Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zostření sankcí zatlačí Írán víc k barterovému obchodu s ropou

Zostření sankcí zatlačí Írán víc k barterovému obchodu s ropou

06.02.2013 15:42
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Íránská vláda čelí dalšímu zpřísnění amerických sankcí. Zpeněžení exportu ropy, hlavního obchodního artiklu země, na němž je kriticky závislá státní kasa, by pro ni odteď mělo být ještě těžší než dřív. Podle nových restrikcí, platných ode dneška, nesmí importéři jako Japonsko, Čína či Indie za íránskou ropu platit dolary či eury a transakce musí vypořádávat ve vlastních měnách, jinak jim hrozí zmražení kont ve Spojených státech a odstřižení od amerického finančního systému.

Dovozci íránské ropy budou muset platby ve svých lokálních měnách převádět na zvláštní svěřenecké účty, z nichž bude moci Teherán vybírat pouze při nákupech zboží z importující země. Obchod s íránskou ropou tak v podstatě přejde na barterový systém – výměnu zboží za zboží.

„Budou se muset smířit s tím, že se jim v bankách dovozců jejich ropy bude hromadit hodně peněz a bude třeba najít cesty, jak je odtud dostat,“ komentuje dopad sankcí Robin Mills z dubajské konzultantské firmy Manaar Energy. Obchod s íránskou ropou to podle něj dost ztíží. Málokterý dovozce íránské ropy totiž zároveň do Íránu vyváží zboží či služby ve stejné hodnotě. Aktivní saldo zahraničního obchodu s ním má jen Čína.

Teherán přiznal, že v posledních devíti měsících loňského roku kvůli mezinárodním sankcím přišel o téměř polovinu příjmů z vývozu ropy, přičemž vyvezené objemy propadly o 40 %. Se zlepšením situace v dohledné době nepočítá. Íránská pozice se značně zhoršila loni, když se k embargu na íránskou ropu a dalším trestným opatřením připojila Evropská unie.

Odstřižení Íránu od mezinárodního finančního systému už nyní značně komplikuje jeho obchodní styky s vnějším světem a odrazuje zahraniční investory. V říjnu EU zavedla zákaz importu íránského plynu, embargo na obchod s ocelí a hliníkem a řadu dalších sankcí cílících na celá odvětví ekonomiky.

S pomocí tohoto tlaku se Západ snaží dotlačit Írán k ústupkům v záležitosti jeho jaderného programu. Spojené státy a jejich evropští spojenci tvrdí, že se Teherán snaží vyvinut jaderné zbraně, což představitelé teokratického režimu popírají. Rozhovory o jaderném programu by měly pokračovat na konci února v Kazachstánu.

V prosinci Írán vyvážel 1,2 mil. barelů denně, z čehož 84 % putovalo do Číny, Jižní Koreje, Japonska a Indie. Údaje zveřejnila Mezinárodní energetická agentura (IEA). Oproti prvním deseti měsícům roku 2011 to představuje pokles o víc než 50 %. V rámci organizace OPEC se íránská těžba na úrovni 2,6 mil. barelů denně propadla z druhé na pátou příčku. Krom Saúdské Arábie, jasného lídra kartelu, zemi předběhl Irák, Venezuela, Kuvajt i Spojené arabské emiráty.

Čína loni dovoz íránské ropy snížila o 21 % na 22 mil. tun. Čínský export do Íránu klesl o 18 % na 25 mld. USD, zatímco hodnota importu z Íránu činila 11,6 mld. USD. Japonsko loni z Íránu dovezlo zboží za 6,9 mld. USD (z 99 % ropu), o 38 % méně než v roce 2011. Export japonského zboží do Íránu propadl o 62 % na zanedbatelných 561 mil. USD. Jihokorejské importy z Íránu, prakticky pouze ropa, klesly o 25 % na 8,5 mld. USD, zatímco vývoz vzrostl o 3,2 % na 6,3 mld. USD. V případě Indie činil loňský obchodní deficit (z indické strany) 11,2 mld. USD.

Mezitím íránskou ekonomiku drtí pád hodnoty riálu (o téměř 100 % za rok), pokles spotřebních výdajů a rostoucí nezaměstnanost. Výroba automobilů se propadla o 40 %. Obzvlášť těžce byly postiženy dovozy léků a zdravotnických pomůcek. Náklady základní péče vzrostly na dvojnásobek. Potraviny jsou nicméně stále běžně dostupné, i když i ty zdražily. Stát udržuje kontrolu nad cenami základních surovin typu chleba či oleje. Inflace v prosinci dosáhla 30 %. Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu íránská ekonomika loni klesla o 0,9 % a letos ji čeká růst o 0,8 %.

Dopad ostřejších sankcí lze podle analytiků odhadnout těžko. Většina se shodne na tom, že ceny ropy jsou dostatečně vysoko, aby mohla země jakžtakž vycházet. Kvůli tlaku americké vlády na finanční instituce po celém světě už Teherán na barterový systém přešel s řadou zákazníků, například s Čínou. Také si našel způsob jak ropu obchodovat za likvidní, dobře směnitelné komodity. Turecko a další země mu za ropu platí zlatem. Jihokorejští kupci za íránskou ropu platí ve wonech přes dva účty zřízené v roce 2010 u Industrial Bank of Korea a u Woori Bank. Podobně začne od března fungovat obchod s Indií.

Teherán pro organizaci importu zboží přes barter sestavil speciální komisi a chce vše pečlivě plánovat, prohlásil včera náměstek ministra obchodu Hamíd Safdel. Podle agenturních informací se Írán dříve pokoušel prodávat ropu Pákistánu a Rusku výměnou za dodávky pšenice.

 
(Zdroje: Bloomberg, Reuters, IEA)


Čtěte více:

Sankce dostaly Írán pod tlak, nutí ho vybírat ze špatných řešení
01.11.2012 17:51
Íránská ekonomika dlouhodobě stojí na ropě a jejím státem kontrolované...
Írán přiznal propad ropných příjmů o 45 %, USA schválily další sankce
07.01.2013 17:56
Íránská státní kasa přišla kvůli mezinárodním sankcím o téměř polovinu...
V Íránu připravují odvolání guvernéra centrální banky, ríjál padá
22.01.2013 11:58
Hodnota íránského ríjálu od neděle klesla o osm procent. Dle agentury ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data