Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důl Paskov nemusí skončit příští rok. Vláda připouští převzetí a pozdější útlum za státní peníze (+komentáře)

Důl Paskov nemusí skončit příští rok. Vláda připouští převzetí a pozdější útlum za státní peníze (+komentáře)

20.12.2013 8:55, aktualizováno: 20.12. 12:27

Aktualizováno

Dosavadní jednání mezi zástupci OKD a vlády Jiřího Rusnoka o budoucnosti těžby v dole Paskov a zaměstnání více než dvou tisíců horníků dospěla k překvapivému obratu. Zatímco dosud vláda nepřipouštěla možnost převzetí dolu pod křídla státu, nyní tuto možnost za určitých podmínek připouští. Důl Paskov by tak nemusel skončit ke konci roku 2014, jak OKD bez státní pomoci chtěla, nýbrž by fungoval až do konce roku 2016, aby následně jeho útlum hradil státní rozpočet. Vyplývá to z memoranda, které je podle deníku Právo již připraveno k podpisu.

„Dne 6. ledna má být podepsáno memorandum o porozumění mezi Českou republikou a majitelem dolu, těžební společností NWR (23,7 CZK, 2,60%),“ uvedl včera pro deník Právo zmocněnec vlády pro Moravskoslezský kraj a ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Ciencala včera.

Ve hře jsou podle něho již jen tři varianty. Dle první, z nich stát do Paskova nevloží přímo ani korunu a nerentabilní důl skončí příští rok, jak společnost OKD oznámila již v září. Další dvě nové varianty ale počítají s tím, že OKD bude důl na své náklady provozovat až do konce roku 2016 a stát pak zaplatí jeho technickou likvidaci a bude se podílet na vyplacení sociálních dávek pro propuštěné zaměstnance dolu. Podle vládou schváleného memoranda by stát v rámci těchto variant k 1. lednu 2017 důl odkoupil za jednu korunu.

Rozhodnuto v celé věci však ještě není. Podmínkou možného delšího chodu dolu Paskov je totiž dosažení dohody státu s NWR do konce března příštího roku. „Pokud do 31. března nenajdeme řešení, které bude přijatelné pro všechny strany, memorandum přestane platit a bude vše plně v režii OKD. A ti začnou důl utlumovat od roku 2014. Na stát by tím přešla starost o sociální programy, které by mírnily dopady uzavření dolu," uvedl pro dnešní vydání deníku Právo Jiří Ciencala.

Finální řešení situace kolem dolu Paskov už bude podle Ciencaly úkolem pro novou vládu. Všechny varianty navržené v memorandu ale podle něho státní rozpočet vyjedou zhruba na miliardu korun. Vládní dokument dle Práva odhaduje náklady variant s podporou státu na 1,3 miliardy, zatímco varianta uzavření dolu na konci příštího roku by stát vyšla až na miliardu korun na sociálních dopadech propuštění zhruba 1500 lidí a na vytváření nových pracovních pro jejich uplatnění. 

Podle informací ČTK Text memoranda ve středu schválila vláda v demisi. Zástupci obou stran ale dnes uvedli, že nejde o nic průlomového. „Potvrdí se jen to, co se už vlastně děje. Se státem jednáme a chceme jednat dál,“ řekl ČTK mluvčí OKD Marek Síbrt.

V podobném duchu se vyjádřila i mluvčí ministerstva Jana Dronská. „V textu není nic konkrétního. Žádné ekonomické údaje či čísla,“ řekla. Potvrdila také, že platnost memoranda je stanovena do konce března. „Pokud se do té doby obě strany nedohodnou, memorandum zanikne,“ dodal. Stejný osud by však dokument čekal i v případě, že by jej například zrušil ministr průmyslu a obchodu nové vlády. Tu chce mít předseda ve volbách vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka ještě do konce roku.

Jak již bylo dříve avizováno, případná možnost útlumu dolu Paskov na účet státu může následně ještě narazit v Bruselu. Mohla by být totiž považována za "veřejnou podporu", pro kterou jsou v EU stanovena jasná pravidla a musí s ní souhlasit Evropská komise, což může podle Práva trvat půl roku i rok. 

„Jednání s vládou pokračují. Hlavním cílem je najít řešení, které bude prospěšné pro všechny strany: ekonomicky akceptovatelné pro OKD, stát ušetří na případné výplatě sociálních dávek a díky pokračujícímu výběru daní a dalších odvodů a zároveň zmírní sociální dopady útlumu dolu na zaměstnanost v regionu. Na stole je stále několik možných variant, které bychom neradi detailněji komentovali, dokud nebude dosažena jasná shoda mezi OKD a státem. To platí i pro zmiňované memorandum.“ uvedl pro Patria.cz mluvčí OKD Marek Síbrt.

„Zprávu vnímáme spíše neutrálně. Další osud dolu Paskov tak zřejmě nadále zůstává nejistý. Důležitý v tomto ohledu bude až přístup nově vznikající vlády,“ zhodnotil nové informace z dnešního tiskou Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct. „Každopádně, pokud by NWR měla důl provozovat až do roku konce roku 2016, při současných cenách koksovatelného uhlí by to společnost stálo až 150 mil. EUR, tedy minimálně 2x více ve srovnání s útlumem těžby do konce roku 2014, který zřejmě vyjde zhruba na 50-75 mil. EUR,“ dodal Sýkora.
 
Vývoj situace kolem dolu Paskov

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, který zaměstnává asi 2500 vlastních lidí a 500 z dodavatelských firem, produkuje nejkvalitnější koksovatelné uhlí z celého produkčního mixu NWR, ale s relativně vysokými náklady na těžbu. 15. července letošního roku NWR uvedla, že důl zatím nehodlá prodávat, ale zvažuje možnosti zastavení - ať už dočasné, nebo permanentní.

Mateřská společnost NWR v polovině srpna označila divestici dolu Paskov za nepravděpodobnou a dodala, že důl bude v provozu jistě ještě celý příští rok. Ján Fabián, šéf OKD, následně náklady na uzavření dolu vyčíslil na 1 až 1,5 miliardy korun, zatímco každoroční ztráta z provozu dolu podle něho za daných nízkých cen uhlí dosahuje 1,5 miliardy korun.

V polovině září potom přišlo rozhodnutí OKD o útlumu těžby v dole Paskov ve střednědobém horizontu. „Pokud se bude český stát podílet na sociální těžbě, může důl Paskov skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014,“ zaznělo v září, od té doby neměnné stanovisko OKD. Těžební firma dále vysvětlila, že Paskov byl kvůli náročným těžebním podmínkám ztrátový i v letech s rekordními ceny uhlí a od roku 2009 vygeneroval ztrátu téměř 2,2 miliardy korun.

Od září jedná vláda se zástupci NWR, včetně majoritního vlastníka Zdeňka Bakaly, o možných podobách, časovém horizontu uzavření dolu a jeho podmínkách. Analýza pracovní skupiny vlády kalkulující s uzavřením dolu Paskov, ale také s katastrofickým scénářem, při němž, že by skončilo celé OKD, Evraz Vítkovice Steel a z České republiky by odešly hutě ArcelorMittal odhadla počet nových nezaměstnaných na Ostravsku až na 71 tisíc a navrhla možnosti řešení.

Pracovní skupina vlády následně jako krajní možnost připustila i "zestátnění" dolu Paskov. Zároveň ale upozornila, že udržet těžbu alespoň do roku 2018 by stálo čtyři až šest miliard korun. Státní zásah by navíc musela nejprve schválit Evropská komise. Materiál počítající v základním scénáři s ukončením těžby v dole se však klonil především k variantě ponechat řešení Paskova na OKD a doporučil investovat miliardu korun do zmírnění následků propouštění.

Premiér Jiří Rusnok paradoxně v druhé polovině září veřejně odmítl možnost, s níž počítá memorandum vlády připravené k podpisu. „Rozhodně nebudeme kupovat OKD ani důl Paskov, a to ani kdyby stál jen jednu korunu,“ prohlásil Rusnok k variantě, o níž dříve hovořila například ČSSD. Rusnok takové úvahy tehdy označil za naprosto scestné. „Abychom udržovali v chodu důl Paskov, pokud produkuje roční ztrátu miliardu a půl nebo dvě, tak si to vydělte počtem postižených lidí 2000, tak to jim můžeme skutečně zajistit luxusní sociální síť bez toho, aniž bychom stínovali nějakou těžbu uhlí,“ ohradil se tehdy Rusnok proti navrhované sociální těžbě. Současný návrh ale počítá pouze s tím, že by stát mohl nést náklady útlumu těžby v dole.

Konec těžby v dole Paskov se stal velmi diskutovaným politickým tématem před říjnovými volbami. Vyjadřovaly se k němu různé politické strany a subjekty, včetně bývalého prezidenta Václava Klause. Současný prezident Miloš Zeman od září podporoval plán vlády, aby důl byl v provozu do roku 2016. Pro získání potřebných financí přitom navrhoval například, aby Bakalova společnost RPG Byty postoupila 44 tisíc bývalých bytů OKD, nejlépe Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů, které podle Zemana činí zhruba 1,2 miliardy korun ročně, by se financovala útlumová těžba v dole Paskov.

(Zdroj: Právo, ČTK, OKD, NWR)


Čtěte více:

Vláda má plán pro Ostravsko. Může dojít i na zestátnění dolu Paskov (+komentář)
13.09.2013 8:57
Vládní materiál kalkulující s uzavřením dolu Paskov, ale také s katast...
ČSSD: Vlastníci OKD by měli do firmy vrátit část zisku
13.09.2013 14:19
Za situaci v OKD jsou podle ČSSD zodpovědní její vlastníci. Měli by do...
NWR uzavře důl Paskov, podmínky projedná s vládou. Akcie zažívají rally (+ komentář)
17.09.2013 20:02
Společnost New World Resources (NWR) oznámila, že důl Paskov zůstane d...
Rusnok: Vláda nebude sanovat OKD, ani kupovat důl Paskov. Za ty peníze se o dotčené horníky můžeme luxusně postarat
19.09.2013 7:55
Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků OKD. Rozhodně prý...
Klaus: Sociální těžba na dole Paskov je nesmysl
19.09.2013 18:29
Exprezident Václav Klaus pochválil postoj vlády Jiřího Rusnoka k situa...
Fabián: OKD nebude těžit v dole Paskov po roce 2014 bez spolufinancování. OKK prodáme do konce roku (+komentář)
23.09.2013 7:59
OKD nebude pokračovat v těžbě uhlí v Dole Paskov po roce 2014, pokud b...
Anketa: Jaký bude další osud dolu Paskov?
23.09.2013 15:13
Společnost NWR, která stoprocentně vlastní OKD, v polovině září oznámi...
Zeman: Důl Paskov by měl být financován prostřednictvím bytů OKD
24.09.2013 15:54
Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila 44.00...
Nový majitel Koksovny OKK: Nikoho jsem nezachraňoval. Od NWR budeme dále kupovat uhlí a budeme ziskoví
01.10.2013 10:06
Nový majitel společnosti OKK Koksovny, kterým se stane za 95 milionů ...
Zeman chce těžbu v Paskově aspoň do roku 2016 a důkladnou kontrolu privatizační smlouvy OKD
02.10.2013 13:59
Prezident Miloš Zeman chce, aby se v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku ...
Cienciala: Od NWR v pátek dostanu komplexní plán, co s Paskovem
14.10.2013 12:54
Společnost New World Resources (NWR), která je vlastníkem těžební firm...

Váš názor
  • Ideální by bylo
    20.12.2013 14:36

    Ideální by bylo prodat Paskov státu za 1 korunu už teď. Ať si s tím dolem politici dělají co chtějí. Pro NWR už z něho žádný zisk beztak nekouká.
    LB
  •  
    20.12.2013 12:45

    Vážení, Paskov je branou k uhlí pod Bezkydama. Myslím, že ani netušíme o jaké hry se tady hraje.
    Homo
  • MOhli by ho dát Tykačovi
    20.12.2013 11:32

    v rámci toho, jak s ním chtějí holportovat prolomení těžebních limitů v SČ. což je strašná levárna řízená Zemanem. Chětjí ho tam nechat vydělat na úkor státu, tak by mohl Paskov provozovat na svůj náklad.
    petr pan
  •  
    20.12.2013 11:10

    A tak to bude pořád dokola. Bez politické podpory by tehdy nikdo nepřišel k takovým tutovým kšeftům z prodeje státního majetku za zlomkovou cenu. A pořád to jsou stejní lidé na obou stranách. Takže se přece musí najít řešení, aby obě strany byly v bezpečí, ne? Je to komedie.
    ZZ
    • RE ZZ
      20.12.2013 12:29

      To ZZ je jen tak a nebo jsi ten starý dobrý známý z těchto stránek před pár léty?
      Mira
  • Klasika
    20.12.2013 10:57

    Privatizace zisku a socializace ztrat
    Kolemjdouci
  • vlada nemá mandát
    20.12.2013 10:53

    Myslím že "vláda", kterou uznává pár % voličů a která za pár dní končí, nemá vůbec vliv na to co se bude dít za rok s miliardami ze státní kasy.
    Jelec Tloušť
  •  
    20.12.2013 9:28

    Pekne.... Bakala vytahl co se dalo a ted stat bude hradit ztraty....a ta hnusna pinda Bakalova bude tvrdit, ze si preje aby se nezavidel upsech....
    abc
    •  
      20.12.2013 10:10

      No to je jenom začátek, těch šachet na podržení může být za pár měsíců, nebo nějaký ten roček víc. Ale nevím co je lepší, jestli držet šachty. nebo vrátit majedtek církvím, vyplácet jim exkulzivní odškodnění a platit jim za náklady na činnost škol, nemocnic, případně přispívat na údržbu a obnovu kulturních památek. Škoda této krásné zemičky, ale lidi si to zaslouží.
      Homo
      • RE Homo
        20.12.2013 10:39

        Souhlas až na ten závěr.Takový svinčík si podle mě lidé nezaslouží.
        Mira
        • Re: RE Homo
          20.12.2013 10:58

          jakto, že nezaslouží? Samozřejmě že zaslouží, jsme republika korupčníků, zlodějů a vychcánků, tak co bysme chtěli? To procento "normálních" lidí a hlavně podnikatelů, co mají nějaké zásady, morálku a slušnost, těch je jako šafránu. Kdepak, tohle sedí, zasloužíme si to a jestli se tu někdy něco změní, bude to trvat generace a generace
          Marty07
          • RE
            20.12.2013 11:59

            ˇMěl jsem na mysli obyčejné lidi ve mzdě.Čím si tito zaslouží aby pykali ze korupčníky a kriminálníky o kterých píšeš?Jejich jedinou starostí je jak uživit sebe a rodinu.Souhlasím s Jessem.
            Mira
        • Re: RE Homo
          20.12.2013 10:49

          To nám taky vnucují názor, že máme takové politiky, jací jsme my sami a že jsou jako obraz společnosti :-(( Podle mne je to hnusné a urážlivé tvrzení, protože soudě podle počtu kriminálníků v politice by musel celý národ sedět v base, nečež vidíme, že tomu tak není. A víme, kdo s tímto rčením v politice začal... a kdo jej neustále medializuje... Vládne nám podsvětí, tak je to.
          Jesse
          •  
            20.12.2013 11:07

            Lidi, kteří dokázali zvolit s. Kalouska po tom co provedl, do sněmovny, kteří diskutují o tom jestli nátlaková skupina Vatikánu,Dukovo běčko .má zájem o něco jiného než o majetek a žere jim, že nové tváře přináší novou politiku. si zaslouží to co se děje. Mě sere jenom to , že to vyžerou mojí vnuci. Děti poslouchají hodně televizi a já jsem na pochybách jestli si zaslouží ukrást život.
            Homo
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m