Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcionářský výbor KIT digital doporučil odmítnout Heilandův plán restrukturalizace. Proti i čeští akcionáři

Akcionářský výbor KIT digital doporučil odmítnout Heilandův plán restrukturalizace. Proti i čeští akcionáři

11.07.2013 15:44
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nekonečná sága prvního a nadlouho možná i posledního technologického titulu kotovaného na pražské burze pokračuje další událostí. Akcionářský výbor společnosti KIT digital, která se již několik měsíců nachází v bankrotovém řízení před americkým soudem v rámci kapitoly 11, v úterý vydal negativní stanovisko k restrukturalizačnímu plánu skupiny tří nejvýznamnějších akcionářů KITu v čele s výkonným ředitelem Peterem Heilandem, o němž teď mají hlasovat zainteresované strany.

Plán, jenž byl v průběhu komplikovaného soudního řízení několikrát změněn a doplněn, takže se v něm teď orientuje jen několik zocelených harcovníků ochotných po nocích louskat stovky stránek právnických dokumentů, podle akcionářského výboru nemusí poskytnout majitelům akcií a dalších finančních instrumentů s potenciálním vlastnickým podílem v KITu nejvyšší a nejlepší možnou hodnotu, a to hned z několika důvodů. Tím nejzávažnějším má být skutečnost, že plán „nevýhodně zachází s akcionáři stojícími mimo skupinu akcionářů, která ho sponzoruje.“ Jinými slovy, Heiland a firmy kolem něj získají po provedení plánu ze svého podílu neúměrně víc než ostatní akcionáři.

Ve výsledku výbor doporučuje všem akcionářům v právě probíhajícím hlasování v rozeslaných formulářích zaškrtnout políčko vyjadřující nesouhlas s Heilandovým plánem. Dále tvrdí, že zamítavé stanovisko by mělo pravděpodobně vést k podání lepší nabídky na řešení situace zbankrotované firmy, o jejíž majetek předtím údajně projevilo zájem několik společností. Probíhající hlasování má skončit za týden - ve čtvrtek 18. července. Aby byl plán přijat, musí se pro něj vyslovit všechny třídy zainteresovaných stran.

Zamítavé stanovisko výboru není zas tak překvapující. Jeho právní zástupce si už dříve v průběhu řízení stěžoval na to, že není splněna základní podmínka pro to, aby mohl být reorganizační plán posouzen: adekvátnost poskytnutých informací, zejména ohledně důsledků restrukturalizace pro držitele akcií KITu a držitele nároků na akcie KITu. Managementem předložené dokumenty prý nedostatečně popisovaly, proč je jedna skupina účastníků řízení zařazena do jedné třídy zainteresovaných stran a jiná skupina spadá do druhé. KIT poté vydal dokumenty zpřesňující průběh restrukturalizace a doplněné o několik čísel o výnosnosti a odhadované hodnotě akcií od analytiků Deutsche Bank (33,44 EUR, 0,95%), kteří plán vypracovali.

Stížnosti měli i věřitelé, akcionáři a jiné firmy, které s KITem předtím uzavřely nejrůznější obchodní dohody. Managementu společnosti se nakonec podařilo několik sporů urovnat (například s bývalým ředitelem Isazou Tuzmanem či se skupinou akcionářů stěžujících si na podvodné účetní praktiky).

Jak nakonec Heilandův plán vypadá a co z něj vyplývá pro drobné akcionáře, kterých v Česku zbylo několik stovek?

Trojice největších akcionářů (Prescott Group Capital Management LLC, JEC Capital Partners LLC a Stichting Bewaarder Ratio Capital Partners), kterým dohromady patří necelých 20 % akcií KITu, se rozhodla společnost, sužovanou žalobami a následky předchozí bujaré akviziční politiky, kapitálově podpořit, uhradit část dosavadních zajištěných i nezajištěných závazků a vydělávající zdravé jádro vyčlenit do nové entity pojmenované Piksel.

Piksel bude zahrnovat dceřiné společnosti Ioko 365, Polymedia, Kewego a Multicast/KDA, které nyní KIT 100% ovládá a jejichž chod soudním řízením ovlivněn nebyl. Dceřiná společnost Megahertz, s níž se dříve počítalo, v reorganizované společnosti nebude. Nedávno zveřejněná prognóza finančních výsledků Pikselu za letošní rok, která počítá s tržbami 120 mil. USD a čistým ziskem 2,4 mil. USD, staví na předpokladu, že zdravé dcery KITu vydělávají od začátku roku na sebe a nezatěžují je dluhy matky. Ty budou uhrazeny z finanční injekce 25 mil. USD, kterou KITu poskytnou tři největší akcionáři. Další 3 miliony od nich společnost dostane na pokrytí výdajů spojených s bankrotovým řízením. Tyto 3 miliony už KIT díky rozhodnutí soudu může čerpat. Výměnou za peníze trojice zachránců obdrží 100% balík v nově vzniklém Pikselu, přičemž stávajícím akcionářům i věřitelům KITu nabízí účast v Pikselu prostřednictvím warrantů emitovaných ke každé akcii KITu či poměrově k uznaným závazkům. Podle zájmu investorů potom trio přizpůsobí svou majetkovou účast v Pikselu. Velkou otázkou ovšem zůstává, jako budou podíly stávajících akcionářů nakonec naředěny dodatečnými emisemi pro další zainteresované strany.

Odtud dál to začíná být nefalšovaná korporátní alchymie. Aktualizovaná verze plánu počítá s tím, že cena využití warrantu, a tedy i získání jedné akcie Pikselu, bude 0,205 USD. Za stejnou cenu bude akcie Pikselu nakupovat i trojka zachránců. Z analýzy investorského sdružení českých akcionářů KIT digital Acitve Investors plyne, že pokud soud uzná nároky všech žalujících stran (v hodnotě 40 mil. USD), bude ředicí efekt nově vydaných akcií obrovský a stávajícím akcionářům KITu (krom Heilandovy skupiny) zbude v Pikselu i při maximální účasti jen 26,94 %. V nejhorším možném scénáři má být vydáno zhruba 240 mil. akcií Pikselu, přičemž hodnotu jedné analýza odhaduje na 0,38 USD za kus. Sdružení doporučuje plán taktéž odmítnout.

Finanční prognóza, kterou management KITu předložil jako doplněk k restrukturalizačnímu plánu představenému 8. května, v příštím roce počítá se 4% růstem tržeb na 130 mil. USD a téměř se zdvojnásobením zisku na 4,3 mil. USD. KIT digital za celou svou existenci nikdy v zisku nebyl. Podle předběžné rozvahy by celková aktiva Pikselu by měla činit 96,5 mil. USD, z čehož na hotovost a hotovostní ekvivalenty připadne 11 mil. USD.

Problémy KITu vypluly napovrch 19. listopadu 2012, když ohlásila, že auditní výbor odhalil možné nesrovnalosti v účetnictví, které mohly zkreslit dříve publikované výsledky firmy za roky 2009 až 2011 a možná i ty za 1Q a 2Q 2012. Firma pak odsunula oznámení výsledků za 3Q12, zahájila jednání s věřiteli a začala rozprodávat majetek a hledat nové zdroje kapitálu. Obchodování akcií KIT digital skončilo na americké burze Nasdaq k 21. prosinci 2012 a pražská burza ve stejný den také ukončila obchodování titulu v segmentu START. Titul se téhož dne přesunul na mimoburzovní trh OTC Pink Sheets, kde se obchoduje dodnes.

 
(Zdroje: KIT, KIT digital Active Investors, Bloomberg)


Čtěte více:

KIT digital žádá úřady o bankrotovou ochranu. Dluží asi 12,5 milionu dolarů
26.04.2013 13:07
Americká technologická společnost KIT digital (0,30 USD, 11,11%) požád...
KIT digital po restrukturalizaci letos počítá se ziskem 2,4 mil. USD a tržbami 120 mil. USD. Heiland zůstane CEO
13.05.2013 15:29
Společnost KIT digital, která se donedávna obchodovala na pražské burz...
Heiland (KIT digital) pro Patria.cz: Schválení reorganizace čekám do několika týdnů. V Pikselu získáme nejméně 44,6 %
30.05.2013 18:31
Společnost KIT digital se víc než dva roky obchodovala na pražské burz...
Češi získali zástupce v Akcionářském výboru KIT digital. Mohou ovlivnit bankrotové řízení
05.06.2013 10:04
Americký úřad pro zplnomocňování v pátek 31. 5. 2013 jmenoval pět člen...
KIT digital mění plán reorganizace: warranty budou stát 0,205 USD, z věřitelů se stanou akcionáři
05.06.2013 15:57
Společnost KIT digital (0,42 USD, -4,55%), která od dubna prochází ban...
KIT digital - Proti reorganizačnímu plánu se zvedá široká opozice
07.06.2013 17:16
Plán reorganizace společnosti KIT digital (0,44 USD, -1,12%), v jehož ...

Váš názor
  •  
    12.07.2013 9:13

    účetnictví KITD je tajné, plán není nijak přehledný. Nikdo nic neví. Můj dojem je, že si tam někdo hřeje vlastní polévku a tiše tuneluje firmu. Pokud má dobré úmysly, proč akcionáři nic neví ? Při obratech 40 milionů ročně, musí být dluhy už dávno zaplaceny.
    Jezdec.
  • Homework not done
    12.07.2013 3:49

    http://blog.streamingmedia.com/tag/kit-digital..................................... není třeba přidávat pro naštvané akcionáře KDI více než co říká Dan Rayburn: When KIT’s stock was high, I would get lots of emails from investors telling me how stupid I was not to like KIT, why it was worth more than Brightcove’s market cap and many were angry at me for not wanting to believe the hype. Some even started to get hostile and threatening with me when I first started pointing out problems with KIT, back in 2008, in a back-and-forth exchange I had with Kaleil Isaza Tuzman in the comments section of this Gigaom post. While some investors probably think I like what happened to KIT, I don’t. Nothing good comes from having a company in our industry that makes others look bad, that makes people lose their money or that doesn’t deliver what was promised to customers. ********But the problem is, those investors didn’t do their homework. They didn’t talk to KIT customers, didn’t get demos of KIT’s products, didn’t ask the right questions or check the facts.******************
    db
  •  
    11.07.2013 23:12

    V článku je napsáno, že akcionáři dostanou příležitost směnit akcie kitu za akcie pikselu za stejnou částku za akcii, jako skupina sponzorů, tedy 0,205 dolaru. Tak nějak z toho nechápu, proč bych měl plán odmítnout. Z článku vyplývá, že podmínky budou pro všechny akcionáře stejné. Naředění podílu není sice věc vítaná, ale jak jinak uhradit závazky kitd?
    LB
    • no jasně
      12.07.2013 1:58

      ...navíc soudní warranty budou mít oproti regulerním warrantům pevnou hodnotu, takže kreditoři budou přispívat na warranty akcionářům a ve výsledku budou spíš pod 0,15. Tohle malý děcko neber vážně, každej se musí nějak živit, on akorát ještě nepochopil, že jeho cesta k úspěchu nevede...
      db
      • Re: no jasně
        12.07.2013 3:07

        Ještě jsem si vzpomněl na takový ty argumenty typu, Heiland si zaslouží dostat polovinu té firmy i když si ji nekoupil proto, protože ji přece zachránil. No jo, ale to je přece jeho práce generálního ředitele a pobírá za ní plat. Jediné štěstí je, že to vypadá, že KITD má snad poprvé ve své historii v pozici ředitele někoho, kdo tu firmu nehodlá vytunelovat. To mu ale nedává automaticky právo, aby v té firmě vlastnil majoritní podíl, pokud si ho nekoupí od ostatních akcionářů. To je myslím ten pravý důvod, proč bude řada akcionářů hlasovat proti plánu. Cena warrantů je podružná.
        LB
        • ale tak to přece není
          12.07.2013 3:21

          ...práce tenisty je hrát tenis...ale Džoujker, Andy, Fedex a Rafa se s ostaními taky nedělí fiftyfifty.....
          db
        •  
          12.07.2013 3:18

          k tomu jenom jedno: jsem alergický na místní akcionářský komunismus....mamlasové hoděj kuličkou a pak chtěj vždy profit za svůj hod...je to ale zároveň legrační a přináší to hodně zábavy...))
          db
      • Re: no jasně
        12.07.2013 3:00

        Na druhou stranu, ty jsi tu tleskal za plán už když byla cena warrantu stanovená na 0,41, takže taky nejsi ten, kdo by akcionářům dokázal poradit tu nejlepší variantu. Dokonce jsi tvrdil, že s plánem již hýbat nelze a že mě omlouvá pouze moje neznalost zákonů v US, načež byla cena warrantů snížena. Otázkou nyní tedy je, zda je možné akcionářům nabídnout ještě lepší podmínky, nebo zda jsme již obdrželi ty nejlepší a plán je férový. Obrázek si bude muset každý udělat sám. Já si myslím, že jsme si zatím moc nepomohli a spíše bych uvítal menší naředění, než nižší cenu warrantů.
        LB
        • LB
          12.07.2013 3:15

          no jasně o tom jsem psal na diskusi kitd - ano díky kohortě idiotů jsme odsouzeni k vyššímu naředění za slevu na warrantech, bohužel ta nevyrovná naředění, možná s vyjímkami se super nákupkou /omlouvám se ;)/....ale už to brzo skončí, nicméně Výbory nám to hodně pokazily vůči původnímu Plánu...inu brouci pytlíci...
          db
      • Re: no jasně
        12.07.2013 2:02

        ..jo asi jo, vypadá, že ještě neměl ženskou a studoval sociální vědy.
        db
        • Neblbni Alois
          12.07.2013 2:05

          ...Vašek je dobrej kluk, není to žádnej blbej heterák...
          db
  • Elementární neznalost
    11.07.2013 16:16

    ...pan Trejbal píše: "Aby byl plán přijat, musí se pro něj vyslovit všechny třídy zainteresovaných stran." ...buď totální neznalost amerického bankrotového práva nebo manipulativní lež. Napadá mě, že napíšu kuchařku, sice umím uvařit akorát čaj, vajíčka a špagety...ale furt jsem na tom relativně líp než pan Trejbal vě věcech znalosti toho o čem píše...a vida pro Patrii je to dobrý, tak proč by se nemohla prodávat moje kuchařka ?? :-)
    db
  • pan Trejbal je spolu s B. Pytlíkem
    11.07.2013 15:59

    ... je snaživý elév v manipulativních titulcích a názorech, které mohou připomenout Rudé Právo. Tak já například hlasoval PRO a minimálně pět dalších akcionářů s počtem akcií > 100 tis. také. Ale je to legrace. :-)
    db
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university