Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co ekonomická velmoc, to paradox

Co ekonomická velmoc, to paradox

22.03.2013 18:42

Jak to letos zatím vypadá s globálním trojúhelníkem USA – eurozóna – Čína? Začněme od toho nejhoršího, tedy eurozóny. Média jsou plná Kypru, z praktického hlediska nás zajímavá hlavně to, jak velký „nákazotvorný“ efekt tato země potenciálně má. Odpověď v každém negativním scénáři závisí hlavně na tom, jak by se zachovala ECB a také vedení eurozóny. Tj. jak by zaštítily zbytek eurozóny od toho, aby se bouře ve sklenici vody různými kanály přeměnila na bouři v evropském rybníku. Z centra pozornosti se kvůli Kypru dostala neprávem Itálie, kde se rozhoduje o další politicko-ekonomické strategii. Zde již tradičně hovoříme o plnohodnotné nákazové hrozbě. Ale tu největší hrozbu možná představuje mediálně nejvíce upozaďovaná Francie, která balancuje na hraně zachraňující a zachraňované země eurozóny. Pokud by se definitivně přehoupla do druhé skupiny, celá situace se od základu mění.

V reálné ekonomice eurozóny se dá letos v nejlepším případě asi čekat černá nula, poslední vývoj v Německu ukazuje, že úvahy o jeho odtržení mohou být skutečně opět nemístné (viz „Koruna začne posilovat, naše ekonomika růst a Německo se odtrhne“). Pohyb HDP hlavních ekonomik a projekce shrnuje následující graf od Danske Bank: 
 
sous1  

Čína se stále pohybuje ve stejném mustru: Snaha o udržení růstu na přijatelných úrovních a zároveň snaha o posun k novému ekonomickému modelu. Obecně se nyní očekává, že tento rok bude z hlediska prvního bodu úspěšný, i když první čtvrtletí nemusí být tak silné. Co se týče druhého bodu, ale stále hovoříme spíše o tom, co by se mělo stát, než o tom, co se děje. Příčinou je z velké části to, že nutná podpora domácí poptávky do značné míry vylučuje použití dosavadních metod stimulace růstu (nízké mzdy, nízké sazby, podhodnocený kurz). O tom, že z hlediska systémového již asi Čína naráží na své hranice ani nemluvě.

Poměrně optimistický výhled ukazují další projekce od DB. Pokud se ale tato čísla naplní, budou z velké části jen dalším krokem k hranici, který současný model má. Eurozóna je (právem) kritizovaná za to, že nevyužívá přestávek v sérii minikrizí k tomu, aby učinila zásadní kroky. Myslím, že pokud bychom měřili stejným metrem Číně, nebyla by na tom eurozóna možná tak zle. 
 
sous2 

Rozdělení globální ekonomiky na výše zmíněný trojúhelník je ale v současné době možná příliš velkým zjednodušením a důvodem je Japonsko. To se podle očekávání dostalo do popředí pozornosti kvůli obratu v jeho ekonomické politice. Ten by mu letos mohl přinést znatelné zlepšení růstu. Podle DB ale příští rok přijde významné fiskální utažení, které by ekonomiku mohlo dokonce poslat znovu do recese. Pokud BoJ skutečně podrží uvolněné otěže, tak bych Japonsko příštího roku rámcově přirovnal k Velké Británii současnosti. Důvodem je kombinace fiskálního utahování a velmi uvolněné monetární politiky. Ve Velké Británii s touto kombinací zatím velké úspěchy neslaví. Rozdíl by byl asi hlavně v tom, že japonská reakce na slabší měnu by byla mnohem silnější než ta britská.

To nejlepší (snad) nakonec. V USA se objevují reálné náznaky toho, že soukromý sektor dokáže více než vyvážit fiskální brzdu. Pomůže mu v tom zejména obrat na trhu nemovitostí a zlepšující se zaměstnanost. Opět projekce růstu od DB: 
 
sous3 

Pokaždé, když se v minulých letech situace v americké ekonomice zhoršila, spekulovalo se o tom, jak pomůže Fed (někdy až absurdně stylem „čím hůře, tím lépe“). Nyní za tento mechanismus budeme platit tím, že každé zlepšení situace budou doprovázet spekulace o exitu Fedu (někdy opět absurdně ve stylu „čím lépe, tím hůře“). Do určité míra je ale tato opatrnost přínosná, protože je lepší pomalý růst trhu spolu se zlepšujícím se fundamentem, než návaly euforie prokládané panikou.

Považuji za nepravděpodobné, že Fed nakonec necitlivým postupem zboří to, co se již delší dobu snaží vzkřísit. Z hlediska možného negativního vývoje je tak spíše namístě poukázat na to, že zrcadlově k Číně by svůj „byznys model“ měly změnit i Spojené státy. Současné oživení tažené z velké části spotřebou (obratem v míře úspor) posunem k novému modelu není. Radost z toho, že (možná/ končí období oddlužování je tak radostí z toho, že se US spotřebitelé mohou znovu zadlužovat. V podstatě co ekonomická velmoc, to paradox. 

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.