Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruské banky navyšují emise obligací v čínské měně

Ruské banky navyšují emise obligací v čínské měně

27.02.2013 16:43
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čínská měna začíná být celosvětově stále více rozšířená. Pekingem dirigované postupné uvolňování kapitálového trhu umožňuje nečínským bankám emitovat obligace denominované v jüanech a nabízet je investorům. Offshorový trh s jüany se rozšiřuje obzvlášť rychle v Rusku, jehož banky si díky rostoucí poptávce po čínských cenných papírech mohou půjčovat levněji než v eurech či dolarech a diverzifikovat zdroje financování.

Investoři, zejména ti z Evropy, si jüanové obligace oblíbili, jelikož jsou emitované velkými bonitními bankami podporovanými ruským státem a nabízejí atraktivní výnos a expozici na čínskou měnu. Za nákupy také stojí očekávání dlouhodobého posilování jüanu.

„Je tu i potřeba získané jüany někam uložit,“ přidává další důvod Edmund Harris ze společnosti Guinness Asset Management. Její fond Renminbi Yuan Chinese Currency v lednu nakoupil obligace vydané státní VTB Bank s kuponem 3,8 %.

Mezi nejvýznamnější emitenty patří VTB Bank, Rosselchozbank, Russian Standard Bank a Gazprombank. Dohromady už letos ruské finanční ústavy vydaly jüanové obligace v hodnotě 480 mil. USD. Za předchozí tři roky činil celkový objem emisí 309 mil. USD.

Nastoupený trend podtrhává rostoucí význam jüanu na globálním dluhopisovém trhu. Podle prognózy banky Standard Chartered by se objem letošních emisí v čínské měně mimo čínské území (bez Hongkongu) měl pohybovat mezi 320 a 350 mld. jüanů, oproti loňským 267 mld. jüanů.

Investory k ruským bankám nepřitahují jen výnosy, ale i důvěryhodnost a bonita, které lze hůře ověřovat u asijských emitentů. „Velkou část offshorového trhu s jüany obhospodařují banky z Číny či Hongkongu a evropským investorům, kteří o těchto subjektech příliš informací nemají, by se jejich rizikový profil mohl zdát neadekvátní,“ tvrdí Liang Choon Koh z Nikko Asset Management. Evropané prý upřednostňují emitenty, za nimiž stojí známá značka a rating na investičním stupni.

VTB, Gazprombank i Rosselchozbank disponují investičním ratingem a alespoň částečně u nich jako akcionář vystupuje ruský stát. Mají také zkušenosti s vydáváním eurových a dolarových obligací. Russian Standard Bank je významným poskytovatelem spotřebitelských úvěrů a jedním z největších soukromně vlastněných bankovních ústavů.

Pro banky představují jüanové obligace cestu ke snížení nákladů na financování. V čínské měně si totiž mohou půjčovat levněji než na dolarovém či eurovém trhu. Zatímco tříletý jüanový dluhopis Rosselchozbank prodal s 3,6% výnosem, u mírně delšího pětiletého dolarového dluhopisu musel investorům nabídnout 5,3 %.

Jüanovým obligacím ruských bank se zatím daří. Jejich výnosy na sekundárním trhu oproti emisní úrovni klesly. Bankéři a investoři očekávají, že růstový trend bude pokračovat. Augusto King z Royal Bank of Scotland poukazuje na to, že velké množství obligací bude letos splatných, což znamená, že investoři budou pro své prostředky muset najít nové využití. Jelikož čínské banky na offshorovém trhu momentálně příliš aktivní nejsou, zbude pro ruskou konkurenci dost místa na uspokojení poptávky.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university