Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Nejsem neomylný, inflace leží příliš nízko a baltský úspěch je iluzí

Krugman: Nejsem neomylný, inflace leží příliš nízko a baltský úspěch je iluzí

07.05.2013 7:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Příliš nízká inflace ve Spojených státech amerických, údajný úspěch baltských ekonomik při uplatňování politiky razantního utahování a vlastní „neomylnost“, to jsou některá z témat, kterým se věnuje Paul Krugman ve svých posledních příspěvcích pro NYTimes a na svém blogu.
 
Příliš nízká inflace a trvalý neúspěch

V roce 2009 vlivný ekonom Allan Meltzer varoval, že se Spojené státy již brzy stanou „národem inflace“. V roce 2010 naléhala OECD na Fed, aby zvýšil sazby a zažehnal tak inflační rizika. V roce 2011 zase republikán Paul Ryan spolu s inflačním varováním kritizoval snižování hodnoty dolaru. A dnes se nacházíme v situaci, kdy se i Fed obává inflace. Důvodem je ale to, že leží příliš nízko. Od začátku nám mělo být jasné, že finanční krize posunula ekonomiku do pasti likvidity, kdy lidé hromadí hotovost. Spojené státy v této pasti strávily většinu 30. let, Japonsko se v ní pohybuje od poloviny 90. let. V podobné situaci neplatí tradiční ekonomické zákony. Nedochází například k tomu, že by vyšší rozpočtové deficity zvyšovaly sazby, tištění peněz nevyvolává inflaci a omezení vládních výdajů má destruktivní efekt na zaměstnanost.

V současné době se inflace podle oblíbeného ukazatele Fedu pohybuje mírně nad 1 %, což je nebezpečně nízko. Proč? Protože takový stav omezuje půjčky a výdaje a motivuje naopak k hromadění hotovosti. Naším největším problémem je nedostatek poptávky, klesající inflace ho pak jen zhoršuje. K tomu ztěžuje splácení dluhů. Navíc si můžeme všimnout, že se ekonomika začíná točit v negativní spirále. Její slabost snižuje inflaci, a ta ještě více snižuje aktivitu.

Lidé, kteří sami sebe považují za velmi moudré, hovoří o tom, že bychom se měli zaměřit na stimulaci dlouhodobého růstu, krátkodobé problémy podle nich nejsou důležité. Pravda je ale taková, že pokud se jim nebudeme věnovat, naše dlouhodobé problémy se stanou chronické. Dlouhodobá vysoká nezaměstnanost vytváří permanentně třídu nezaměstnaných Američanů. A s příliš nízkou inflací je to podobné v tom, že kvůli ní hrozí dlouhodobé problémy. Nejsme schopni reagovat na současné ekonomické výzvy a tím se odsuzujeme k dlouhodobému či dokonce trvalému neúspěchu. 
 
Baltská iluze

Martin Wolf ve Financial Times velmi dobře rozebírá pokusy o prezentaci baltských zemí jako příkladu úspěšné politiky utahování. Poukazuje na to, že jejich produkt leží stále hluboko pod maximy dosaženými před krizí, nezaměstnanost se naopak nachází velmi vysoko, a to i přes velkou emigraci. Wolf navíc zmiňuje, že tyto země měly svou situaci lehčí o to, že jde o malé ekonomiky, které konvergují k západním zemím a bylo tak relativně lehké dosáhnout růstu exportů. Já bych k tomu rád dodal ještě jeden bod, který se týká výše dosaženého produktu.

Ti, kteří považují baltské země za úspěch, obvykle nevěnují tolik pozornosti relativně vysoké nezaměstnanosti a nízké aktivitě, protože předkrizová maxima podle nich zvedla aktivitu na bublinové úrovně. Nedá se tedy čekat, že by se na ně nyní vrátily zpět. Podle mého názoru ale nechápou, že podobné argumenty jsou dosti problematické. Předně není zdaleka jasné, jak moc bublina zvyšuje aktivitu a zaměstnanost. Víme, že se ekonomika může pohybovat hluboko pod svou kapacitou, opačná pozice je ale problematická. Je naopak běžné, že dlouhodobý trend určíme na základě dosažených vrcholů s tím, že ty jsou si mnohem více podobné než dosažená dna. Pokud je během nich dosaženo „přezaměstnanosti“, nemůže jít o něco zásadního. V souvislosti s Lotyšskem navíc slyšíme, že na jednu stranu úspory zafungovaly v prostředí hluboce utlumené ekonomiky, na stranu druhou byla ale ekonomická aktivita před krizí příliš vysoko. Tyto dva argumenty ovšem nelze skloubit, protože buď platí jeden, nebo druhý. Nelze tvrdit, že úspory Lotyšsku pomohly i ve stavu hlubokého útlumu a zároveň říkat, že předchozí boom byla iluze. 
 
Nejsem neomylný...

Někdy jsem kritizován s tím, že musím být nečestný. Mám totiž vždy pravdu, zatímco moji názoroví odpůrci se vždy mýlí. Pravděpodobně si tak vybírám pouze fakta, která se mi hodí, nebo používám nějaký jiný trik. Mohu si ale dovolit poukázat na to, že existuje i jiná možnost?

Skutečně si vybírám. Předmětem výběru však nejsou data a fakta, ale problémy, o kterých píšu. V současné době je nejdůležitějším tématem to, že se nám nedaří řádně reagovat na ekonomickou pohromu, ve které se nalézáme. Zaměřuji se proto na doktríny a do určité míry i lidi, kteří jsou za tento vývoj zodpovědní. Znovu a znovu se pak jasně ukazuje, že jejich argumenty neodpovídají ani základní logice a datům, nebo se řídí špatnými historickými analogiemi. Nejsem chytřejší než ostatní. Antikeynesiánská pozice je ale ve své podstatě politická. Její motivací je nenávist k aktivní vládní politice. A příliš mnoho lidí odmítá uvěřit tomu, že se nacházíme v hluboké krizi. Nejde tedy o tom, že bych byl neomylný. Moji odpůrci jen mají velmi silnou touhu se neustále mýlit. 

 
(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Čtěte více:

Soros: Německá volba
09.04.2013 18:20
Krize eura už Evropskou unii proměnila z dobrovolného svazku rovnopráv...
Krugman: Deprese kvůli euru a deprese kvůli Excelu
23.04.2013 18:13
Kdy všichni uznají, že euro je chyba? Odpověď samozřejmě zní, že nikd...
Baltské státy šíleným modelem pro Evropu
03.05.2013 7:58
Představa, že utrpení je dobré pro duši i ekonomiku, je široce rozšíře...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů