Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar zakončil rok slabší. Výhled na 2013 podle nejlepších fondů rozporuplný

Dolar zakončil rok slabší. Výhled na 2013 podle nejlepších fondů rozporuplný

02.01.2013 12:22

Americká měna za uplynulý rok, který nadále provázela extrémně uvolněná měnová politika, zeslábla. Kam se bude dolar ubírat v letošním roce, se v současnosti nejúspěšnější devizoví institucionální investoři nejen neshodnou, ale jejich argumentace je v některých případech zcela protichůdná.

Americký dolar v roce 2012 oslabil vůči třinácti z šestnáctky vzájemně nejobchodovanějších světových měn, v rámci nichž si nejhůře vedl japonský jen (za celý rok JPY zaznamenal vůči USD nejhlubší pokles za sedm let) a nejlépe mexické peso. Vývoj na devizovém trhu ovlivnilo zpomalení tempa světového hospodářského růstu, které v posledních třech kvartálech roku kleslo pod 2 procenta, spojené se záplavou stimulačních opatření na podporu jednotlivých ekonomik. Vůči koši deseti měn vyspělé části světa dolar v uplynulém roce poklesl v hodnotě o 3 procenta. Pro srovnání – jen ztratil celých 15 procent, evropská měna oslabila zhruba o 1,1 procenta.

Analytici ze čtveřice v loňském roce nejúspěšnějších podílových fondů obchodujících na devizovém trhu (s průměrným výnosem 3,7 %) se shodují, že lze i letos čekat pokračující dodávání likvidity od centrálních bank a americká ekonomika svým tempem růstu bude stále v předstihu před ostatními velkými ekonomikami, přičemž situace v Evropě by se měla začít uklidňovat. Zatímco je ale tento výhled pro stratégy JP Morgan a Merk Investments důvodem k očekávání dalšího slábnutí dolaru, fondy Columbia Asset Management Advisors a John Hancock Funds jím naopak argumentují ve prospěch posilování americké měny. Vyjma dolaru, za nejlepší devizové investice považují nejúspěšnější devizoví investoři roku 2012 euro, mexické peso a měny severských zemí.

V čem má odborná veřejnost jasno (alespoň dle průzkumu Bloomberg mezi ekonomy), je výhled přetrvávajícího chabého růstu ekonomiky, který přiměje světové centrální banky nadále držet úrokové sazby poblíž rekordních minim. Analytici předpokládají, že zatímco měnové autority ve Spojených státech, Velké Británii a Japonsku v tomto roce se sazbami hýbat nebudou, Evropská centrální banka bude dále snižovat. Klíčová sazba v eurozóně je od loňského července na dosavadním minimu 0,75 %. „Pátrání po výnosu bude pokračovat, ale pokud bychom předběhli v čase, americká ekonomika se začne zotavovat z nejhoršího dříve než ostatní klíčové regiony,“ komentuje šéf dluhopisové divize v Columbia Management Nic Pifer. „Trh začne myslet dopředu ve smyslu očekávání, kdy Fed začne zvyšovat sazby, což by mělo pomoci dolarů vůči ostatním měnám,“ říká Pifer.

Dolarový index, který sleduje vývoj největší světové rezervní měny vůči měnám šesti hlavních obchodních partnerů Spojených států, je dnes vůči závěru loňského roku zhruba o 0,4 procenta níže poté, co se zástupci Kongresu dohodli na zákonu zabraňujícím spuštění výrazného zvyšování daní většině amerických domácností a zavedení rozpočtových škrtů v celkovém objemu 600 miliard dolarů.

Devizové fondy v úhrnu ztratily za loňský rok ke konci listopadu 1,53 procenta, uvádí Parker Global Strategies. „Rok 2012 byl ve znamení války mezi špatnými fundamenty a objemnými likviditními injekcemi dodávanými centrálními bankami a ta likvidita převážila,“ vysvětluje Pifer, jehož firma spravuje zhruba 340 mld. USD aktiv. 

 
Americká centrální banka Fed v prosinci rozhodla o nahrazení končícího programu Twist měsíčními investicemi do státních dluhopisů v objemu 45 mld. USD. S programem kvantitativního uvolňování schváleným v září bude tedy celkem měsíčně kupovat cenné papíry za 85 mld. USD. Fed zároveň explicitně svázal měnovou politiku s vývojem nezaměstnanosti a inflace, když uvedl, že sazby zůstanou na současném minimu, dokud míra nezaměstnanosti neklesne pod 6,5 % nebo prognóza inflace na jeden až dva roky dopředu nepřekročí o půl procentního bodu dlouhodobý cíl centrální banky (2 %). Britská centrální banka Bank of England mezitím pokračuje v programu kvantitativního uvolnění v celkovém schváleném objemu 375 miliard liber.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters)


Čtěte více:

2013: Fiskální útes a nedostatek bezpečných aktiv
13.06.2012 14:18
Spojeným státům hrozí, že se příští rok dostanou k takzvanému fiskální...
RBS: Vyřešení fiskálního útesu dolar neohrozí
27.11.2012 15:05
Obavy z pádu Spojených států z fiskálního útesu v posledních týdnech p...
Čínský jüan nahrazuje japonský jen na pozici klíčové měny Asie
28.12.2012 18:42
Asijské centrální banky přestávají střežit kurz svých měn vůči oslabov...
Koruna končí rok 2012 nad 25 k euru a 19 k dolaru. Králi zlotý a forint, výrazně oslabil jen
31.12.2012 15:24
Česká koruna navršuje rok 2012 nad úrovní 25 korun ke společné evrops...
Spojené státy nalezly shodu nad rozpočtem a nepadnou z útesu, Chybí podpis Obamy. Dolar ztratil
02.01.2013 8:14
Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu v úterý schválila poměrem h...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data