Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brusel zkoumá daňové zvýhodnění nadnárodních koncernů v Irsku, Lucembursku a Nizozemí

Brusel zkoumá daňové zvýhodnění nadnárodních koncernů v Irsku, Lucembursku a Nizozemí

12.09.2013 13:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropská komise zkoumá daňovou politiku Nizozemska, Irska a Lucemburska vůči nadnárodním korporacím. Zvýhodnění poskytovaná pro vybrané giganty ve snaze přilákat zahraniční investice by se mohla stát předmětem formálního vyšetřování.

Podle informovaných zdrojů deníku Financial TImes si Brusel od trojice podezřívaných zemí vyžádal informace k daňovému systému a k dohodám o úlevách uzavřených s konkrétními firmami, mezi něž patří výrobce mobilů a tabletů Apple či kavárenský řetězec Starbucks.

Evropská unie tak možná otevře další frontu v celosvětovém boji proti daňovým únikům, a to skrze regulaci státní pomoci. Ta zakazuje závažné pokřivení podmínek na trhu prostřednictvím dotací či daňových úlev vybraným firmám.

Žádost zaslaná nejméně třem státům představuje úvodní fázi neformálního šetření a neznamená, že by Evropská komise zjistila porušování unijní legislativy. I tento zdánlivě neškodný krok však prý vystrašil úředníky a politiky v dotčených metropolích. Pokud by výkonný orgán EU zahájil formální vyšetřování a členské státy uznal vinnými z poskytování nedovolené podpory, mohl by je posléze donutit vybrat od zvýhodněných společností ztracené příjmy.

Haag, Dublin i Lucemburk čelí dlouhodobě obvinění z toho, že velkým korporacím umožňují skrývat u sebe většinu tržeb, a vyhnout se tak platbě daní po celém světě. Dohodě o lepších daňových podmínkách občas předchází rozhodnutí o přemístění části provozu společností do inkriminované země.

Vlna odporu vůči účetním praktikám nadnárodních korporací, zejména amerických, se v poslední době zvedá ve všech koutech světa. Úředníci australského ministerstva financí nedávno obvinili internetový gigant Google z toho, že nejenže přečerpává zisky australské pobočky do Irska, ale pak je dál jako licenční poplatky prohání přes nizozemskou dceru, která je následně pumpuje do holdingové společnosti se sídlem na Bermudách, kde neexistuje daň z příjmu právnických osob. Peníze potom skončí v daňovém ráji natrvalo.

Chytré účetnictví vede Google i v Česku. V roce 2011 měla společnost Google ČR zisk před zdaněním 21.394.000 . Zdanitelný příjem byl ve výši 35.360.000 , daň 19 % a daňová povinnost 6.718.000 . Společnost má 25 zaměstnanců a náklady na mzdy tvořily za celé účetní období 52.028.000 , takže průměrný plat na osobu činil 173.426 měsíčně. Celkové výnosy Google ČR byly 287.371.000 . Sečteno a podtrženo, z tržeb přesahujících čtvrt miliardy korun společnost zaplatila na dani necelých 7 milionů korun.

Google rozhodně není sám. Zvláštní vyšetřovací komise amerického Kongresu spočítala, že Microsoft s pomocí přesunů peněz na pobočky v Portoriku, Irsku, Singapuru a na Bermudách v posledních několika letech na odvodech státu ušetřil nejméně 6,5 mld. USD. Výrobce počítačové techniky Hewlett-Packard drží mimo Spojené státy 29,1 mld. USD nezdaněného zisku. Internetový obchod Amazon, jehož evropská centrála je v Lucembursku, v roce 2011 v Evropě zaúčtoval 9,1 mld. EUR tržeb, z nichž mu zbylo pouhopouhých 20 mil. EUR čistého zisku. Na daních zaplatil 8 mil. EUR. V Lucembursku přitom platí 29% sazba korporátní daně.

Mistrem ve vyhýbání se daním je prodejce kávy a muffinů Starbucks. Od vstupu na britský trh v roce 1998 v zemi otevřel 735 poboček a zaúčtoval tržby 3 mld. GBP. Za 14 let působení zde ale na daních zaplatil jen 8,6 mil. GBP. V posledních letech řetězec v Británii pokaždé ohlásil nulový zisk, a tedy i odvod nulové daně. Na tržbách si přitom v letech 2009-2011 přišel na 1,2 mld. GBP. Konkurenční řetězec McDonald´s odvedl z 3,6 mld. GBP tržeb na dani přes 80 mil. GBP. Starbucks čelí obvinění z toho, že zisky přečerpával do Nizozemí a že mu za to tamní vláda poskytla zvýhodněné zacházení. Obě strany takovou dohodu popírají, ale s odkazem na důvěrnou povahu daňového přiznání jej nechtějí zveřejnit.

Americký Senát nedávno označil Irsko za místo, kam si společnost Apple přelévá zisky, aby z nich nemusela platit daně v jiných zemích. Zpráva senátní komise tvrdí, že Dublin Applu umožnil aplikovat na jeho zisky 2% či nižší daňovou sazbu, což je mnohem méně než obvyklých 12,5 %. Irsko se proti obvinění silně ohradilo. Senátní zpráva upozornila na to, že Apple využívá rozdílu mezi zákony v USA a v Irsku. V Irsku firma platí daně v případě, že tam má nejen sídlo, ale i vedení a je odsud řízena. Podle amerického zákona je firma daňovým rezidentem, tedy poplatníkem, v zemi, kde byla zřízena. Některé firmy Applu registrované v Irsku tak nejsou daňovými rezidenty ani v Irsku, ani v USA. Hlavní dceřiná firma, holdingová společnost zahrnující maloobchody Applu po Evropě, neplatila korporátní daň již nejméně pět let.

Nizozemský parlament se dnes otázkou daňové politiky vůči velkým korporacím bude zabývat v rámci slyšení finančního výboru. Středem pozornosti mají být nastrčené společnosti, které korporace s oblibou vytváří za účelem snížení daňového břemene. V Nizozemí je registrována řada významných českých firem včetně finanční skupiny PPF či těžaře NWR.

(Zdroje: FT, CNBC, Reuters, HN, byznysplac.cz)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data