Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lízal (ČNB): V ekonomice jsou volné kapacity, potřebuje další uvolnění měnových podmínek

Lízal (ČNB): V ekonomice jsou volné kapacity, potřebuje další uvolnění měnových podmínek

02.09.2013 10:08, aktualizováno: 2.9. 13:34

Aktualizováno

Devizové intervence ČNB přímo na trhu by česká ekonomika potřebovala a předpokládaný vývoj inflace je jedním z argumentů pro. Prohlásil to v rozhovoru pro deník E15 člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal. Na radost z vývoje HDP je podle něho ještě brzy a koruna je nyní nadhodnocená.

Lízal se domnívá, že je potřeba uvolnění měnových podmínek přes kurz. „V ekonomice jsou volné kapacity, takže i když přijde růst, stejně bude s největší pravděpodobností neinflační. Nebude tlak na ceny,“ vysvětluje v rozhovoru pro deník E15.

ČNB drží sazby na historickém i technickém minimu 0,05 procenta už od loňského listopadu a nechala se opakovaně slyšet, že sazby budou drženy na technické nule v delším horizontu, a to až do doby, dokud nedojde k výraznému nárůstu inflačních tlaků.

Riziko podstřelovaná inflačního cíle

Překotný růst cen české ekonomice podle posledních dat nehrozí. V červenci byla inflace jen na úrovni 1,4 procenta. „Podstřelování inflačního cíle může být problém. Souvisí to s tím, že v ekonomice nejsou inflační tlaky. Mandát přitom je, abychom měli nízkou stabilní inflaci, cíl jsou dvě procenta. Vyvstává potřeba dále uvolnit měnové podmínky,“ prohlásil člen bankovní rady ČNB.

ČNB již od podzimu opakuje, že dalším nástrojem pro případné uvolnění měnové politiky mohou být intervence za účelem oslabení kurzu koruny. „Nakupovali bychom cizí měny a prodávali koruny. Realita na trhu je, že nejvýznamnější měnový pár je euro vůči koruně, a to je třeba respektovat. Šlo by o mix měn,“ uvedl Lízal s tím, že všechny možnosti jsou otevřené. 

Zápis ze srpnového jednání bankovní rady ČNB ukázal názorové rozpory. Několik členů bankovní rady se postavilo za okamžité intervence na koruně, několik je ale také označilo za možný destabilizující prvek pro domácí ekonomiku.

Podle dnes vydaného průzkumu trhu ČNB analytici prozatím nevnímají výrazné deflační tlaky, a proto prakticky všichni očekávají, že devizové intervence nebudou zahájeny ani po zářijovém zasedání bankovní rady.

 HDP ve 2Q není potvrzením obratu

Předběžné údaje o HDP v polovině srpna ukázaly, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 0,7 procenta. Překonala tak tržní odhad na úrovni 0,4 procenta. Recese, která trvala předchozích šest čtvrtletí, tak skončila. V meziročním srovnání česká ekonomika dál klesala. HDP se snížil o 1,2 procenta po poklesu o 2,4 procenta v prvním čtvrtletí. Konsensus pro meziroční změnu byl -1,6 procenta. Rozhodující příspěvek k růstu přišel ze strany zahraničního obchodu.

Podle Lubomíra Lízala ale nejsou první čísla statistiků důvodem k bezmezné radosti. „Spíše bych to vnímal jen jako dobrý signál, ne jako jednoznačné potvrzení toho, že se situace otočila,“ uvedl člen bankovní rady a připomněl, že srovnávací závadu ovlivnil fakt, že v prvním čtvrtletí byl propad naopak větší než očekávaný.

Důležité bude podle něho sledovat především vývoj na západ od našich hranic. „Protože jsme malá a hodně otevřená ekonomika, musíme se více bavit o tom, jak to vypadá v Evropě. Protože impulz k růstu přijde spíše zvnějšku než zevnitř, koneckonců tak tomu bylo vždycky, i samotná finanční krize se k nám dostala přes reálnou ekonomiku,“ uvedl Lízal.

Koruna se dnes ráno pohybuje mírně pod hladinou 25,70 CZK/EUR, což je víceméně v souladu s poslední prognózou ČNB. Lízal nicméně upozornil, že prognóza ČNB současně předpokládá nižší úrokové sazby, než jsou v současnosti. „To o současné hladině kurzu říká, že je nadhodnocený,“ varoval člen bankovní rady.

Dle dnes vydaného průzkumu ČNB analytici předpokládají, že koruna do poloviny září lehce oslabí a vrátí se k 25,91 CZK/EUR. V průběhu následujícího roku má postupně posílit na 25,31 CZK/EUR.

(Zdroj: E15, Reuters, ČNB, ČSÚ)


Čtěte více:

MMF zhoršil výhled pro českou ekonomiku. Efektivně vidí intervence, radí brzdit úspory (+komentář)
02.08.2013 15:21
Českou ekonomiku čeká ještě v letošním roce pokles HDP o 0,4 procenta...
ČNB: Část bankovní rady pro okamžité intervence, část se bojí destabilizace ekonomiky
09.08.2013 9:35
Několik členů bankovní rady ČNB se na měnovém jednání 1. srpna postavi...
Česká ekonomika ve druhém kvartále předvedla slušný start z recese
14.08.2013 9:16
Předběžné údaje o HDP ukázaly, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí ...

Váš názor
  • Konečně jeden z odvážných
    02.09.2013 10:27

    Zvýšení poptávky skutečně naše ekonomika potřebuje. Nemyslí se to tak, že potřebujeme inflaci, ale zvýšení poptávky. A ta působí inflačně. Ale větší poptávka znamená, že víc lidí dostane práci a to je ten cíl. Aspoň jeden z ČNB, který tohle vidí.
    PaPe3814
  •  
    02.09.2013 10:15

    pan Lizal je nejak vylizanej.....at se podiva co stoji potraviny, jak za poslednich 5 let zdrazily....kdyz k tomu pripoctes kvalitu potravin jak sla dolu, tak nemej strach z podstrelenu inflacniho cile.....
    abc
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data