojené státy není možné, aby přešly z velmi konkurenčního prostředí na plyšový kapitalismus. A kdyby tak učinily, snížilo by to růst v celé globální ekonomice, protože by již neexistovaly pozitivní technologické externality, které jí Spojené státy poskytují. Ve vzájemně propojeném světě je dokonce možné, že tvrdý americký kapitalismus umožňuje jiným zemím budovat kapitalismus plyšový.

(Zdroj: Choosing your own capitalism in a globalised world?, Daron Acemoglu, James A Robinson, Thierry Verdier, VOX)


Váš názor
  • Pěkný :)
    23.11.2012 23:55

    ..a zajímavý článek. Každopádně je vždy problém, když se na nějaký "problém" díváme bez souvislostí a přesahů a v dnešní ekonomii je to bohužel už skoro pravidlo. Ekonomie je pupeční šňůrou spojena s právem a v tomto se ty dvě zmiňované cesty zásadně liší. Ta tzv. "severská" je založená na vynuceném pošlapávání soukromého práva a vlastnických práv obesně a pokud není vyšší míra zdanění založena /aspoň do značné míry/ na dobrovolnosti, tak to nelze nijak ospravedlnit... A už vůbec ne těmi pověstnými "výzkumy" veřejného mínění, kde to nadpoloviční většina residentůů schvaluje...
    First Knight
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů