Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Rebalancující ČEZ -7 %, šetřící Erste a aukční Telefónika -6 %

Týden na pražské burze: Rebalancující ČEZ -7 %, šetřící Erste a aukční Telefónika -6 %

15.03.2013 18:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Co odevzdaly akcie ČEZ kvůli páteční rebalanci indexu PX , ztratil index pražské burzy PX za celý týden. Ten index končí o 4,23 % níže na úrovni 994,92 bodu a spolu s neuhájením tisícibodové hranice se vrátil do ztrát od počátku roku 2013. ČEZ od počátku týdne odepsal 7,25 %, Erste i Telefónika CR řádově 6 %. Nedařilo se ani Komerční bance, ztrátám naopak odolaly tituly Orco, Fortuna a mizivě AAA Auto a VIG.

Odpis ČEZu lze připsat zejména silnému prodejnímu tlaku v samém závěru týdne, který může plynout jak z rebalance báze indexu PX , tak vypořádání větší pozice některého z investorů na titulu. Tlak na Erste Bank je vedle změn v bázi PX „šetřící“. V úvodu týdne nejprve vyplynulo, že Česká spořitelna míní letos v nákladech ušetřit miliardu korun a propustit 600 lidí, šéf banky Kysilka následně uvedl, že celkově mají letošní úspory dosáhnout dvou miliard korun a půjdou vedle propouštění po linii snižování bonusů a úprav základních platů i revize smluv s dodavateli. Česká spořitelna očekává, že čistý úrokový výnos tuzemského bankovního sektoru letos klesne o řádově 5 %. V závěru CEO skupiny Erste Treichl uvedl, že šetřit musejí všechny banky ve skupině kvůli očekávanému vývoji v regionu i hospodaření při vědomí, že investoři, kteří pocházejí i z USA a Velké Británie, očekávají návratnost svých investic.

Událostí v telekomunikačním sektoru bylo zrušení aukce LTE frekvencí ze strany ČTÚ s odůvodněním, že nabídky se dostaly příliš vysoko. Výsledková sezóna pak pokračovala čísly Pegas Nonwovens a TMR. Podrobně níže. 

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Orco 1,97 62,00 ČEZ -7,25 576,00
Fortuna 1,67 97,60 Erste -5,98 610,00
AAA Auto 0,22 23,05 Telefónica CR -5,75 310,00
VIG 0,10 1016,00 KB -4,36 3950,00
CETV -2,56 95,00
Pegas -2,54 518,00
PM ČR -1,65 11310,00
NWR -1,59 74,30
Unipetrol -0,87 170,00

 

Úvod nového týdne se Praze nepovedl, PX oslabil o 0,43 %. HDP potvrdil setrvání české ekonomiky v recesi ve 4Q12. Akcie Telefóniky CR se v průběhu dne postupně sesunuly až k denním minimům u 320 a seanci uzavíraly s více jak 2% ztrátou. Nevydržel růst po rozhodnutí ČTÚ zastavit LTE aukci, protože nabídky se dostaly nepřiměřeně vysoko, což by dopadlo na zákazníky telekomunikačních služeb v budoucnu. Erste Bank oslovila ostatní akcionáře rumunské ovládané banky BCR s nabídkou odkupu jejich akcií na ceně 0,75 RON/akcie.

V úterý následovala 2% ztráta PX kvůli ČEZu i oběma bankám. Názor na ČEZ zhoršilo hned několik investičních domů. Analytici Commerzbank oznámili snížení investičního doporučení na "redukovat" z "držet" a stanovili 6měsíční cílovou cenu na 512 (dosud 740 Kč). Credit Suisse potom přišla se snížením cílové ceny pro akcie ČEZ na 645 ze 743 . Investiční doporučení ale potvrdila na „neutrální“. Svůj krok zdůvodnila právě pokračujícím poklesem cen elektřiny, který negativně dopadá na ČEZ. Před dopadem klesajících cen elektřiny na dividendy potom (nejen) v případě ČEZu upozornila také Nomura. Z dat agentury Bloomberg ale stále vyplývá, že ČEZ je mezi desítkou evropských energetik s nejvyšším dividendovým výnosem a je tak čistě z tohoto pohledu zajímavější, než vládní dluhopisy eurozóny.

Pro Erste nebyla povzbudivá slova maďarského premiéra Viktora Orbána o nezdravém vlivu zahraničního vlastnictví maďarských bank. Maďarsko hodlá podle něj dosáhnout stavu, kdy bude alespoň polovina bankovního sektoru vlastněna Maďary.

Ve středu PX odečetl dalších 0,65 %. Česká spořitelna uvedla, že hodlá letos v nákladech uspořit dvě miliardy korun. Propustí kolem 600 lidí, sníží bonusy při zvýšení základních platů, uspořit hodlá také revizemi smluv s dodavateli. Vývoj ekonomiky letos podle šéfa banky Kysilky bankám příliš nedovolí růst a ty tedy musejí kvůli udržení ziskovosti snižovat náklady. Spotřebitelská důvěra zůstává nízká a firmy dle Kysilky mají opatrná očekávání do budoucna. Trvá také omezená zahraniční poptávka. Česká spořitelna očekává, že čistý úrokový výnos tuzemského bankovního sektoru letos klesne o řádově 5 %. Tato „karta“ pokračovala i dále v týdnu. V pátek šéf skupiny Erste Andreas Treichl uvedl, že rozsáhlé úspory, které oznámila tuzemská Česká spořitelna, jsou součástí opatření, která musejí jít napříč celou skupinou. Snižovat náklady musejí také dceřiné banky a pobočky v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku i v Rumunsku, uvedl Treichl s tím, že její investoři, kteří jsou i z USA a Velké Británie, očekávají návratnost svých investic. Dle Treichla je na šéfech jednotlivých bank ve skupině, jakým způsobem úspor dosáhnou.

Menší ztráty utržily ve středu i energie. Agentura Fitch nicméně potvrdila skupině ČEZ hodnocení dlouhodobých i krátkodobých závazků na dosavadní úrovni na „A-“, respektive „F2“ se stabilním výhledem. Zadlužeností ČEZu je pak prý pod evropským průměrem. Rizikem je dle Fitch silná expozice výsledku hospodaření vůči produkci a prodeji elektřiny, u níž Fitch očekává pokles cen.

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle médií navrhuje plošné stanovení garantované výkupní ceny vyrobené elektřiny pro významné bezemisní zdroje, ať už jaderné nebo obnovitelné. ČEZ přitom již delší dobu usiluje o stanovení garantované výkupní ceny pro elektřinu z plánovaných nových bloků Jaderné elektrárny Temelín.

NWR dle tisku vedle vlastní těžby uhlí a výroby koksu rozjíždí obchod s koksovatelným uhlím. Do projektu je zapojen i Jan Fabián, generální ředitel OKD.

Generální ředitel mateřské skupiny, světové tabákové jedničky Philip Morris International, Louis Camilleri s výroční valnou hromadou firmy 8. května skončí ve své funkci. V roli CEO jej nahradí dosavadní provozní ředitel skupiny Andre Calantzopoulos.

Čtvrtek byl světlou výjimkou v sérii poklesů. PX díky Erste a ČEZ připsal 0,2 %. Změny ve složení regionálního indexu CECE, která vstoupila v platnost po závěru obchodování, žádné významné objednávky napříč trhem v závěru nepřinesly.

Své výsledky za 4Q a celý rok 2012 před otevřením trhu zveřejnila společnost Pegas Nonwovens. Za 4Q firma zvýšila celkové výnosy meziročně o 20,2 % na 47,6 mil. EUR a čtvrtletní tržby tak mírně zaostaly za očekáváním tuzemských analytiků (medián Reuters) na úrovni 49 mil. EUR. Nepatrně pod konsensem zůstal i provozní a čistý zisk, kde bylo očekávání nastaveno na 9,37 mil. EUR, respektive 3,27 mil. EUR. Za celý rok 2012 vzrostly výnosy společnosti o 13,2 % na 187,7 mil. EUR. V letošním roce čeká Pegas zlepšení hospodářských výsledků a meziroční růst EBITDA v rozmezí 5 až 15 %. Akcie Pegasu reagovaly na výsledky v úvodu mírným poklesem na 520 . Potom ale v rámci konferenčního hovoru přišel pozitivní výhled slibující spuštění druhé výrobní linky v Egyptě do roku 2016 a další linku v blíže neurčeném časovém horizontu také v ČR. Akcie otočily a uzavřely o 0,7 procenta silnější na 524,50 .

Pro akcie evropských energetik včetně ČEZu dnes přišla nečekaně slibná zpráva z Evropského parlamentu. Ten navzdory silné opozici schválil energetickou koncepci EU do roku 2050 včetně sporné pasáže o možnosti zásahu EK na trhu s emisními povolenkami. Ty krátkodobě získaly až 20% zisky.

V závěru týdne pak ale PX utržil výraznou 2,35% ztrátu. Index za vysokého zobchodovaného objemu propadl především v posledních minutách a následně v závěrečné aukci kvůli periodické rebalanci báze indexu PX . Celkový objem obchodů dosáhl nadprůměrných 1,69 mld. , z toho v závěrečné aukci 921 milionů korun.

Smlouva mezi ČEZ a Czech Coalem o dlouho vyjednávaných dodávkách uhlí se bude podle MfD podepisovat až příští týden. Důvodem odkladu je prý fakt, že ČEZ chce smlouvu o dodávkách uhlí "časově spojit" s dohodou o prodeji elektrárny Chvaletice, kterou podle všeho koupí EPH, společná firma skupin PPF, J&T a manažera Daniela Křetínského.

Telefónica CR spustí rychlý mobilní internet 4G v některých částech Prahy již v květnu letošního roku, a to s využitím frekvence 1800 MHz. Síť v Praze a Brně by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. T-Mobile plánuje spuštění 4G služeb v Praze v létě, když potřebnou technologii dodá americká firma MetroPCS. Pro oba operátory výstavbu zrealizuje čínský dodavatel Huawei.

Maloobchodní řetězec Tesco a tuzemská Telefónica CR se dohodly na vzniku společného projektu, jehož cílem je uvedení virtuálního operátora Tesco Mobile na český trh. Stát se tak má během 2Q13. Centropol Energy a Mafra rovněž oznámily plán na uvedení virtuálního operátora. Tesco předpokládá spuštění nejdříve prostřednictvím předplacených karet.

V pátek po závěru trhu přišla z realitní skupiny Orco informace o prodeji druhé subčásti realitního portfolia Endurance fondu Office II (po dřívějším prodeji Office I) do rukou skupiny J&T za 1,2 mil. eur

Tuzemská výsledková sezóna si vybere v příštím týdnu oddech, aby 28. března přišly výsledky AAA Auto a skupiny Orco, o den později tabákové firmy Philip Morris ČR a na závěr 3. dubna pojišťovací skupiny VIG.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data