Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FBI zasáhla proti černému online tržišti, při razii zabavila bitcoiny za 3 mil. USD

FBI zasáhla proti černému online tržišti, při razii zabavila bitcoiny za 3 mil. USD

03.10.2013 12:27
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americké federální úřady utnuly činnost internetového tržiště Silk Road, na kterém se údajně daly koupit drogy a nezákonné služby za miliardy dolarů. Při zátahu, během něhož vyšetřovací služba FBI zatkla údajného provozovatele Silk Road William Ulbrichta, byly zabaveny virtuální mince bitcoin v hodnotě 3 mil. USD, kterými se na serveru dalo platit.

Devětadvacetiletý Ulbricht včera stanul před soudem v San Francisku, kde byl obviněn ze zločinného spolčení za účelem pašování narkotik, počítačového pirátství a praní špinavých peněz. Vypnutí Silk Road, na který měli regulátoři a politici kvůli povaze obchodovaného zboží a služeb spadeno několik let, je velkou ranou pro virtuální měnu, oblíbenou mezi lidmi kvůli nezávislosti na jakékoli centrální bance. Její cena na internetových burzách včera propadla o 8,6 % na 128 USD za jednu minci.

Bitcoiny vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Jsou navrženy tak, aby je nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetické platidlo přijímá řada obchodů a serverů, včetně blogu Wordpress či internetové komunity Reddit.

Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem na provádění složitých kryptografických výpočtů. Je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stále pomalejším tempem, jelikož komplexnost výpočtů se zvětšuje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 %, poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140. Nyní je v oběhu něco přes 11 milionů mincí. Ve včerejším zátahu jich bylo zabaveno kolem 23 tisíc.

Americké úřady v poslední době s rostoucí razancí zasahují proti bankám a serverům podporujícím černý trh a kriminální sítě, které operují přes internet po celém světě. Regulátoři také diskutují o tom, jestli by bitcoiny neměly spadat pod jejich dozor, což by mohlo existenci virtuální měny ohrozit ještě víc.

Bitcoiny čelí intezivnímu regulatornímu tlaku v celých Spojených státech. V červnu dostala nezisková organizace Bitcoin Foundation výzvu k zastavení činnosti od kalifornského finančního úřadu. V květnu americké úřady zmrazily účty velké bitcoinové burzy v Japonsku, která poté musela slíbit, že změní své postupy.

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) také nedávno obvinila zakladatele texaského investičního fondu Bitcoin Savings and Trust Trendona Shaverse z provozování nelegální pyramidové hry s bitcoiny. Zároveň varovala investory před riziky plynoucími z možných podvodů s virtuální měnou. Shavers se svým internetovým fondem sliboval investorům týdenní úrokový výnos až sedm procent. Místo toho však většinou peněz od nových investorů vyplácel dřívější investory a zbytek využíval k osobním výdajům.

Nyní se pozornost soustředí na Silk Road. Server je svými zastánci vychvalován jako maják libertarianismu a boje proti všudypřítomnosti šťouravého státu. Protivníci namítají, že slouží jako krycí platforma pro síť drogových překupníků a dalších kriminálních živlů. Podle obžaloby FBI chtěl provozovatel serveru „úmyslně založit zločinecké internetové tržiště, které by bylo mimo dosah strážců zákona.“ Na serveru se prý daly pořídit opiáty, marihuana a extáze, stejně jako služby počítačových hackerů či profesionálních falzifikátorů.

FBI dále odhadla, že během víc než dvou let existence bylo na Silk Road zobchodováno 9,5 mil. bitcoinů, přičemž samotný server si na poplatcích přišel na 600 tisíc mincí. Kurz virtuální měny v poslední době sice prudce kolísá, avšak vyšetřovatelé tržby odhadli na 1,2 mld. USD. Po zabavení bitcoinů v hodnotě 3,6 mil. USD teď americká vláda drží 0,22 % celkového množství emitovaných mincí.

Na bitcoinech je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Jejich hodnota v letošním roce vzrostla z lednových 13 dolarů až na 266 dolarů, aby se poté vydala strmě níž. Bratři Winklevossovi, známí kvůli sporu se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem, hodlají založit ETF, které by sledovalo výkonnost virtuální měny. 

 
(Zdroje: FT, CBNC, Bloomberg)


Čtěte více:

Zlato i bitcoin by byly mizernými penězi
29.04.2013 18:24
Peníze by měly mít následující vlastnost: Během kratších časových obdo...
Němci uznali bitcoin jako soukromé peníze
19.08.2013 17:53
Německé ministerstvo financí uznalo virtuální měnu bitcoin, kterou pov...
Umožnili obchodovat Facebook. Teď otevírají cestu k bitcoinu
26.09.2013 20:39
SecondMarket otevírá pro investice Bitcoin Investment Trust, přístupný...

Váš názor
  • jsem zmaten
    03.10.2013 14:16

    Myslím, že jsem schopen pochopit virtuální peníze. Jedná se zřejmě o účet nějakého platidla spravovaný nějakou autoritou. V bance mám taky peníze a přesto, že je nevidím, vím, že tam jsou. Co jsem ale nepochopil, jak se dají na nějakém byť virtuálním tržišti zabavit virtuální peníze. V normální bance se dá obstavit účet, jelikož tento úkon podléhá zákonům. Nicméně "virtální" banka s virtuálními penězi nepodléhá zákonům (alespoň to snad bylo jejím cílem). Jak tedy lze zabavit virtuélní peníze? Jestli nám to FBI nevěší bulíky na nos :-) .
    MarcoPolo
    • Re: jsem zmaten
      03.10.2013 17:20

      Pokud měli uživatelé na tom serveru nějaké účty a na nich bitcoiny, tak zabavení bitcoinů mohlo proběhnout dvěma způsoby: 1. FBI mohla zabavit veškerý SW včetně databází účtů a privátních klíčů nutných k přístupu k bitcoinům 2. FBI mohla využít SW serveru k tomu, aby si bitcoiny přeposlala na vlastní bitcoinovou adresu.
      stenolez
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university