Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA protiprávně chybí trvalé úložiště jaderného paliva. Vláda platí miliardy na pokutách

USA protiprávně chybí trvalé úložiště jaderného paliva. Vláda platí miliardy na pokutách

05.11.2013 11:54
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropě dlouhodobě chybí trvalé hlubinné úložiště jaderného paliva. V Česku o možnost hostit tak významné zařízení nikdo nestojí, i když by s ním přišla pořádná dotační sprcha. Jak jsou na tom Spojené státy? V zemi, která provozuje nejvíc reaktorů na světě a disponuje nekonečnými plochami pouště a pustiny, by to teoreticky takový problém být neměl. Opak je pravdou.

Američtí zákonodárci se debatou o trvalém úložišti zabývají několik desetiletí. Vláda v posledních třech desetiletích utratila 15 mld. USD za zkoumání možnosti pohřbít palivo hluboko pod masiv hory Yucca v Nevadě, avšak prezident Barack Obama v roce 2010 plán zrušil (možná proto, že lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid je právě z Nevady) a nařídil týmu odborníků prozkoumat téma znovu. Ti však letos došli k závěru, že jinde než hluboko pod zemí vyhořelé tyče v bezpečí nebudou, a tak se opět začalo s hledáním vhodného místa.

Mezitím se pro jaderný odpad našlo náhradní útočiště: elektrárny, které jej produkují, nebo už dosloužily. Nejvíc, zhruba 70 tisíc tun, ukrývají speciální sudy v bazéncích elektráren ve státě Illinois.

Podobně jsou na tom provozy ve 29 dalších státech, kde se hromadí vyhořelé tyče, které zde zůstávají po dobu 40-50 let, i když je možné proces prodloužit, ovšem s většími náklady. Ve čtyřech dalších státech je palivo uchováváno v areálech odstavených bloků. Podle kritiků je tento způsob skladování drahý a místy i nebezpečný, jelikož na to elektrárny nebyly uzpůsobeny. Daňové poplatníky prý může liknavost federální vlády vyjít na miliardy dolarů.

„Tohle není dlouhodobé řešení,“ tvrdí Everett Redmond z oborové organizace NEI, jejímiž členy jsou i velké energetické společnosti Exelon či Southern Co. Stát i odvětví mají vůči občanům „povinnost vyřešit otázku jaderného materiálu,“ dodává. Americká vláda tuto povinnost má ze zákona stanovenu od roku 1998. Místo v hoře Yucca vybral Kongres už v roce 1987.

Jelikož stát svým závazkům nedostál, stal se žalovanou stranou v téměř 80 sporech, v jejichž rámci se utility a další dodavatelé elektřiny snažily kompenzovat dodatečné náklady vzniklé kvůli absenci hlubinného úložiště. Soudy jim zatím přiřkly 2 mld. USD. Obamou sestavená komise odhaduje, že do roku 2020 by se účet za nedodržení slibu mohl vyšplhat na 20,8 mld. USD. Kvůli nutnosti zavřít 70 reaktorů do roku 2050 by roční provozní náklady na skladování paliva v odstavených elektrárnách mohly dosáhnout 550 mil. USD.

Federální vláda od roku 1983 na výstavbu trvalého úložiště od utilit vybrala 29 mld. USD. Ministerstvo energetiky čelí žalobě proti dalšímu vybírání skladištního poplatku. Jiný soud v srpnu rozhodl, že regulátoři musí pokračovat ve vyhodnocování lokality Yucca, avšak na to prý nejsou peníze. Navíc Yucca stejně nemůže pojmout vyhořelé palivo z celých Spojených států.

Po vyjmutí z reaktorů jsou palivové tyče uloženy do bazénků, kde musí zůstat zhruba pět let, než se dostatečně zchladí. Poté mohou být přendány do kontejnerů z oceli a betonu a skladovány nasucho. Vybudování suchého skladu stojí kolem 20 mil. USD a jeho roční provoz 7 mil. USD. Více než dvě třetiny amerického vyhořelého paliva jsou zatím uloženy v bazénech.

Podle některých environmentálních skupin je to příliš velký podíl a více paliva by mělo být přemístěno do sudů, které vyrábí například francouzská Areva či tuzemská Škoda JS. „Pokud by chladicí voda v bazénech byla kvůli nehodě či teroristickému útoku vypuštěna, zvýšila by se pravděpodobnost nebezpečného požáru, který by mohl rozšířit radiaci,“ tvrdí Giselle Barry, mluvčí senátora Edwarda Markeyho, který upozorňuje na nedostatečná bezpečnostní opatření v elektrárně Pilgrim, 61 km od Bostonu.

Ani sudy, v nichž je palivo skladováno nasucho, ale podle odborníků nejsou zcela bezpečné. Navíc jejich životnost dosahuje pouze 100 let, přičemž palivo je aktivní další desítky tisíc let.

Nejdál s budováním trvalého úložiště pokročili Finové, kteří již začali hloubit v lokalitě Onkalo. Sklad by měl pojmout palivo vyhořelé v průběhu 100 let a ochránit ho před požáry, povodněmi a dalšími riziky nejméně 100 tisíc let. Úložiště bude hluboké zhruba 400 metrů a začne fungovat od roku 2020; náklady se odhadují na 4 mld. USD. Onkalo bude přijímat jaderné palivo pouze z finských reaktorů. Podobné úložiště by později mělo dokončit i Švédsko.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters, ČEZ (549 CZK, 0,00%), SÚRAO)


Váš názor
  • Třeba by to byl dobrý obchod...
    05.11.2013 15:12

    Možná se tím zabývat by byl dobrý obchod. Naši vědci a inženýři jsou dostatečně schopní vyprojektovat sklad vyhořelého paliva třeba pro celou Evropu. Za utržené miliardy by šlo třeba zasponzorovat vědecké týmy které jistě časem zjistí, že to bude v budoucnu hodnotný materiál k dalšímu využití a možná i prodeji. Je zde ale nebezpečí rozkradení peněz a skladování někde za vsí. Nebylo by to porvé, bohužel.
    karel777
    • Re: Třeba by to byl dobrý obchod...
      05.11.2013 18:59

      Úložiště jaderného odpadu bylo vždycky kontroverzní téma. Bohužel ale jaderný odpad je nutné někam umístit, ať se to lidem líbí nebo ne. Každopádně hlubinná úložiště je dle mého názoru ta nejbezpečnější možnost kam tento jaderný odpad umístit, u níž jsou téměř nulová rizika nějakého úniku radioaktivity do životního prostředí. Veškeré vysokoaktivní odpady jsou od životního prostředí odděleny pomocí několika bariér, od borosilikátového skla v němž je odpad "zalitý", přes speciální kontejnery v nichž je tato hmota uložena, až po masu zeminy v níž je úložiště umístěno. Myslím si tedy, že strach z hlubinných úložišť je spíše neopodstatněný a největší roli zde hraje psychika člověka. Možná by v tomto případě pomohla větší osvěta lidí, kteří často ani netuší jak by takové úložiště vypadalo.
      Horpak
      •  
        05.11.2013 19:16

        Co takhle Paskov? Hluboký je dost... ;-)
        Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university