Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Libyjský ropný sektor ochromen stávkami a chaosem. V zemi propukla válka gangů

Libyjský ropný sektor ochromen stávkami a chaosem. V zemi propukla válka gangů

09.09.2013 18:50
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Politická krize, stávková vlna a neutěšená bezpečnostní situace v Libyi ochromila nejdůležitější sektor ekonomiky. Země, která se v roce 2011 v krvavé občanské válce zbavila diktátora Muammara Kaddáfího, je smýkaná vírem kmenových rivalit, nespokojenosti s hospodářskými poměry a rozporů paramilitárních bojůvek. Podlé státní těžařské společnosti vývoz ropy téměř ustal, těžba se propadla na 10 % předválečné úrovně. Ztráty jdou do miliard dolarů.

Ještě v srpnu Libye vyvážela alespoň 300 tisíc barelů denně, nyní byl export klíčové suroviny kvůli stávkám v přístavních terminálech zcela přerušen. V hlavním městě Tripolisu v posledních dnech často neteče voda, výpadky elektřiny dosahují zhruba 4 hodin denně.

Začátkem minulého týdne se zastavily suchozemské vrty a celková produkce se propadla na 130 tisíc barelů denně. Po několika dnech se stav jen mírně zlepšil a produkce vzrostla na 150 tisíc barelů denně, což odpovídá desetině úrovně před občanskou válkou, kdy země vyvážela 1,2 mil. barelů za den. Během války těžba rapidně klesla, avšak už několik měsíců po Kaddáfího smrti se podařilo poničenou infrastrukturu opravit a těžbu rychle obnovit. V lednu činila produkce 1,4 mil. barelů za den.

Premiér Ali Zidan se s chaosem vypořádává těžce. K dispozici má nezkušený policejní sbor a neprofesionální armádu, které po osmiměsíční občanské válce zatím nebyly schopny plně převzít bezpečnost ve státě do svých rukou. Pokusy o sjednocení, obnovení základních služeb a zavedení vlády zákona zatím příliš úspěšné nejsou. Při nájezdu militantů loni v Benghází zahynul americký velvyslanec v zemi.

V pátek k Zidanově rezignaci kvůli „neschopnosti“ vyzval nejvyšší libyjský duchovní muftí al-Sádik al-Ghirjání. Premiér čelí ostré kritice i ze strany Muslimského bratrstva, které v parlamentu požaduje vyšetřování jeho činnosti, což by mohlo vést k vyslovení nedůvěry. Islamisté Zidana obviňuji z toho, že ze státní kasy platí tisíce polovojenských jednotek, které však k pořádku nijak nepřispívají a často podnikají akce na vlastní pěst. Bratrstvu se také nelíbila premiérova nedávná návštěva v Egyptě, kde byl před měsícem při vojenském převratu svržen legitimně zvolený prezident z tamní pobočky Muslimského bratrstva.

Ozbrojené bojůvky ovládly a uzavřely vrty a ropovody na západě země, které slouží převážně pro domácí spotřebu. Na východě protesty a stávky paralyzovaly exportní terminály. Krom vyvážení ropy je nemožné dovážet topný olej do elektráren. Pracovníci ropných zařízení a terminálů požadují vyšší mzdy a lepší zbraně proti kriminálním gangům, které ropu kradou a pak prodávají na černém trhu. Někdy se dokonce s nabídkami obrací na nadnárodní koncerny. Federalisté zase od Tripolisu chtějí větší samostatnost pro východní část země – Kyrenaiku. Podle centrální banky stávající stav ekonomiku po několika měsících zruinuje a stát nebude mít ani na vyplácení mezd.

Voda v Tripolisu neteče kvůli kmenu Megraha, který od elektřiny odpojil pumpy čerpající ji do města z jihu země. Kmen se tak mstí za únos své členky Anoud el-Senoussi, dcery šéfa Kaddáfího tajných služeb, který byl po občanské válce uvězněn.

Analytici podotýkají, že s podobnými, i když menšími problémy se potýká řada jiných zemí na Blízkém východě, které byly zasaženy revoluční vlnou Arabského jara či vnějšími ozbrojenými zásahy a občanskými válkami. Potíže s dalším navyšováním produkce má po velmi slibném startu například Irák. Všeobecně jsou na vině slabé státní instituce a nedostatek konsensu mezi vládnoucími elitami.

(Zdroje: AP, Al Monitor, Bloomberg)


Váš názor
  • viva Kádáfí
    10.09.2013 8:44

    Soudruhzi z EU a soudruhu Obamo, vůdce , který byl schopný udržet pořádek jste úspěšně pomohli zlikvidovat. bude třeba rychle najít nového Kádáfího , poslat mu na pomoc armádu , aby tu zvěř s kalašnikama na džípech vrátil zase do práce . Možná v Bruselu vymyslí alt . a prosadí přijetí Libie do pobočky EUrozóny-AFRO a poskytne jí podporu typu Řecko. Připadné odstraněni Asada bude mít stejný dopad. Za krátký čas bude hledán nový Asad. To je tak , když si politici myslí , že tyto země mohou mít demokratický režim amerického typu . Nejsem si jist , jestli by soudruh Obama dopustil , kdyby na území USA cizí mocnost podporovala vzbouřence proti režimu. Holt se stále více potvrzuje , že monarchie je mnohdy nutná.
    karel V
    • Re: viva Kádáfí
      10.09.2013 17:06

      S Karlem celkem souhlasím. V Lybii se žilo dobře až do tý doby, než si Francie usmyslila, že Kaddafího musí za to, že s ní nepodepsal nevýhodnou obchodní smlouvu svrhnout. Sadam Husajn měl v Iráku taky pořádek, i přes embargo vše dobře fungovalo, bylo tam bezpečno a lacino. Teď by USA zas chtěly vyrobit totální chaos v Sýrii, ovšem jak známo, nechaly by si za to zaplatit od Saudský Arábie a dalších států v zálivu, jež z nějakýho důvodu Asada nenávidí.
      Ricochet
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů