Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské akcie čeká dvouciferná korekce, varují analytici

Čínské akcie čeká dvouciferná korekce, varují analytici

20.03.2013 17:13
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Po pozitivním startu do letošního roku se čínské akcie začaly opět propadat kvůli obnoveným obavám z nafukování bubliny v realitním sektoru a všeobecného zpomalování ekonomického růstu. Za poslední měsíc burzy v zemi odepsaly přes 6 %. Šanghajský smíšený index se od začátku roku pohybuje ve dvouprocentním plusu. Americký index S&P 500 naproti tomu od ledna posílil o 8,5 %.

Podle technického analytika Raye Barrose zatím čínské akcie to nejhorší za sebou nemají. V případě indexu Shanghai Composite prý lze v horizontu následujících dvou měsíců počítat s další korekcí v rozsahu až 15 %.

„Zaregistrovali jsme mohutný pohyb z úrovně 1950 bodů až k maximu na 2443 bodech a poté přišel velký pohyb dolů. Je to začátek tendence, která povede úplně zpátky až k pásmu 1900-1950 bodů,“ tvrdí Barros.

Nedávno skončenou rally, v jejímž rámci čínské tituly během tří měsíců posílily o 25 %, analytik popisuje jako „rally medvědího trhu“, která už odeznívá. V sestupném trendu se čínské akcie nachází již čtyři roky. Vzestup, který přišel ke konci roku po několikerém prolomení úrovně 2000 bodů, podle mnohých pozorovatelů signalizoval odraz ode dna a obrat trendu.

Optimistická byla loni na podzim například banka Morgan Stanley, která doporučovala čínské tituly k nákupu jako „výrazně podhodnocené“. Investoři se prý měli soustředit na základní suroviny a energetiku, které mělo podpořit uvolňování měnové politiky. Jim O´Neill z Goldman Sachs považoval čínské akcie za nejatraktivnější ze skupiny BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) kvůli snahám Pekingu o reorientaci ekonomiky víc na spotřebu a snížení závislosti na investicích.

Pokud Šanghaj otestuje úroveň 1900-1950 bodů a propadne pod ní, další oporu by mohla najít až na 1600 bodech. Podle Barrose by k tomu mohlo dojít už v září, přičemž by se mělo jednat o pozvolný pokles, nikoli prudký propad.

V posledních týdnech na náladu na trzích začal po delší době dopadat strach z tvrdého přistání čínské ekonomiky. V úterý zveřejněný průzkum Bank of America ukázal, že podíl investorů považujících razantní pokles expanze čínského HDP za největší rizikový faktor vzrostl za uplynulý měsíc z 10 na 18 %. Loni druhá největší ekonomika světa rostla 7,8% tempem, nejpomaleji za 13 let.

Skepticky se k zemi nyní vyjadřuje banka JPMorgan, která čínským titulům snížila rating na stupeň underweight s odvoláním na nejistý výhled hospodářské politiky. „Ekonomická rizika jsou dnes podle všeho vyšší než v polovině loňského roku. Tehdy se trh mohl upínat k nějakému balíčku stimulačních opatření,“ napsal Adrian Mowat, hlavní stratég JPMorgan pro Asii a rozvíjející se trhy, ve zprávě pro investory. Čínská vláda ve druhé polovině roku ohlásila investice do infrastruktury a dalších veřejných projektů v hodnotě 150 mld. USD. Manévrovací prostor nového vedení, které v zemi nastoupilo letos, je podle Mowata omezený. Kvůli obavám z růstu inflace má podle analytiků svázané ruce i centrální banka, jež dosud ekonomiku podporovala monetární (a úvěrovou) expanzí.

V Goldman Sachs přesto zůstávají optimisty. Hlavní akciový stratég pro Čínu Helen Zhuová sice zatím nevidí žádné pozitivní katalyzátory pro nejbližší budoucnost, zachovává ale prognózu, podle níž by čínský trh měl letos přinést dvouciferné výnosy. Tahounem růstu mají být zlepšující se výsledky korporátního sektoru. Banka počítá s 13% růstem zisků a vyššími maržemi. „To by mělo stačit, abychom se ve zbytku roku dostali na námi prognózované dvouciferné výnosy,“ tvrdí Zhuová.

Šanghajský index se poprvé nad hranici 2000 bodů podíval před dvanácti lety a maxima dosáhl v říjnu roku 2007 na víc než 6000 bodech. Poptávku po akciích poháněl hospodářský růst, který v průměru přesahoval 10 % ročně, a také primární úpisy velkých jmen jako Industrial & Commercial Bank of China, PetroChina či Agricultural Bank of China.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university