Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jít s davem a naskočit do rozjeté rally, nebo být kontrariánem?

Jít s davem a naskočit do rozjeté rally, nebo být kontrariánem?

29.01.2013 15:49
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Jít s davem, nebo jít vždy proti trhu? To je odvěká otázka, která trápí investory od vzniku burzy, ale zpravidla jí předchází otázka, v jakém trendu se trh zrovna nachází. Existuje celá řada technických indikátorů a fundamentálních analýz o tom, v jakém trendu se zrovna nacházíme. Hlavní důvod, proč investoři analyzují trendy, je jednoduchý – pokud se Vám podaří odhalit směr hlavních akciových indexů, máte se svou investicí z poloviny vyhráno. Hlavní směr trhů totiž udávají očekávání investorů ohledně vývoje ekonomiky v následujících 6 – 12 měsících. Posilující indexy tak signalizují rostoucí tržní očekávání ohledně ekonomiky a zisků firem, což by se mělo pozitivně promítnout i do ceny Vašich akcií. Zde samozřejmě vycházím ze zjednodušení, že firmě se daří při zrychlující ekonomice a nemá nějaké zjevné systematické problémy, ať už se zadlužením, drtící konkurencí, chronicky vysokými náklady nebo, že se nepohybuje v upadajícím odvětví.

Sázení na pohyb celého trhu se může zdát zcela odlišný přístup od Buffettova důsledného vybírání firem s perfektním obchodním modelem, ale všichni jsme už asi zažili situaci, kdy jsme vsadili na akcie úspěšné firmy, ale opačný pohyb trhu nás nenechal posbírat plody našeho snažení a dobrého čuchu. Pohyb celého trhu je o to důležitější pro ty z nás, kteří nemáme investiční horizont rok a více. Pokud jste tedy investorem s investičním horizontem v řádech týdnů nebo měsíců a navíc držíte zásadu stop lossu při pěti nebo deseti procentech ztráty, stává se pro Vás správný odhad směru trhu alfou a omegou úspěšného obchodu. Každému otevření pozice by tak měla předcházet podrobnější analýza vývoje některého z klíčových akciových indexů – jako ideál se nabízí notoricky známý širší americký index S&P 500.

Jaká je současná situace u S&P 500 z pohledu trendu? V tuto chvíli je odpověď na tuto otázku celkem snadná, když většina technických ukazatelů indikuje překoupenost a index se nachází nad svým 50, 100 i 200denním klouzavým průměrem. Tento hlavní americký akciový index přidal od začátku roku již více než 5 % a za poslední rok dokonce 14 %. S&P 500 se navíc nalézá poblíž svých pětiletých maxim a na dohled svého historického maxima, což jen podtrhuje sílu býčího trendu. V období rostoucího trendu by se mělo více vyplatit spekulovat na růst než na pokles. Pokud tedy nejste typově kontrarián, který se snaží jít proti proudu, než by se pokusil svézt na rozjeté vlně. Zde je zřejmé, že klíčovou úlohu bude hrát časový horizont investice, když v horizontu měsíců je mnohem pravděpodobnější, že do rozjeté rally budou naskakovat další a další býci, kteří tuto rally promeškali, včetně rezignovaných medvědů, a vyženou ceny akcie ještě výše. V horizontu týdnů však existuje vysoké riziko výběru zisků, ať už na základě potenciálně horších korporátních výsledků, horších makrodat nebo obnovení obav z blížících se jednání o automatických škrtech v americkém rozpočtu. Při tak silném rostoucím trendu by ale takové případné korekce neměly u hlavních indexů přesáhnout 5 %.

Být kontrariánem v této době by v mých očích mělo smysl v případě, že by trhy rostly při zhoršujících se makrodatech a slábnoucích výsledcích firem. Oba dva faktory si ale udržují růstové momentum, a tak mi spekulace na jejich obrat nepřijde úplně na místě. Argumenty medvědů, že makrodata stejně jako výsledky firem mohou být na vrcholu a mohou se začít zhoršovat, jsou sice legitimní, ale odhadování vrcholu a blížící se otočky mi vždy připadalo mnohem náročnější než predikce hlavního trendu a naskočení do rozjetého vlaku. Samozřejmě zde nechci zcela zatracovat kontrariánský přístup, když typicky kontrariánsky se zachovali ti investoři, kteří v minulém roce při propadech nakupovali, zachovali chladnou hlavu a nepodlehli masáži médií a některých analytiků, kteří je strašili koncem eura, rozpadem eurozóny nebo hospodářským krachem Evropy. Avšak ti, co nyní spekulují na brzký obrat a alespoň 10% korekci u hlavních indexů se v nejbližších týdnech se zlou potážou, když v úvodu roku vidíme do akcií poprvé od roku 2009 výraznější příliv peněz, což může konečně zvýšit i tolik diskutované nízké objemy. Naději na zlepšení objemů dávají i spekulace o zájmu W. Buffetta o americkou burzu NYSE.

To, že trhy míří vzhůru a konec této rally zatím není na dohled, potvrzuje i posilování dalších rizikových aktiv a dost možná teprve začínající pokles cen dluhopisů s tím, jak investoři hledají vyšší výnosy. V rámci státních dluhopisů od začátku roku propadají bezrizikové německé nebo americké dluhopisy, zatímco růst vidíme u cen italských nebo španělských dluhopisů. Zde se čím dál častěji hovoří o velké rotaci z dluhopisů do akcií, která by akciím mohla přinést další finanční podporu. Z hlediska ocenění P/E se index S&P 500 nachází na 14,9, což je stále výrazně pod dlouhodobým průměrem 16,3 měřeným od roku 1954. Pokud by se naplnila očekávání analytiků a průměrný zisk v rámci tohoto indexu letos vzrostl na 110 USD/akcii, implikovala by hodnota P/E 14,9 úroveň S&P 500 na 1639 bodech. Odklon od rizika je zřejmý i na měnových trzích, kde od začátku roku prudce posiluje euro a oslabuje americký dolar, japonský jen nebo švýcarský frank. Pokud se tedy neobáváte nějakého velkého šoku, který lze nyní jen stěží předpovědět (ostatně proto existují stop lossy), Vaší volbou, nejen pro následující 1-2 měsíce, ale i pro letošní rok, by mělo být držet se davu a rizikových aktiv včetně akcií.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení