Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový rozpočet EU pro 2014 až 2020 je na světě. Přežití ale jisté nemá

Nový rozpočet EU pro 2014 až 2020 je na světě. Přežití ale jisté nemá

08.02.2013 16:43, aktualizováno: 11.2. 9:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Země Evropské unie se dnes po celonočním jednání dohodly na dlouhodobém rozpočtu unie na roky 2014 až 2020. Na Twitteru to oznámil unijní prezident Herman Van Rompuy. Česká republika by měla získat zhruba 20,5 miliardy eur. Vyjádření, která jednání předcházela, naznačovala, že by summit EU o rozpočtu mohl skončit neúspěchem stejně špatně jako ten, který se konal na konci listopadu. Dnes totiž z Bruselu přicházely zprávy o dalším a dalším zpoždění časového harmonogramu jednání.

Pro Českou republiku, které před jednáním hrozilo i případným použitím veta, byla klíčová takzvaná kohezní politika. To je nástroj k pomoci k chudším regionům, kam se řadí všechny české regiony s výjimkou Prahy. "Přijíždím do Bruselu na jednání o víceletém finančním rámci se silným a jednomyslným mandátem vlády České republiky. Tento návrh je pro nás neakceptovatelný a jsme připraveni použít i veto," řekl včera novinářům premiér Nečas při příjezdu na vrcholnou schůzku.

Oproti původnímu plánu, který už před summitem kritizovali a kvůli němuž hrozili i vetem, Češi v návrhu předloženém v noci měli zhruba 400 milionů eur navíc. Ministerský předseda Petr Nečas podle některých diplomatických zdrojů požadoval více než zmiňovaných 400 milionů; premiér sám ale české požadavky a výtky vůči původní rozpočtové variantě před novináři neupřesnil. Dva různé diplomatické zdroje se v souvislosti s Prahou zmínily o požadavku kolem jedné miliardy eur.

Celkové výdaje EU na sedmileté období činí v závazcích 960 miliard eur, což je o několik desítek miliard eur méně, než předpokládal původní návrh Evropské komise. Po škrtech volali hlavně čistí plátci, tedy země platící do rozpočtu víc, než z něj pak získávají. 

Lídři 27 evropských států se dohodli, že na politiku soudržnosti vyčlení v letech 2014 až 2020 lehce nad 324,7 mld. EUR. To je sice o čtyři miliardy eur více, než předpokládal zkrachovalý listopadový návrh, ale o 30 miliard eur méně, než připadá na současné období. Převedeno na procenta, je to pokles o 8,5 procenta. 

ČR bude mít v eurofondech k dispozici asi 20,5 miliardy eur, tedy méně peněz než v nynějším rozpočtu pro roky 2007 až 2013, kdy to bylo asi 27 miliard eur. V tomto období mohla a stále ještě může vyčerpat z evropských fondů až 26,7 miliardy eur, což ji v přepočtu na obyvatele řadilo na první místo v EU. Na stranu druhou proces čerpání peněz v ČR provázela v minulých letech řada problémů. 

Hrozba, že by ČR mohla zablokovat jednání o rozpočtu Evropské unie na období 2014-2020, podle českého premiéra Petra Nečase pomohla Praze zvýšit množství peněz, které bude moci čerpat z evropských fondů. "Jednání bylo velmi komplikované a nepopírám, že i velmi náročné," řekl českým novinářům Nečas po více než 24hodinovém rokování. 

Praha pokles očekávala vzhledem ke změnám struktury i objemu prostředků na kohezní politiku a také skutečnosti, že Česká republika v porovnání s ostatními zbohatla. I tak by měla ČR v přepočtu kohezních peněz na hlavu být v první pětce mezi 27 státy unie. 

"Slovensko do rozpočtu EU v letech 2014 až 2020 odvede přibližně sedm miliard eur, ale za stejné období naše příjmy přesáhnou 20 miliard eur v běžných cenách. Pozitivní bilance pro Slovensko je 13 miliard eur," pochvaloval si po summitu slovenský premiér Robert Fico. 

Otázkou teď ale je, jak se k dohodě států postaví Evropský parlament. Jeho souhlas je nutný k tomu, aby dlouhodobý rozpočet mohl platit. Ze zákonodárného sboru přitom v minulých dnech a týdnech zaznívaly i poměrně hodně kritické hlasy europoslanců nespokojených se škrty v návrhu EK.

Šéfové frakcí Evropského parlamentu odmítají rozpočtovou dohodu

Šéfové čtyř klíčových politických skupin v Evropském parlamentu označili dnes přijatou dohodu o rozpočtu EU na roky 2014-2020 za "nepřijatelnou". Evropský parlament přitom může rozpočtovou dohodu vetovat. 

Odmítavé prohlášení vydali šéf Evropské lidové strany (PPE) Joseph Daul, předseda socialistů (S&D) Hannes Swoboda, Guy Verhofstadt za liberály (Alde) a Daniel Cohn-Bendit za frakci Zelených, informovala agentura ANSA. 

Lídři zemí Evropské unie se dnes dohodli na dlouhodobém rozpočtu unie po celonočním jednání. Celkové výdaje EU na sedmileté období činí v závazcích 960 miliard eur (přes 24 bilionů korun), což je o několik desítek miliard eur méně, než předpokládal původní návrh Evropské komise. 

Souhlas Evropského parlamentu je nutný k tomu, aby dlouhodobý rozpočet mohl platit. Ze zákonodárného sboru přitom v minulých dnech a týdnech zaznívaly i poměrně hodně kritické hlasy europoslanců nespokojených se škrty v návrhu EK..

(Zdroj: ČTK, Reuters)


Čtěte více:

Nečas: Současný návrh rozpočtu EU je pro ČR nepřijatelný
06.02.2013 11:28
Česká republika bude při jednáních o rozpočtu Evropské unie na příštíc...
Nečas je na summitu připraven vetovat návrh rozpočtu EU
07.02.2013 16:07
Česká republika je připravena na nynějším summitu Evropské unie v Brus...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data